Početna  /  ID: Ruski avion oborila limenka “švepsa”
Svijet

ID: Ruski avion oborila limenka “švepsa”

Propagantni list Islamske države Dabik objavio je fotografiju limenke za koju tvrdi da je sadržala eksploziv koji je oborio ruski avion u Egiptu.

limenka

Na slici je prikazana limenka “švepsa“, kalblovi i navodni uređaj za detoniranje, čime džihadisti žele da dokažu da su oni odgovorni za smrt 224 osoba.

“Rusija je 30. septembra 2015. odlučila da učestvuje direktno u ratu. Nakon što smo pronašli način za dogovor sa službama bezbednosti na aerodromu u Šarm el Šeiku i razmatranja da li da napadnemo avion države koja učestvuje u američkoj koaliciji odlučili smo se da napadnemo ruski avion“, navodi se u tekstu.

Avion kompanije Kolavija se srušio na Sinajskom poluostrvu sa 224 putnika i članova posade, a ruski i egipatski zvaničnici su zatim saopštili da je letelica pala zbog mehaničkog kvara.

Ipak, britanski mediji su preneli da je verovatan uzrok nesreće eksplozija unutar aviona, zbog načina na koji se oplata aviona savila, prema spolja.

Odgovornost za pad aviona su preuzeli džihadisti sa Sinajskog poluostrva, a britanski mediji su preneli da su tajne službe presekle komunikacioni lanac džihadista, navodno umešanih u tragediju, uz navode da su oni govorili engleskim jezikom, na britanskom akcentu.

Zvaničnici Egipta saopštili su da su uhapšena dvojica radnika aerodroma u Šarm el Šeiku koji se sumnjiče da su povezani sa rušenjem ruskog aviona.

A da je pad aviona posledica teorističkog napada, rekao je šef ruske Federalne bezbednosne službe Aleksandar Bortnikov, koji je istakao da su u olupini aviona pronađeni su ostaci eksploziva koji upućuju na teroriste.

Bornikov je dodao da je u avionu eksplodirala ručno napravljena bomba ekvivalentna 1,5 kilograma TNT-a, prenosi B92.

0 Shares
0 Shares
Copy link