Početna  /  Gačani odbranili republiku – problem sa pepelom ne jenjava
gacko Hercegovina

Gačani odbranili republiku – problem sa pepelom ne jenjava

GACKO – “Kao da se radi o dvije termoelektrane. Dok oni pričaju o uspjesima, mi se davimo u pepelu”, komentar je jednog radnika na saopštenje menadžmenta o poslovnim uspjesima RiTE-a Gacko u prvom mjesecu 2017-te.

pepeo_stop
Gacko guta pepeo

Da bi Termoelektrana proizvela pomenute kilovate, Gacko je moralo da guta pepeo. Rukovodstvo RiTE-a smatra da je to “viši” interes, nadležni u opštini, čim se ne oglašavaju, da je to normalno, a građani sve manje gunđaju. Njima je, izgleda, postalo svejedno.

Gačani su, jasno je to sada svima, taoci jedne promašene poslovne politike, diletanata koji vode RiTE Gacko i ignoranata na čelu opštine.

pepeo
Pepeo u Gacku prekrio sve

Direktivu iz Banje Luke i(li) Trebinja, da TE Gacko ne smije da “(s)padne” sa mreže, vojnici na čelu ovog giganta će sprovoditi do posljednjeg živog Gačanina. Iako se pepeo u januaru mogao sa balkona čistiti metlicom, iako je više nego jasno da se zdravlje ugrožava, kako zaposlenima, tako i svim stanovnicima opštine, spriječiti iskakanje TE-a sa mreže i time ne dovesti ERS u poziciju kupca struje, bio je imperativ.

Gačane za pristanak niko nije pitao. Oni se, znaju to rukovodioci, ionako ne bune.

Traje ova nesrećna storija sa pepelom otkad se ušlo u “povlatnu zonu”(šta ona znači i kome je donijela profit pisali smo u više navrata), ali se rješenje ne nazire. Dolazili su i famozni Finci, vršili podešavanja, na momente se situacija popravljala, sve do narednog ekscesa.

Sistem za transport pepela je u prethodnih deceniju i po pretrpio nekoliko rekonstrukcja sa ciljem da se osposobi da prihvati sve oscilacije u pogledu količine i kvaliteta. U to su uložene i ozbiljne pare, a radove su nadzirali ljudi koji su i danas na rukovodećim položajima u RiTE-u i ERS-u. Javnosti, prije svega Gacka, duguju objašnjenje koliko sredstava je uloženo u to i zašto sistem ne funkcioniše.

Iz RiTE-a Gacko se ne oglašavaju po pitanju pepela. Hvale se samo odličnom proizvodnjom struje koja je, uzgred budi rečeno i poređenja radi, za dvadeset gigavata manja nego prije sedam godina. Ne čudi to, jer se u posljednje vrijme svaka proizvodnja predstavlja kao uspjeh do sada neviđen. Praksa je i u gatačkom gigantu da se planovi pred kraj godine revidiraju, pa se i nedopustivo niska proizvodnja, recimo u rudniku,  predstavlja kao ispunjenje plana. Isto važi i za termoelektranu.

Megavat-sat je na inostranom tržištu ovih ledenih dana premašio 100, pa čak i 200 evra, rekli su rukovodiocima gatačkog giganta. Zato se mora ostati na mreži.

Vjerovatno zahvaljujući činjenici da je privreda na izdisaju, a u RS-u sve manje stanovnika, ostarela termoelektrana Gacko je uspjela da iscijedi potrebne gigavate i spasi republiku od troška kupovine struje.

Što se tiče Gačana, cijena u zdravlju će naknadno stići na naplatu. Kolika će kamata biti, tek će se vidjeti.

Nadu građana da će ih zaštititi oni koje su birali i koje plaćaju odavno je prekrio pepeo.

Za sve ove mjesece, ni jedan zvaničnik opštine, ni jedna institucija, ni jedan inspektor nije našao za shodno da se oglasi i da kaže koja je to granica preko koje se ne smije ići.

Otuda je jasno da granice nema.

Milanka Kovačević

0 Shares

Moja Hercegovina

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
Copy link
Powered by Social Snap