Početna  /  Borivoje Vujičić o niskim temperaturama – Gacko o radioaktivnom pepelu
gacko Hercegovina

Borivoje Vujičić o niskim temperaturama – Gacko o radioaktivnom pepelu

Političari, službenici i rukovodioci kada se nađu u ”neobranom grožđu” obično budu nedostupni medijima. Međutim, to nije slučaj sa izvršnim direktorom za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane (TE) u Gacku Borivojem Vujičićem koji veoma često koristi medijski prostor kako bi istakao da je proizvodnja na TE-u Gacko na zavidnom nivou.

Borivoje Vujičić
Borivoje Vujičić

O proizvodnji i stanju u RiTE-u Gacko ispričano je, napisano i snimljeno toliko materijala da bi se analiza istih mogla pretočiti u tomove knjiga, pa ovom prilikom nećemo o tome, već o Vujičićevoj izjavi za “EuroBlic” da su Gačani zasuti pepelom zbog ogromnih temperaturnih razlika u dimnjaku i vanjske temperature vazduha, koja danima nije prelazila nulti podiok.

Zaista, izgleda da je Vujičić doktor koji, s vremena na vrijeme, TE-u Gacko postavi meteropatsku dijagnozu, jer ako se vratimo u avgust 2015. godine, pronaći ćemo Vujičićevu izjavu za “Dnevni Avaz” u kojoj kaže da su osnovni razlog za neostvarenje plana (proizvodnje TE, op.a) visoke temperature okoline koje su značajno uticale na ostvarenje vakuma u kondenzatoru i na raspoloživu snagu na pragu TE.

Svakako da temperatura vazduha mora imati određeni uticaj na funkcionisanje svih postrojenja u ovom gatačkom gigantu, međutim, pravdanje trovanja Gacka i šire okoline radioaktivnim pepelom isključivo vremenskim neprilikama je, najblaže rečeno, licemjerno. Ponekad ukoliko ne možemo ili, pak, ne smijemo ništa učiniti da riješimo problem, možemo se braniti ćutanjem, ali Vujičić očito ne zna za tu mogućnost, pa svim sredstvima brani neodbranjivo.

O ključnom razlogu ove ekološke katastrofe vjerovatno su čule i rijetke ptice na tamnom nebu iznad Gacka, a to je ugalj iz tzv. ‘’povlatne zone’’ i problemi sa sistemom za transport pepela, ali Borivoje Vujičić krivi niske temperature i oštru planinsku klimu karakterističnu za Gacko.

Vjerovatno je iz istih razloga za svoje prebivalište Vujičić odabrao mediteransko Trebinje gdje aktivno učestvuje u političkom životu kao istaknuti funkcioner SNSD-a, pa zagađenje Gacka njemu ne predstavlja razlog za brigu.

S obzirom na to da prema svim relevantnim pokazateljima živimo u kriminalnom vremenu i u istoj takvoj državi, za procvat svih oblika kriminala ne treba ni pitati, a nije teško na primjeru RiTE-a Gacko uočiti i uzročno-posljedičnu vezu između privrednog kriminala i korupcije u poslovanju ovoga preduzeća sa pojavom ekološkog kriminala čije su razmjere nesagledive.

Nažalost, takođe je evidentno da inspekcija, policija i tužilaštva ne rade ništa na istraživanju ovih pojava i procesuiranju odgovornih.

0 Shares

Slobodan Golubović

Diplomirao kriminologiju na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Od jula 2016. novinar internet magazina "Moja Hercegovina".

Copy link
Powered by Social Snap