Početna  /  Ivanov nije potpisao ukaz za proglašenje dogovora s Grčkom
Svijet Vijesti

Ivanov nije potpisao ukaz za proglašenje dogovora s Grčkom

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je odlučio da ne potpiše ukaz za proglašenje dogovora s Grčkom koji je ratifikovao makedonski parlament.

U obrazloženju poslatom Sobranju Ivanov navodi da dogovor, kojim se rješava makedonsko-grčki spor oko imena Makedonija, nema osnove u Ustavu i da nije ratifikovana u skladu s Ustavom.

“Jedan od stubova moje politike u izvornom programu iz 2014. godine je da ne prihvatam promjenu Ustava radi promjene ustavnog imena. Ne prihvatam ideje ili prijedloge koji bi ugrozili makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonski jezik i makedonski model suživota”, naveo je Ivanov.

Dogovor s Grčkom, prema Ivanovu, Makedoniju dovodi u položaj potčinjenosti prema drugoj državi, što je krivično djelo koje se kažnjava zatvorskom kaznom od najmanje pet godina.

“Ozakonjenje ovog dogovora stvara pravne posljedice koje su osnov za krivično djelo”, naveo je predsjednik Makedonije u pismu Sobranju, navodeći i da Dogovor izlazi iz okvira rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 817 i 845 o Makedoniji iz 1993. godine.

Makedonski parlament je 20. juna sa 69 glasova za, bez prisustva opozicione VMRO DPMNE, ratifikovao dogovor s Grčkom koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas.

Dogovorom je predviđeno da Makedonija pred ustavno ime doda geografsku odrednicu “sjeverna” i da se zove Sjeverna Makedonija, a potvrdjen je i garantovan makedonski identitet i jezik.

Prema Ustavu Makdoniije, u slučaju da predsjednik stavi veto na zakon o ratifikaciji, taj dokument ponovo ide u parlamentarnu proceduru i drugi put mora da bude izglasan sa najmanje 61 glasom.

Ako poslanici drugi put izglasaju zakon, vraća se predsjedniku Makedonije, koji je prema Ustavu dužan da ga potpiše.

Ivanov je ranije najavio da nikako neće potpisati ukaz o proglašenju dogovora sa Grčkom, bez obzira na “sve pritiske, ucjene i prijetnje”, a već je jednom ranije ove godine prekršio Ustav Makedonije odbijajući da drugi put potpiše Zakon o upotrebi jezika.