Početna  /  Grad Trebinje i Eparhija ZHiP u borbi za zemljište u krugu bivše trebinjske kasarne
Hercegovina Trebinje

Grad Trebinje i Eparhija ZHiP u borbi za zemljište u krugu bivše trebinjske kasarne

TREBINjE – Na adresu trebinjske Gradske uprave danas je stiglo rješenje iz Okružnog privrednog suda u Trebinju, kojim se Gradu Trebinju privremeno zabranjuje raspolaganje neperspektivnim parcelama na području nekadašnje kasarne „Luka Vukalović“ , te kojim se sporna imovina, navodno, po ranijem dogovoru Grada i Eparhije, a po odluci Vlade RS, treba dodijeliti Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Na vanrednoj konfereniciji za novinare gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević danas je rekao da je rješenje suda „klasično pravno nasilje nad građanima Trebinja“, te da će se svim silama boriti za imovinu građana Trebinja.

Nije slučajno da je rješenje Okružnog privrednog suda doneseno 9. februara, baš kada je ovdje boravio predsjednik RS. Kada smo objelodanili da se za gradnju na ovom prostoru interesuju brojni investitori, koji su trebali da ulože 12 miliona evra, Okružni privredni sud po navodnom zahtjevu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske donosi rješenje o zabrani raspolaganja tom imovinom“, rekao je Vučurević dodajući da je „rješenje Okružnog privrednog suda doneseno, a da Gradu nije omogućeno ni da se izjasni po ovom pitanju“.

Iz ovog suda poručuju da donesena odluka stoji na snazi dva dana, da ona ništa ne znači, te da  rasprava o tom predmetu, na kojoj će se moći izjasniti i Grad Trebinje, tek treba da bude održana u utorak, 16. februara.

Predsjednik Okružnog privrednog suda u Trebinju Smail Begović pojasnio je novinarima da je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska sudu 5. februara ove godine dostavila prijedlog o utvrđivanju mjera obezbjeđenja protiv Grada Trebinja, zbog navodne bojazni da će Grad otuđiti i prodati sporne parcele.

Ovdje se kaže da je Odlukom Vlade RS o raspodjeli neperspektivnih lokacija i ostalih nekretnina u kasarni „Luka Vukalović“, odlučeno da se te nekretnine stave na raspolaganje Eparhiji. Oni su ovdje naveli da Grad želi da raspolaže nekretninama, koje bi po toj odluci Vlade trebalo da pripadnu Eparhiji. Osim te odluke Vlade oni su priložili i Sporazum između Grada i eparhije, iz 2012. godine. U tom prijedlogu stoji i da će Eparhija u roku od mjesec dana podnijeti tužbu protiv Grada Trebinja, gdje će tražiti da se utvrdi da Eparhija ima pravo raspolaganja tim nektretninama“, kazao je Begović, te pojasnio da je Gradu Trebinju ostavljen rok od tri dana da podnese odgovor.

Sporan je dogovor koji je, navodno, potpisao gradonačelnik Slavko Vučurević i Eparhija, a kojim se Eparhiji daje pravo da koristi sporne parcele. O validnosti gradonačelnikovog potpisa trebalo bi se raspravljati na zakazanom ročištu.

Grad Trebinje će sigurno osporiti ovo rješenje i na ročištu će se utvrditi dokazi jedne i druge strane i vidjeti da li se stvarno radi o odluci Vlade RS i da li je stvarno gospodin Vučurević potpisao ovaj sporazum, ili je to uradio neko drugi u njegovo ime. Ako je to neko drugi potpisao, onda neka se traži ko je potpisao. Ako se utvrde ti dokazii ovo rješenje o određivanju privremene mjere će se odmah staviti van snage“, objasnio je Begović.

Smail Begović, predsjednik Okružnog privrednog suda Trebinje
Smail Begović, predsjednik Okružnog privrednog suda Trebinje

Begović nije mogao da precizira o kojim je konkretno parcelama riječ, ističući da sud još nije vršio uvid u zemljišne knjige.

Za ponedjeljak, 15. februara, od 12 časova zakazana je vanredna sjednicu Skupštine grada Trebinja, na kojoj će biti pozvani premijer i resorni ministar u Vladi Srpske, predstavnici Eparhije ZHiP, te visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Nikolija Bjelica

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Moj Slavko,tvoj problem je sto si pokusao sa biskpom elektricarom da izgladis odnose,da gradis neke normalne odnose jer si ipak smatrao da je i elektricar crkva i da treba da razvijate normalne odnose a ti kao ni drugi naivci ne mozete da prihvatite da biskupu kao i mnogim popovima mantija sluzi samo kao paravan za kradju. A ovi danasnji popovi pa to veze sa zivotom nema a ne sa crkvom,to je sve sami olos i drustveni talog.Shvati imas posla sa elektricarem a ne sa pismenom osobom,taj samo zna zakon sile i da krade. Vi svi zivite u bajkama,zamisljate crkvu nesto kao romanticarsko…….pa danasnja crkva je puna bolesnika koji svjesno pljackaju narod i ako se ne znas zastiti najebao si. Pa eno papa i ruski Kiril potpisuju sporazum o ujedinjenju,dje su sa cetnici i oni debili sto su u Donbasu da kazu nesto o tome…..pa neka se skinu sa Faceboook i neka prestanu da budu internet ratnici i neka izadju i kazu sto Rusija postaje katolicka! Za koga ti popovi mafijasi rade i sta spremaju naivnom pravoslavnom narodu! Pa Kiril ima jahtu,nosi sat od 30 000 evra,ide u Svajcarsku na skijanje,okovao se zlatom jebe se ne njemu sto hriscane kolju i sto nemaju sta da jedu.

0 Shares
0 Shares
Copy link