Početna  /  Gacko: Mnogo prekršaja, manjak signalizacije i saobraćajne kulture
gacko Hercegovina

Gacko: Mnogo prekršaja, manjak signalizacije i saobraćajne kulture

GACKO – Štednja koja je za posljedicu imala i gašenje policijskih stanica za bezbjednost saobraćaja, u praksi se manifestovala pogoršanjem stanja u ovoj oblasti u cijeloj republici. Negativni trendovi nisu zaobišli ni Gacko, kaže zamjenik komandira Policijske stanice Gacko Siniša Adžić.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

„Za prvih devet devet mjeseci, na teritoriji koju operativno pokriva PS Gacko, dogodilo se 49 saobraćajnih nezgoda, što je za čak 20 nezgoda više u odnosu na prošlu godinu. U isto vrijeme, na putevima u opštini Gacko, dva su lica smrtno stradala, a povećan je i broj nezgoda koje su za posljedicu imale lakše tjelesne povrede. Trend pogoršanja bezbjednosti bilježi se i u drugim opštinama, što možemo dovesti u direktnu vezu sa gašenjem policijskih stanica za bezbjednost saobraćaja, jer su poslovi iz ove oblasti prešli na opštu nadležnost. Sada imamo mali broj ljudi koji se ne bave isključivo saobraćajnom problematikom. Situacija je slična na području cijele RS, jer su odjeljenja saobraćajne policije ostala samo pri centrima javne bezbjednosti. Mi nastojimo da negativni trend ublažimo kombinovanim akcijama kontrole brzine i alkohola, posebno vikendom“, kaže Adžić.

Dodaje da je za prvih devet mjeseci PS Gacko izdala 1.049 prekršajnih naloga, najviše zbog prekoračenja brzine i nepropisnog parkiranja. Znatno veći je i broj osoba koje su vozile pod uticajem alkohola, a u porastu je i broj neregistrovanih vozila. Nerijetko njima upravljaju lica koja su, u više navrata, isključivana iz saobraćaja.

Siniša Adžić (Foto: Moja Hercegovina)
Siniša Adžić (Foto: Moja Hercegovina)

„Prema odredbama Zakona o prekršajima, kada zateknemo vozača da upravlja neregistrovanim automobilom, isključuje se iz saobraćaja i piše se prekršajni nalog. Tu dolazi do problema jer nemamo mogućnost privremenog oduzimanja vozila, pa imamo ista lica koja u kontinuitetu prave takve prekršaje. U dogovoru smo sa Osnovnim sudom u Trebinju kako bismo iznašli rješenje za ovaj problem. Zakon je, recimo u Srbiji, daleko rigorozniji. Nadam se da će slična rješenja biti primjenjena i kod nas. U prošloj godini smo iz saobraćaja isključili i veliki broj vozila zbog neispravnosti“, ističe Adžić.

Situacija na području opštine Gacko bi, tvrdi on, bila daleko bolja da lokalna vlast ima više sluha za sugestije koje stižu iz PS Gacko.

”Svake godine pravimo informaciju u kojoj se sagledava stanje u saobraćaju u opštini i na osnovu toga dostavljamo nadležnim službama mjere za unapređenje stanja bezbjednosti. Kada je u pitanju opština Gacko, sigurno da fali između 30 i 40 saobraćajnih znakova. Mislim da u poslednje četiri godine nije postavljen ni jedan saobraćajni znak. Tu su i udarne rupe, nedostatak parkinga, loša horizontalna signalizacija, koja ne traje ni mesec-dva i u tom pogledu Gacko bih svrstao u najneobilježeniji grad u Hercegovini”, smatra Adžić.

Zamjenik komandira PS Gacko apeluje na vozače da posebno obrate pažnju na dionicu Gacko-Avtovac kod naselja Voćnjak, na kojoj je u proteklih 20 godina nastradalo 20 lica. To je i razlog da se u tom dijelu brzina ograniči na 50 km/h, što, po svemu sudeći, nije mnogo značilo vozačima jer je dual-radar na toj dionici, za nepuna dva časa u junu ove godine, evidentirao čak 167 prekršaja prekoračenja brzine! Obećanja lokalne vlasti da su izgradnja pješačke staze i rasvjete prioritet, godinama se ne ispunjavaju. Stoga će i ove zime školarci iz naselja na ulazu u Gacko glavu i doslovno nositi u torbi, krećući se ivicom magistrale u uslovima smanjene vidljivosti.

Adžić ističe još jednu kritičnu tačku na području koje pokriva PS Gacko. Radi se o dionici između dva tunela na prevoju Čemerno na putu Gacko-Foča.

”Zbog neprilagođene brzine, izlaskom iz tunela Surdup, vozači gube kontrolu nad vozilom, prelaze na suprotnu kolovoznu traku, probijaju zaštitnu ogradu i uz višestruka prevrtanja završavaju u provaliji. U par saobraćajnih nezgoda radi se o totalnoj materijalnoj šteti, ali su te ljude spasili vazdušni jastuci i sigurnosni pojasevi”, navodi on.

Zamjenik komandira ističe i da je saobraćajna kultura na jako niskom nivou, a odsustvo obzira prema drugim učesnicima u saobraćaju uobičajena pojava.

”Dok je postojala saobraćajna policija, postojale su pješačke patrole koje su radile na prevenciji, pa se nije dešavalo da se napravi kolona zbog toga što je neki nesavjestan vozač ”u špicu” zaustavio vozilo u saobraćajnoj traci kako bi skoknuo do prodavnice ili kioska da kupi novine ili cigarete. Nije rijetka slika roditelja koji vozi dete u krilu ili navika da se u gradskoj vožnji ne koristi sigurnosni pojas”, zaključuje Adžić za „Moju Hercegovinu“.

Milanka Kovačević

0 Shares
0 Shares
Copy link