Ivanić: Odnosi BiH i Srbije su javno korektni, a zapravo zategnuti

“Bosna i Hercegovina je pred vratima najveće krize od Dejtona”, izjavio je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Mladen Ivanić (Foto: Moja Hercegovina)

On je ocijenio da u ovom trenutku najveći problem predstavljaju odnosi predstavnika Bošnjaka i Hrvata, ali i da su odnosi BiH i Srbije “javno korektni, a zapravo zategnuti”.

Uoči posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu, Ivanić je rekao da bi na sastanku sa predsjednikom Srbije, prije razmatranja tekućih pitanja, “prvo trebalo obaviti jedan normalan ljudski razgovor, nakon svega što se posljednjih mjeseci dešavalo”.

Smatra da bi dogovor oko granica trebalo napraviti, ali sumnja da će bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović biti spreman na kompromis.

Dodaje i da se takvim dogovorom stavlja tačka na sukob i eliminiše mogućnost budućih problema.

“Oko granice nema puno stvari koje su nedefinisane, to se sve svodi na prostor opštine Rudo jer se tamo nalazi ta pruga i selo koje je praktično u Srbiji, a vodi se da je u okviru BiH. Ako bude spremnosti može se postići dogovor. Na žalost, bojim se da, uvjeren sam da spremnosti ima kod mene i kod hrvatskog člana Predsjedništva da se postigne dogovor, ali mislim da neće biti kod Bošnjaka zato što oni takve stvari tumače nekom vrstom suvereniteta, iako je to jako glupo”, ocenjuje Ivanić.

Autor