Početna  /  Džonatan Mur u Stocu: Pratimo situaciju i nadamo se mirnom izbornom danu
Hercegovina

Džonatan Mur u Stocu: Pratimo situaciju i nadamo se mirnom izbornom danu

STOLAC – Ponovljeni lokalni izbori za načelnika i Skupštinu opštine Stolac počeli su jutros u sedam sati, a šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur poručio je ispred privremene kancelarije OEBS-a u Stocu kako blisko prate situaciju i kako je zadovoljan što za sada nema problema u gradu.

DŽonatan Mur u Stocu (FOTO: Moja Hercegovina)
Džonatan Mur (FOTO: Moja Hercegovina)

”Mi smo veoma zahvalni  policiji što je prisutna u velikom broju, naročito kod biračkih mjesta. Sve je mirno u gradu, ljudi su u kafićima, za sada nema nikakvih problema, i to je dobro”, rekao je Mur uz konstataciju da se nada da će se mirna slika Stoca zadržati tokom cijelog izbornog dana.

Mur je dodao je i kako prethodnih dana pričao sa Stočanima koji ne gaje velika očekivanja da će se u njihovoj opštini nakon izbora nešto promijeniti, ali smatraju da imaju pravo da izaberu svoje predstavnike. Mur se opet osvrnuo na postojanje dvije škole pod jednim krovom u Stocu.

”Zgrada škole, u kojoj danas ima najviše biračkih mjesta, nažalost ima i dvije škole pod jednim krovom. Nadamo se da umjesto takve segregeacije i podjele možemo vidjeti više primjera kvalitetnog obrazovanja u BiH”, poručio je Mur.

Kazao je i kako će privremena kancelarija OEBS-a u Stocu ostati otvorena još neko vrijeme i da će misija OEBS-a nastaviti da prati situaciju u ovoj opštini i kada dođe do zatvaranja kancelarije.

Lokalni izbori u Stocu 2. oktobra 2016. su poništeni zbog niza incidenata, a CIK BiH je nakon brojnih procedura i kažnjavanja odgovornih izbore raspisao ponovo za 19. februar, a na današnjim ponovljenim izborima je otvoreno 19 biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i četiri mobilna tima koji će raditi na terenu.

Broj registrovanih birača u opštini Stolac je 11.404. Od toga je 10.012 redovnih, 1.321 birač registrovan je izvan BiH, 31 birač registrovan je da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasuju lično.

Građani Stoca biraju između dva kandidata za načelnika – Stjepana Boškovića iz HDZ-a BiH i Matu Komšića iz Socojademokratskog fronta. Treći kandidat Salmir Kaplan iz SDA i Inicijative za Stolac skinut je s liste zbog čega su oni i najavili bojkot izbora.

Ukupno je 14 političkih subjekata kandovalo 68 osoba za Skupštinu opštine.

Biračka mjesta otvorena su do 19 sati, a prvi preliminarni rezultati očekuju se nakon 22 sata.

0 Shares
0 Shares
Copy link