Evropski parlament odlučio: Ukida se pomjeranje sata

Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom predlaže odustajanje od pomjeranja sata.

FOTO: Svet satova

Evropska povjerenica za saobraćaj Violeta Bulc, koja je u ime Komisije učestvovala u raspravi, poručila je da bi dopuštanje državama članicama da slobodno odluče da primjene nekoordinisane promjene računanja vremena bilo štetno za jedinstveno tržište Unije. Zbog toga je, poručila je, protiv rezolucije.

O ovoj temi Evropski parlament je glasao na prijedlog građanskih inicijativa koje su, kako su navele, zabrinute zbog zdravstvenih efekata  promjene vremena dva puta godišnje.

Zagovornici ukidanja ističu kako, osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, pomeranje kazaljki na satu dovodi do većeg broja saobraćajnih nesreća, “više poremećaja” u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu.

Pored toga, zagovornici ukidanja ističu kako je pomjeranje sata uvedeno u cilju uštede energije, međutim taj cilj, prema njihovom mišljenju, nikad nije ispunjen.

Komisija i Bulc odbacili su tezu da pomjeranje sata negativno utiče na zdravlje ljudi. Bulc je navela kako nije jasno kako bi zdravlje bilo bolje da se konstantno ostane na ljetnjem ili zimskom računanju vremena.

Autor