Početna  /  Patrijarh i papa pozvali svetske lidere da zaustave progon hrišćana
Svijet

Patrijarh i papa pozvali svetske lidere da zaustave progon hrišćana

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i papa rimski Franja pozvali su međunarodnu zajednicu da spreče progon hrišćana s Bliskog istoka, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji nakon istorijskog susreta dvojice crkvenih poglavara na Kubi.

Foto: © Sputnik / Sergeй Pяtakov
Foto: © Sputnik / Sergeй Pяtakov

„Naš pogled je uperen, pre svega, u one delove sveta u kojima su hrišćani progonjeni. U mnogim zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike naša braća i sestre u Hristu stradaju, istrebljuju se čitave porodice, sela i gradovi. Njihovi hramovi su podvrgnuti varvarskom rušenju i pljačkanju, svetinje skrnavljenju, spomenici uništenju. U Siriji, Iraku i drugim zemljama Bliskog istoka, mi s velikim bolom vidimo masovni progon hrišćana s one zemlje u kojoj je počelo širenje naše vere i na kojoj su oni živeli od apostolskih vremena zajedno s drugim religijskim zajednicama“, navedeno je u tekstu, prenosi “SPUTNIK”.

Patrijarh i papa pozivaju međunarodnu zajednicu „da pod hitno preduzme akcije za sprečavanje daljeg progona hrišćana s Bliskog istoka“.

„Dižemo glas za zaštitu progonjenih hrišćana, saosećamo i sa stradanjem pripadnika drugih religijskih tradicija, koji su postali žrtve građanskog rata, haosa i terorističkog nasilja“, piše u deklaraciji.

Navodi se da je „u Siriji i Iraku to nasilje odnelo hiljade života, ostavivši bez krova i sredstava za život milione ljudi“.

„Pozivamo svetsku zajednicu da se ujedini kako bi okončala nasilje i terorizam i istovremeno kroz dijalog doprinela hitnom postizanju mira. Neophodna je humanitarna pomoć ogromnih razmera narodu koji strada i brojnim izbeglicama iz susednih zemalja“, navedeno je u dokumentu.

Tekst dokumenta usaglasile su dve strane 10. februara. Za sada se njegov sadržaj drži u tajnosti, a glavne teme sastanka biće progon hrišćana na Bliskom istoku i u drugim regionima.

Patrijarh Kiril i delegacija od oko 100 ljudi stigli su u Havanu još u četvrtak. Rimski prvosveštenik je u kubansku prestonicu stigao je u 14 sati po lokalnom, odnosno oko 20 časova po srednjeevropskom vremenu.

Izvor: SPUTNIK

Foto: © Sputnik / Sergeй Pяtakov
Foto: © Sputnik / Sergeй Pяtakov

23:05

Kuba bi mogla da postane prstonica dijaloga, ukoliko njeni napori, uključujući i trud za organizovanje sastanka pape i patrijarha, budu nastavljeni, izjavio je papa Franja.

23:03

Patrijarh i papa su ocenili da je obnova hrišćanstva u Rusiji i mnogim zemljama Istočne Evrope bez presedana, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji. „Svedoci smo visoke vrednosti religiozne slobode, zahvaljujemo Bogu za obnavljanje hrišćanske vere bez presedana koje se dešava danas u Rusiji i u mnogim zemljama Istočne Evrope, gde su decenijama gospodarili ateistički režimi“, navedeno je u tekstu deklaracije.

23:00

S poglavarom Ruske pravoslavne crkve razgovarao sam otvoreno, kao brat s bratom, razmotrili smo čitav niz inicijativa, rekao je papa Franja.

22:59

Papa i patrijarh tokom razgovora u Havani nisu pokretali pitanje o organizaciji novog susreta, rekao je izvor u delegaciji Vatikana. „Ne, o novom susretu nisu razgovarali. Videli ste da je sada usvojena deklaracija, ali o novom susretu nisu razgovarali“, rekao je izvor.

22:57

Papa i patrijarh su izrazili nadu da će raskol među pravoslavnim hrišćanima u Ukrajini biti prevladan na osnovu kanonskih normi i saopštili da unijaćenje nije put ka obnavljanju jedinstva crkve. U zajedničkoj deklaraciji oni su, takođe, pozvali svoje crkve da ne podržavaju dalji razvoj sukoba u toj zemlji.

„Tugujemo zbog sukoba u Ukrajini koji je odneo već mnogo života, koji je pričinio bezbroj stradanja civilima, koji je uvukao društvo u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu. Pozivamo sve sukobljene strane da se vrate razumu, društvenoj solidarnosti i zalaganju za mir. Pozivamo naše crkve u Ukrajini da se trude da se postigne sloga u društvu, suzdržavanje od neprijateljstva i da se ne podržava dalji razvoj sukoba“, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji pape i patrijarha.

U dokumentu je iskazana i nada da će rasklo među pravoslavnim vernicima Ukrajine biti prevladan na osnovu odgovarajućih kanonskih normi, da će svi pravoslavni hrišćani Ukranine živeti u miru i slozi, a da će katoličke zajednice u toj zemlji doprineti tome da „hrišćansko bratsvo bude još očiglednije“.

22:50

Pravoslavna i katolička crkva mogu aktivno da rade zajedno, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril nakon sastanka s papom rimskim Franjom. „Proveli smo dva sata u otvorenoj, bratskoj diskusiji, s punim razumevanjem odgovornosti za svoje crkve, za svoj verujući narod, za budućnost hrišćanstva i za budućnost civilizacije. To je bio veoma sadržajan razgovor koji nam je pomogao da se međusobno razumemo“, rekao je patrijarh. Prema njegovim rečima, rezultati ovog razgovora daju mogućnost da se kaže da „danas dve crkve mogu aktivno da sarađuju štiteći hrišćane širom sveta i da s punom odgovornošću zajedno rade na tome da ne bude rata, da se svuda uvažava ljudski život“.

22:36

Patrijarh Kiril je razgovor s rimskim papom ocenio kao sadržajan. Taj razgovor je, kako je rekao patrijarh, dao mogućnost da se dvojica poglavara razumeju i da zajedno rade na tome da se spreče ratovi.

22:35

Svečano potpisivanje dokumenta, koji označava prvi u istoriji hrišćanstva susret poglavara Ruske pravoslavne i Rimokatoličke crkve, održano je u jednoj od sala međunarodnog aerodroma u Havani, u kojoj je održan razgovor. Sastanak patrijarha i pape pratilo je oko 200 novinara. Najveći deo susreta protekao je iza zatvorenih vrata.

22:33

Papa i patrijarh usvojili su zajedničku deklaraciju, u kojoj, pored ostalog, pozivaju svetsku zajednicu da pruže humanitarnu pomoć velikih razmera izbeglicama iz Sirije i Iraka.

Izvor: SPUTNIK

0 Shares
0 Shares
Copy link