Četvrtak, 23.01.2020
More

  Gatački akademci čekaju stipendije: Konkursa će ipak biti?

  Podijeli:

  GACKO – Druga akademska godina za studente iz Gacka protiče bez opštinskih stipendija. Negodovanje, ako ga i ima, je stidljivo i rezervisano za društvene mreže. Možda zbog toga što su skromne stipendije pristizale neredovno i sa velikim zakašnjenjem. Nadležni u opštini Gacko tvrde da će konkurs za akademsku 2016/17. ipak biti raspisan, ali je prije toga neophodno promijeniti uslove.

  Opština Gacko (Foto: Moja Hercegovina)
  Opština Gacko (Foto: Moja Hercegovina)

  Jovana Zelenović je redovan student četvrte godine Organske poljoprivrede u Novom Sadu. Do sada je primala stipendiju za jednu godinu koja je iznosila oko 75 maraka mjesečno, ali naglašava da je to za nju i većinu kolega iz Gacka veoma frustrirajuće iskustvo.

  “Nisam bila zadovoljna dinamikom isplate. Stipendije smo dobijali po sistemu ” biće pred izbore “. Nažalost, to se i potvrdilo. Poruka sa banke da sam imala priliv sredstava me je znala obradovati baš uoči izbora i to, gle ironije, tad dobijemo po dvije ili tri, toliko da se obradujemo i osjetimo neku zahvalnost, šta li!? Uglavnom, svaka tri mjeseca su nam isplaćivali po dvije ( oko izbora, za praznike, oko Bozica, Vaskrsa) tako da sam imala utisak da je to neka milostinja, a ne studentska stipendija”, priča Jovana.

  Iako bi, po mišljenju studenata i njihovih roditelja, od nadležnih trebalo očekivati da brigu pokažu i na taj način što će pratiti kalendar akademske godine, to do sada nije bio slučaj.

  Foto: Privatna arhiva
  Jovana Zelenović (Foto: Privatna arhiva)

  “Na posljednjem konkursu svi studenti iz moje generacije su predali papire za stipendiju i svi su je i dobili. Kad si student u velikom gradu svaki dinar ti je dobrodošao i uvijek mu se obraduješ, ali iskreno, skroman je to iznos. No, i to bi bilo prihvatljivo da je redovno i da znam kad mogu da očekujem uplatu ili konkurs. Ovako se izgubi orjentacija i ja uopste nisam sigurna koliko su oni nama stipendija isplatili, da li nam duguju jos jednu, dvije ili su sve bile? Kad se nešto tako oteže k’o gladna godina izgubi se i smisao. Kad je prvi put preskočen konkurs bila sam iznenađena i ljuta, ali već drugi put nisam bila toliko začuđena. Valjda je to normalno za našu opštinu. Na studentima je izgleda zafalilo para. Iz mog ugla, tuzno je! Nemam drugi komentar”, kaže Jovana za “Moju Hercegovinu”.

  Poslednje dvije stipendije za akademsku 2014/15. studenti su dobili tek u januaru 2017. Uvjerljiv odgovor na pitanje zašto konkurs nije raspisan prošle godine nismo čuli, tim prije što se one isplaćuju iz “rudarske rente” koja je u 2016. iznosila 4,7 miliona maraka. Od tih sredstava na studentske stipendije odpada 200 hiljada ili oko 4%. Dakle, sredstava je bilo.

  Zamjenik načelnika Gacka Radoica Antunović tvrdi da će konkurs za tekuću godinu uskoro biti raspisan, ali sa promjenjenim uslovima.

  Radoica Antunović (FOTO: Moja Hercegovina)
  Radoica Antunović (FOTO: Moja Hercegovina)

  “Skupština bi na nekoj od narednih sjednica trebala da donese odluku o raspisivanju konkursa na osnovu novog pravilnika koji će prednost dati studentima deficitarnih zanimanja”, rekao je on, ali nije mogao da precizira kada će to tačno biti.

  Imajući na umu trenutne prilike, sjednica lokalnog parlamenta se, u najboljem slučaju, može očekivati krajem aprila ili početkom maja, što znači da je sredina maja najraniji termin u kome bi se mogao raspisati konkurs. Sljedeći tu logiku, rezultati konkursa bi mogli biti, ako sve bude teklo glatko, negdje do kraja junskog roka.

  Iako im znači i ta, kako je Jovana rekla “crkavica”, ipak je stavlja u dilemu.

  “Iskreno, da sutra bude taj konkurs i da svi opet dobijemo stipendije mozda bi se trebali slozit’ i dogovoriti da se odreknemo u korist opštine, sta znam, mozda su njima ipak te pare najpotrebnije! Nisam pametna”, kaže Jovana.

  Komentar smo pokušali da dobijemo i od jednog odbornika u bivšem sazivu opštinskog parlamenta koji je vise puta postavljao pitanje studentskih stipendija. Razočaran, nije bio raspoložen da priča uz opasku da se duguje svima ne samo na opštinskom nego i na republičkom nivou.

  “Putni troškovi i dnevnice budžetskim korisnicima, podsticaji poljoprivrednicima, evo sad i regresirano gorivo. Sistem je tako ustrojen da samo onaj ko ima diretan kontakt sa predsjednikom ili ministrima na republičkom, odnosno, načelnikom i zamjenikom na lokalnom nivou, može nešto da “završi”. Od sistemskog rješavanja problema nema ništa. Ali, ljudima je očigledno dobro čim godinama biraju iste.”

  Za razliku od predstavnika države na svim nivoima koji veoma oprezno i na kašičicu izdvajaju za studentsku populaciju smještajući ih po procentu učešća u budžetskom kolaču na začelje, političke stranke su daleko darežljivije. Bez suvišne papirologije i zahtjeva, uoči izbora iznajmljuju autobuse, obezbjeđuju prevoz i sendviče, ponegdje i džeparac, kako bi osigurali dolazak akademaca na glasanje.

  Sa druge strane, studenti, neorganizovani i nesvjesni svojih prava i uloge u društvu, prihvataju takav ponižavajući položaj.

  Milanka Kovačević

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI