Početna  /  Francuski ambasador uručio DELF diplome trebinjskim i bilećkim učenicima
bileća Hercegovina Trebinje

Francuski ambasador uručio DELF diplome trebinjskim i bilećkim učenicima

Danas u podne, u prostorijama biblioteke JU Gimnazija ”Jovan Dučić”, u prisustvu ambasadora Francuske u BiH, gospodina Gijoma Rusona i Emanuela Murijea, prvog čovjeka Francuskog instituta, upriličena je dodjela DELF diploma za sve polaznike kurseva francuskog jezika. Trebinjskim i bilećkim gimnazijalcima uručene su diplome za uspješno završene kurseve A1, A2, B1 i B2, a istaknuto je da su svi polaznici položili međunarodni test. Uručene su ukupno 23 diplome. Na ovaj način nastavljena je saradnja trebinjske Gimnazije i Francuske. Posljednja posjeta francuskog ambasadora desila se prije nešto više od godinu dana, kada je biblioteci Gimnazije ”Jovan Dučić” donirano 160 knjiga na francuskom jeziku.

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, gospodin Gijom Ruson, posjetio je danas Gimnaziju ”Jovan Dučić” i tom prilikom uručio DELF diplome za osnovno poznavanje francuskog jezika. Učenicima iz Bileće i Trebinja ručene su 23 diplome, a ambasador je izrazio zadovoljstvo jer su svi polaznici kursa položili završni, međunarodni test. Zahvalio se ovdašnjim srednjoškolcima što odzivom na ovaj i slične kurseve odaju poštovanje i pokazuju ljubav prema Francuskoj. Dodao je da su ovi kursevi važni jer su temelj daljeg usavršavanja francuskog jezika.

”Ove diplome vrijede cijeli život, dakle nemaju rok trajanja. Takođe, ove diplome vrijede i van granica vaše zemlje, one su međunarodno priznate. Ukoliko ovi učenici nastave sa nadgradnjom svog znanja francuskog jezika, moći će konkurisati za posao ili doći na studiranje u bilo koju zemlju francuskog govornog područja.” -rekao je, između ostalog, gospodin Ruson.

Mišo Pešić, direktor Gimnazije ”Jovan Dučić” rekao je da je ovo sedma godina otkad se u JU Gimnazija ”Jovan Dučić” održava polaganje DELF ispita i promocija diploma.

”Ove diplome vrijede i van granica BiH. Imamo i učenika koji je bio republički prvak iz Francuskog jezika i kao nagradu je dobio putovanje u Francusku. Ovdje je danas i učenica koja je prošle godine bila na razmjeni godinu dana u Francuskoj. Tako da sam zadovoljan što možemo đacima da ponudimo i više od običnog školovanja.” – rekao je direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove.

Medijima se obratila i Milica Ivković, predsjednica Savjeta učenika Gimnazije ”Jovan Dučić” koja je u toku prethodne školske godine učestvovala na razmjeni srednjoškolaca i tom prilikom 10 mjeseci boravila u Francuskoj. Ona je govorila o svojim iskustvima boravka u Francuskoj, gdje je ugostila jedna francuska porodica.

”Bilo je to svakako zanimljivo iskustvo. U početku je bilo dosta teško u komunikaciji, jer Francuzi pričaju dosta brzo, pa nisam mogla baš sve da razumijem, a kasnije su stvari dolazile na svoje mjesto. Tamo sam se družila i sa jednom Francuskinjom koja je učestvovala na razmjeni sa Bosnom i Hercegovinom, kada je boravila na Palama, pa je zanimljivo to da smo često komunicirali tako što bih ja pričala na srpskom a ona bi mi odgovarala na francuskom. Mogu reći da je francuska škola dosta lakša od naše jer gradivo nije tako obimno. Imam želju da ponovo odem u Francusku. Voljela bih kod nas upisati fakultet pa onda otići jednu godinu u Francusku, vratiti se, diplomirati i ostati ovdje.” – kaže Milica, učenica trećeg razreda Gimnazije Jovan Dučić.

Ambasador Francuske, gospodin Gijom Ruson je čestitao svim učenicima koji su uspješno položili DELF test a posebnu diplomu dodijelio je Anđeli Đurici, koja je prošle godine, kao maturant Gimnazije ”Jovan Dučić” pobijedila na takmičenju poznavanja francuskog jezika u Republici Srpskoj, te je nagrađena lingvističkim putovanjem u francuski grad Sen Malo. Kako je ona sada na studijama, nagradu u Anđelino ime primila je njena majka.

Trebinjski i bilećki učenici su još jednom pokazali talenat za učenje stranih jezika, što potvrđuje i činjenica da drugu godinu redom polaznici francuskog jezika stoprocentno polažu međunarodni DELF test. Poznavanje jezika je danas postala nužnost, ono bez čega se i ne može, a na kraju krajeva, poznavanje više jezika pokazuje poštovanje prema svim tim narodima čijim jezicima se više ili manje služite. Ili kao što je Nelson Mendela jednom prilikom rekao:

”Ako pričaš s čovjekom na jeziku koji on razumije, to odlazi u njegovu glavu. Ako pričaš s čovjekom na njegovom jeziku, to odlazi u njegovo srce.”

Igor Svrdlin

 

 

37 Shares
37 Shares
Copy link