Početna  /  Investicija iz Požarevca: Trebinje rasadnik mediteranske hortikulture?
Hercegovina Trebinje

Investicija iz Požarevca: Trebinje rasadnik mediteranske hortikulture?

POŽAREVAC/TREBINJE – U okviru zvanične posjete Požarevcu, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević sastao se sa predsjednikom Skupštine grada Banetom Spasovićem sa kojim je, pored već postojećih kulturnih i bratskih veza, razgovarao o razvoju privrednih odnosa između Požarevca i Trebinja.

Vučurević u posjeti Požarevcu (FOTO: Grad Trebinje)
Vučurević u posjeti Požarevcu (FOTO: Grad Trebinje)

U telefonskoj izjavi za Radio Trebinje Vučurević je rekao da je direktorom preduzeća „Rekultivacija i ozelenjavanje“ (RIO) Kostolac Filipom Rakićem detaljnije dogovorio realizaciju ranijeg dogovora o pokretanju proizvodnog pogona ove kompanije u Trebinju.

„Razgovarali smo o tri bitne stvari – proizvodnji rasada ukrasnog i mediteranskog bilja, o stakleničkoj prizvodnji koja uključuje povrtlarske proizvode i treće, što je veoma bitno – pomoći će nam u pogledu pejzažne arhitekture našeg grada. Rakić je ponudio da našem gradu donira 300 mladih stabljika platana koji su stari od dvije do pet godina“, istakao je gradonačelnik Trebinja.

Vučurević je rekao da je riječ o firmi koja je u vlasništvu Vlade Srbije, da na nivou Vlade već postoji odluka o ulaganju u Trebinje, te da je prvi korak registracija ove kompanije u Trebinju.

Osim novih radnih mjesta, ovaj bi aranžman, kaže Vučurević, trebalo da bude od koristi i trebinjskim proizvođačima jer će donijeti nova znanja i prakse „na koji se način u savremenim uslovima može uspješno proizvoditi“, dok će kompaniji iz Kostoca obezbijediti da se pojave na širem regionalnom tržištu sa rasadima mediteranskog i ukrasnog bilja.

On je pojasnio da je obaveza Grada Trebinja da obezbijedi poljoprivredno zemljište, te da u narednim danima očekuje dolazak delegacije inženjera i agronoma kompanije „Rekultivacija i ozelenjavanje“ kako bi se odredile povoljne lokacije za projekat.

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Treba ozeleniti sve oko Trebinja a posebno put Bileca – Trebinje – HN ozeleniti mediteranskim biljem. Francuska,Grcka,Italija,Spanija,Portugal sve je to isto kao Hercegovina samo sto oni vode racuna o prirodi,posumljavaju,ozelenjuju a kod nas onako golo.Kako je covjek pored Bileckog jezera lijepu bastu napravio,malo jezero pa ozelenio i to je sad pravi raj. A kako bi tek bilo da se sve tako ozeleni i uz put otvoriti firme i radnje.Pa put Bileca – Trebinje – HN bi bio kao kad putujes Grckom ili Azurnom obalom.

0 Shares
0 Shares
Copy link