Početna  /  Evropa briše granice, zašto u Srbiji crtaju nove?
Srbija Vijesti

Evropa briše granice, zašto u Srbiji crtaju nove?

BEOGRAD – Srpski patrijarh Irinej kaže da se u Srbiji crtaju nove granice i pita se zašto se to čini kada se već Evropa ujedinjuje i granice među državama brišu.

irinej-tanjug
Patrijarh srpski Irinej (FOTO: Moja Hercegovina)

“Kada ovo govorim ne bavim se politikom, već kao prvojerarh Srpske pravoslavne crkve promišljam dalje posledice življenja rasparčane Srbije u ‘ujednjenoj’ Evropi. Ovo je previše ozbiljno pitanje da bi se njime bavili samo političari sa ograničenim rokom trajanja”, rekao je Irinej u intervjuu za božićni dvobroj “Večernjih novosti”.

On je predložio da se kosovsko pitanje i delikatno evropsko pitanje reše širokim međunarodnim dijalogom.

“Potrebno je da se u sve ovo uključe i verske vođe i intelektualna elita svih naroda i država. Umesto nadglasavanja, potrebno je razgovarati o svim sporovima i u drugim evropskim državama, poput Španije i Velike Britanije. Dobro je što Vatikan drži čvrst stav u vezi s nepriznavanjem jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. To bi trebalo da bude dobar putokaz drugima”, rekao je patrijarh.

Govoreći o evropskim integracijama, Irinej je rekao da je dobro približavanje naroda radi prevazilaženja sukoba i da to treba podržati, ali da je svojevrsno porobljavanje ukoliko se to shvati kao globalizacija koja eliminiše različitosti i kao pravilo nameće nasilje velikih nad malima.

Komentarišući stavove da će Srbija, na svom evropskom putu, morati da se odrekne prijateljstva sa Rusijom, patrijarh je rekao da je neiskrena ponuda kada se neko uslovljava da u ime novog prijateljstva prekine sva ranija.

“To je pokoravanje i ropstvo, a ne dobronameran poziv za novo prijateljstvo. Nažalost, naš svakodnevni život obiluje ucenama i nametanjima u kojima se gubi snaga istine”, rekao je on.

Irinej je dodao da želi da veruje u iskrenost državnog vrha kada kaže da neće biti priznanja nezavisnosti Kosova.

“Želim da verujem da su iskreni svi koje imenujemo kao državni vrh, u svojim tvrdnjama da će istrajati u stavu kojim čuvamo svoje dostojanstvo kao narod i kao država, ne prkoseći pritom nikome”, rekao je srpski patrijarh.

Govoreći o pozivu Crnoj Gori za članstvo u NATO-u, Irinej je rekao da je to unutrašnje pitanje te države, ali da bi vlast u Crnoj Gori sigurno dala mogućnost narodu da se izjasni o tom pitanju, da je imala poverenja u njega.

“Ovako ostaje otvoreno pitanje”, rekao je patrijarh srpski Irinej.

0 Shares
0 Shares
Copy link