Početna  /  Građani u organizaciji Udruženja ”Restart Srpska” slali pisma Viškoviću: Nemamo iskustva, tražimo direktorsku fotelju
Izdvajamo Republika Srpska

Građani u organizaciji Udruženja ”Restart Srpska” slali pisma Viškoviću: Nemamo iskustva, tražimo direktorsku fotelju

Foto: Restart
Udruženje Restart Srpska organizuje prikupljanje pisama predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću u kojima građani traže imenovanje na pozicije v.d. direktora.

Na ovu ideju su došli zbog nedavne izjave premijera Viškovića koji je rekao da neko kad ne ispunjava uslove za direktora, oni ga postave kao v.d., jer je to po zakonu.

“I to je tačno. Premijer je bio u pravu. To je ta naša sumorna stvarnost. Nažalost u RS je sve v.d. Ovo je jedan od glavnih načina za politička imenovanja direktora, što predstavlja osnov za ozbiljna djela korupcije u zemlji”, rekao je Stefan Blagić, predsjednik Restarta.

“Kako smo mogli da vidimo ovo je jedan proces koji predstavlja izvrgavanje ruglu pravnih propisa, gdje se provodi nepotizam i korupcija. Zbog toga treba da se donosi jedan zakon koji bi ovo riješio i uz to ograničio mandat vd direktora. To zakonsko rješenje mora da se donese u Narodnoj skupštini RS i da se onemogući da imamo imenovanja direktora kao što je slučaj sa Kostadinom Vasićem koji je sad na mjestru direktora Instituta za javno zdravlje”, rekao je Blagić.

Podsjećamo, Višković je odgovarajući na pitanje novinara o tome zbog čega je Vlada RS triput protivzakonito imenovala Nedeljka Lambetu za vršioca dužnosti direktora Bolnice Trebinje rekao:

„Niko i nikad nije protivzakonito imenovan, niti će biti imenovan“.

„Vršilac dužnosti koji se imenuje ne može biti protivzakonito imenovan, zato se imenuje kao vršilac dužnosti. Da je izabran na to mjesto, onda bi to Vaše pitanje možda moglo imati smisla, a ovako, kao vršilac dužnosti, on nije protivzakonito imenovan“, kazao je Višković i dodao:

„Ako ne ispunjava zakonom predviđene uslove, zato i nije mogao biti imenovan za direktora nego kao vršioca dužnosti“, odgovorio je Višković.

Izvor: BUKA

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap