Početna  /  Hag: Pokrenuta istraga o smrti Praljka, zabranjenim sredstvima i pomoći pri samoubistvu
Svijet

Hag: Pokrenuta istraga o smrti Praljka, zabranjenim sredstvima i pomoći pri samoubistvu

Javno tužilaštvo u Hagu je pokrenulo istragu o smrti Slobodana Praljka, koji je juče, nakon što mu je potvrđena dvadesetogodišnja kazna zatvora u Haškom tribunalu, popio nepoznatu tečnost.

“Tužilaštvo je primilo zahtjev Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da istraži smrt Praljka. Za sada će se istraživanje fokusirati na pomoć pri samoubistvu i kršenje Zakona o zabranjenim sredstvima”, rečeno je iz službe Javnog tužilaštva.

S obzirom na to da je tek započela istraga, tužilaštvo u Hagu ne može davati više informacija.

Nakon jučerašnjeg Praljkovog trovanja sa smrtnim ishodom, iz Odjeljenja za odnose s javnošću Haškog tribunala su kazali da ne mogu reći ništa jer je istraga u toku.

“Ono što možemo reći jeste da ćemo sarađivati s policijom i nikakve procedure oko obezbjeđenja inače sada ne možemo obješnjavati zbog istrage”, kazao je potparol Nenad Golčevski.

“Medicinsko osoblje je odmahPra ljku ukazalo pomoć. Istovremeno, pozvana su ambulantna kola. Slobodan Praljak je zatim prevezen u obližnju bolnicu kako bi mu bila pružena dalja medicinska pomoć, i tamo je preminuo”, saopšteno je iz Tribunala.

Praljku, bivšem komandantu Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO), juče je potvrđena kazna od 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini. Tada je Praljak, stojeći, uzviknuo da ne priznaje presudu i da nije ratni zločinac, a potom je nešto popio iz male čaše. U zbrci koja je nastala, čule su se riječi da Praljak “kaže da je popio otrov”.

Vještak Berko Zečević, kome se sudilo za nepoštivanje Haškog tribunala jer nije htio da se odazove pozivu za svjedočenje u predmetu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, ispričao je kakva su bila njegova iskustva sa policijom i obezbjeđenjem u sudu i sudnici.

Pripadnici holandskih službi koji su ga sačekali na aerodromu u Amsterdamu i preuzeli od policijske pratnje, prema njegovim riječima, vrlo su “profesionalni i strogi”.

“Prebacili su me, s rukama vezanim na leđa, u pritvor u Ševeningenu, gdje su mi tražili da se skinem kompletan, te je izvršen kompletan i neugodan pregled mog tijela, kako ne bih unio nešto”, prisjetio se Zečević, dodavši da su kontrole u pritvoru stalne, te da ne vidi prostor da neko nešto unese.

Međutim, kako je kazao, najviše slobode zatvorenik ima kada ga policija preda osiguranju u Haškom tribunalu. Tu se prije sudnice nalazi prostorija u kojoj on može popiti kafu ili čaj i u kojoj nije stroga kontrola.

Takođe, nešto je moglo biti uneseno i u samu sudnicu. Dakle, neko od advokata ili pomoćnika mogao je spustiti na sto bočicu, ili neko treće lice dan ranije, neko koga ne prati obezbjeđenje, naprimjer neko ko čisti sudnicu”, rekao je Zečević, dodavši da malu bočicu koju smo vidjeli na televiziji nije problem unijeti u Tribunal.

Prema Zečeviću, Praljak je imao smišljen plan u koji je moralo biti uvučeno još ljudi.

“Mene najviše šokira to da postoji osoba koja je znala za Praljkov plan i bila svjesna čina koji će učiniti i koja mu je to omogućila”, naveo je Zečević.

Uz Praljka, pravosnažno osuđen je i Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili i nekadašnji ministar odbrane Bruno Stojić te bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a Milivoj Petković. Bivši komandant Vojne policije Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

0 Shares
0 Shares
Copy link