Početna  /  Istorija NSRS kroz izložbu arhivskih dokumenata RS
Hercegovina

Istorija NSRS kroz izložbu arhivskih dokumenata RS

TREBINjE – Izložba arhivskih dokumenata pod nazivom “25 godina Narodne skupštine Republike Srpske 1991 – 2016” otvorena je danas u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Izložbu je otvorio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

U svom obraćanju, on je rekao da je 25 godina dug vremenski period održavanja granica na ovim prostorima i dodao da je izložbom u stvari, predstavljen istorijat RS.

Nedeljko Čubrilović (Foto: Moja Hercegovina)
Nedeljko Čubrilović (Foto: Moja Hercegovina)

“Ovo je period kada je bilo dosta burnih događaja, kada su naši prethodnici bili dostojni i znali kako sačuvati srpski narod na ovom prostoru i kako se ponašati i voditi naše zakonodavstvo. Nadam se da ćemo mi i naši nasljednici biti dostojni prethodnika i očuvati ovo što danas imamo. Ovo je naša istorija, ovo treba da čuvamo i gajimo, da se ponosimo i na dostojanstven način odnosimo prema tome“, rekao je Čubrilović.

Naglasio je da je izložba predstavljena u šest gradova u kojim je, prema njegovim riječima, Narodna skupština RS donosila važne odluke.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je Trebinje dalo značajan doprinos u stvaranju južnih granica Republike Srpske, te izrazio zahvalnost predsjedniku Narodne skupštine RS što je Trebinje odabrao za jedan od gradova u kojem je proslavljen jubilej NS RS.

Luka Petrović (Foto: Moja Hercegovina)
Luka Petrović (Foto: Moja Hercegovina)

„Obilježavanje ovakvih datuma i sjećati se kako je nastajala RS je jako važno i u tom smislu mislim da svi moramo s posebnom pažnjom da se obratimo ovakvim događajima, da imamo dane i u školama gdje će se časovi posvećivati Republici Srpskoj, Danu i krsnoj slavi RS. To je već nedavno urađeno u Trebinju. Koliko god to neko htio da nam ospori, mi imamo pravo na to. Kao što nemamo pravo da poništavamo one koji su ispred nas postavili temelje Srspke“, rekao je Petrović, pozvajući na jedinstvo, te dodao da „da će se i buduće generacije odnositi prema nama, onako kako se mi odnosimo danas prema važnim datumima“.

Direktorka Muzeja Hercegovine Trebinje Ivana Grujić istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što je ovakva izložba upriličena baš u Trebinju, naporsredno po obilježavanju Dana Republike Srpske.

“Ovo je jedan period koji svjedoči o kontinuitetu srpske državnosti. Imamo privilegiju da vas pozdravimo u jednoj od najstarijih ustanova kultura u BiH, koja se nalazi na arheološkom lokalitetu Starog grada Trebinja. Mi ovdje stojimo ispred nadgrobne ploče župana Grda, na kojoj se ime Trebinja spominje prvi put u 12. vijeku. Tako, gledajući u istoriju srpskog naroda na ovim prostorima, vidimo da 25 godina i nije baš mali period, već je to veliki jubilej države, koja, pod različitim imenima, ovdje na ovom prostoru traje duže od jednog milenijuma”, kazala je Grujić.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Autori izložbe arhivskih dokumenata „25 godina Narodne skupštine RS 1991-2016“ su magistar Bojan Stojnić, Verica Stošić i magistar Goran Đuran iz Arhiva Republike Srpske, a na istraživanju i pripremi izložbe radio je čitav tim istoričara i arhivista.

Narodna Skupština Republike Srpske počela je sa radom 24. otkobra 1991. godine pod nazivom Skupština srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Administrativno sjedište je bilo u Sarajevu, a nakon izbijanja rata premješteno je u Pale.

Od 1998. godine administrativno sjedište NSRS je u Banjoj Luci. Do sada je skupština imala devet saziva.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link