Početna  /  Formiran Gradski odbor Izvornog SDS-a 1990 u Trebinju
Hercegovina

Formiran Gradski odbor Izvornog SDS-a 1990 u Trebinju

Milan Janković izabran je za predsjednika Gradskog odbora Izvorne Srpske demokratske stranke 1990, na večerašnjoj osnivačkoj skupštini ove stranke u Trebinju. Funkciju potredsjednika obavljaće Radovan Spremo i Milenko Milenković.

Formiran Gradski odbor Izvornog SDS-a 1990 u Trebinju (Foto: Moja Hercegovina)
Formiran Gradski odbor Izvornog SDS-a 1990 u Trebinju (Foto: Moja Hercegovina)

U obraćanju prisutnim članovima stranke i simpatizerima, ratni predsjednik Trebinja Božidar Vučurević istakao je da Izvorni SDS u stvari spašava sadašnji SDS, jer je ta stranka, kako tvrdi, sistemski uništavana. Sve se moglo trpiti, kazao je Vučurević, dok nije počelo „stradanje od vlastite ruke“.

„Mi smo 90-ih dosta vremena potrošili da bi ubijedili narod da nema više četnika i partizana, da Srbi moraju biti jedno. Mi smo uspjeli u tome. Uspjeli smo da po prvi put stvorimo srpsku državu sa ove strane Drine. Kasnije su počeli sukobi unutar srpskog naroda. Raspartijali smo se. Mi ćemo prizvati sve časne Srbe, pametne ljude da budu sa nama. S kime ćemo mi sutra u koaliciju? Sa svakom srpskom strankom koja ima iskrene programske ciljeve kakve i mi imamo“, rekao je Vučurević.

Božidar Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)
Božidar Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)

Kao gost ispred Asocijacije stvaraoca Republike Srpske večeras je pred skupštinom govorio Momčilo Krajišnik. On je ponovio raniji stav da je značajna razlika između današnje politike SDS-a i politike koja se vodila 90-ih godina.

„Normalno je da vremenom dođe do evolucije programa, ali je zabrinjavajuće kada se fundamentalne stvari mijenjaju, kada se temelji pokušavaju promijeniti. Ja nisam srećan što dolazi do obnavljanja Izvornog SDS-a zbog toga što to pokazuje naš usud koji smo mi 90. godine prevazišli. Svako razvrstavanje na jednu i drugu stranu slabi odbrambeni imunitet naroda. Dobro je s te strane jer ovi principi idu u pravcu pomirenja i očuvanje identiteta SDS-a onakovog kakav je bio. Nije čast SDS-u da bude opozicija, jer je to državotvorna stranka i ona bi trebala snažno da vodi i narod i državu“, poručio je Krajišnik.

Momčilo Krajišnik (Foto: Moja Hercegovina)
Momčilo Krajišnik (Foto: Moja Hercegovina)

Novoizabrani predsjednik Gradskog odbora Milan Janković je u svom obraćanju istakao da je njegova i dužnost mlađih članova da nastave posao koji su stvaraoci Republike Srpske započeli 90-ih godina, te da će nastojati da na političku scenu vrati moralne vrijednosti.

“Radićemo na pomirenju među građanima Trebinja. Jer ne želimo da se međusobno gledamo poprijeko. Sve lične razlike moramo da prevaziđemo i da pružimo jedno drugom ruku. U Trebinju ima veliki broj čestitih i vrijednih ljudi koji nisu dobili šansu da daju svoj doprinos ovome gradu samo zato što su mislili svojom glavom”, rekao je Janković.

Milan Janković (Foto: Moja Hercegovina)
Milan Janković (Foto: Moja Hercegovina)

Pored Trebinja gradski odbori Izvornog SDS-a formirani su i u još nekim opštinama u Republici Srpskoj.

Nikolija Bjelica

Moja Hercegovina

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Nek si Ti Vucurevicu 1991 poklonio Luki Karadzicu-bratu Radovana Karadzica
    i Landrovera i Ficu i Motor a Sonji poslao za Sarajevo djelove za Ladu!Sve je to bilo za narod i to srpski pa mu je zato ovako dobro.

  • Da postoji drzava ovi bi bili u zatvoru. Malo im sto su polrali,pobili i unesrecili narod pa hoce jos. Pa i ja kazem,nije kraj ako se bagra izvuce tu su im djeca ima da oni odgovaraju i vrate svu opljackanu imovinu sa kamatom.

0 Shares
0 Shares
Copy link