Početna  /  Dodjelom Zlatnih platana otvoren ”6. Trebinje film festival”
Hercegovina Kultura

Dodjelom Zlatnih platana otvoren ”6. Trebinje film festival”

Dodjelom Zlatnih platana glumcu Metu Jovanovskom i glumici Svetlani Ceci Bojković, sinoć je na ljetnoj pozotnici Doma mladih otvoren ”6. Trebinje film festival” – festival mediteranskog i evropskog filma. Festival će trajato do 12.8. 2018. godine, a u tom periodu publika će imati priliku da pogleda 25 filmskih ostvarenja, kratkog, srednjeg i dugog metra. Nakon dodjele priznanja ovogodišnjim laureatima, upriličena je projekcija kratkog filma ”Lovac”, čiju režiju potpisuju Dario Lonja i Josip Žuvanj, a glavnu ulogu igraprošlogodišnju laureat Igor Galo. Nakon toga, prikazan je cjelovečernji film Dragana Pešikana ”Prokleti pas” a projekciji je prisustvovao Miloš Vlalukin, glumac iz ovog filmskog ostvarenja. Ove godine biće dodijeljen još jedan Zlatni platan i to posthumno, glumcu Nebojši Glogovcu, a priznanje će primiti Glogovčeva supruga Milica, čemu će prethoditi izložba ”Vjećni Nebojša” u Muzeju Hercegovine. 

Ovogodišnji laureati ”Trebinje film festivala” su Meto Jovanovski i Svetlana Ceca Bojković, glumci koji su ostavili veliki trag, kako na filmskom platnu, tako i na pozorišnim daskama.

Meto Jovanovski, rođen 1946. godine u Pančarevu, jugoslovenski je i makedonski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Glumu je diplomirao na Pozorišnoj akademiji u Sofiji, nakon čega se vraća u SFRJ. Prvu filmsku ulogu ostvaruje u filmu ”Makedonski deo pakla” 1971. godine. Neke od značajnijih filmskih uloga Meta Jovanovskog su one u filmovima ”Srećna nova ‘49”, ”Za sada bez dobrog naslova”, ”Kad svane dan”, ”Tetoviranje” i ”Pre kiše”. Publika ga je nedavno imala priliku gledati u, ne baš uspješnoj, seriji ”Nemanjići” u kojoj je glumio cara Manojla Komnina. Dobitnik je više značajnih priznanja za pozorišni, filmski i televizijski rad.

„Lijepo je što postoji ovakav festival, spona za predstavljanje i nadopunjavanje različitih kultura, jer film nema granice niti barijere“- rekao je okupljenim medijima Meto Jovanovski po dobijanju ovog priznanja.

Svetlana Ceca Bojković, rođena je 1947. godine i spada u red najboljih pozorišnih glumica. Pored pozorišta, Bojkovićeva se istakla i u brojnim filmskim i televizijskim projektima. Na velikom platnu debituje 1967. godine, ulogom u filmu ”Jednog dana moj Jamele”. Pored brojnih nezaboravnih uloga u pozorištu, publika je pamti po ostvarenjima ”Neka druga žena”, ”Halo taksi”, ”Pozorište u kući”, ”Bolji život”, ”Smrt gospođe ministarke” i ”Pas koji je voleo vozove”, za koji je Zlatnom arenom nagrađena za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Puli, 1978. godine. Prva je dobitnica nagrade ”Žanka Stokić” koja je ustanovljena 2003. Prošle godine nagrađena je ”Zoranovim brkom” – takođe prestižnom pozorišnom nagradom, za ulogu Dragice u predstavi ”Moja ti”.

Bojkovićeva je povodom nagrade Zlatni platan rekla da nagrade svakako prijaju jer su one potvrda prepoznavanja i uvažavanja dugogodišnjeg rada.

„Ovo pokazuje da su ljudi iz moje branše ispratili moj rad i ovim priznanjem mi pokazali da je ono što radim imalo i ima smisla, a to je, naravno, uvijek prijatno nama koji stvaramo ovu umjetnost“ – rekla je Svetlana Bojković.

Ove godine biće dodijeljen još jedan Zlatni platan i to posthumno, glumcu Nebojši Glogovcu, a priznanje će u srijedu, 8.8. primiti njegova supruga Milica. Istog dana, u 19:30, u Muzeju Hercegovine, otvoriće se izložba posvećena Nebojši Glogovcu, a u postavci koja će premijerno biti prikazana publici, svi zainteresovani će moći zaviriti u djelić onoga što je Glogovac bio.

Festival se nastavlja večeras, od 20:3o, projekcijom kratkometražnog filma ”U ime jagode, čokolade i duha svetoga”, rediteljke Karle Lulić, koja će prisustvovati projekciji. Nakon toga slijedi još jedan kratki film, ostvarenje ”Posljednja crkvena zvona” u kojem igra ovogodišnji laureat Meto Jovanovski, a režiju potpisuje Nikolče Popovski. Program se nastavlja marokanskim srednjemetražnim filmom ”Poziv”, reditelja Mariakenzija Lahloua. Na red dolazi i cjelovečernje filmsko ostvarenje, u pitanju je ”Comic sans”, a režiju potpisuje Nevio Marasović. Program druge večeri zatvara britansko srednjemetražno filmsko ostvarenje ”Pepe” u režiji Toma Sveša.

S lijeva na desno: Prošlogodišnji laureat Igor Galo, Svetana Bojković, Meto Jovanovski, direktor Trebinje film festivala, Peđa Milojević i Miloš Vlalukin, protagonista filma ”Prokleti pas”

Sutra će u 19:30, u Muzeju Hercegovine biti otvorena izložba ”Vječni Nebojša” a u 20:30 će na ljetnoj pozorinici Doma mladih biti upriličena dodjela posthumne nagrade Zlatni platan koju će primiti Milica Glogovac, Nebojšina supruga. Nakon toga, publika će imati priliku da ponovo gleda Glogovca na velikom platnu, u srednjemetražnom filmu ”Tihi kutak Hristov” reditelja Radisava Jevrića. Potom slijedi dugometražni film ”Godina majmuna” Vladimira Blaževskog, pa ostvarenje ”Nevidljiva ruka Adama Smita”, reditelja Slobodana Maksimovića.Program će zatvoriti francuski srednjemetražni film ”Upomoć” čiju režiju potpisuje Benedikt Brunet.

Četvrti dan ”6. Trebinje film festivala” otvara kratki film ”Misli umjetnika”, bosanskohercegovačke rediteljke Amine Avdić. Potom slijedi još jedan kratki film, sirijsko-francuske koprodukcije, ostvarenje ”Mare nostrum” u režiji Rana Kazkaza i Anas Khalaf. Četvrte noći festivala biće prikazana dva cjelovečernja filma, i to ”Čelične ratnice” rediteljke Jelene Mile i ”Dnevnik mangupa 2017” u režiji Ivice Zubaka. Prvi od pomenutih je rađen u koprodukciji Srbije i Švedske, a drugi je švedske produkcije.

Naredne večeri, 10. avgusta, na programu su tri filma, a veče otvara ukrajinski kratki film ”Crabgirl” reditelja Sergija Pudiča, a slijede dva dugometražna filma, ”Muškarci ne plaću” Alena Drljevića i ”Božji fanovi” Georgija Bakolasa.

Pretposljednje veče publika će imati priliku vidjeti po dva kratka i cjelovečernja filma. Najprije su na programu izraelski kratki film ”Šmita” Gala Rosenbluta i francuski ”Bjekstvo” Leticije Martinoni. Slijedi film Gorana Markovića ”Slepi putnik na brodu ludaka” čija radnja obuhvata boravak Petra Kočića u psihijatrijskoj bolnici. Pretposljednje veče zatvara turski film ”Taxim holdem” Mihaela Ondera.

U nedelju, 12. avgusta, u 20:30 će biti upriličeno svečano zatvaranje festivala, a nakon toga publika će moći vidjeti još tri filmska ostvarenja. Libanski kratkometražni film ”Elysium” Lajala Jome će biti prikazan prvi, nakon čega slijedi film ”Meso” Saše Hajdukovića. U filmu ”Meso” koji prati dešavanja istoimene serije, glavnu žensku ulogu tumači trebinjska glumica Marija Pikić, čije su prisustvo najavili organizatori ”6. Trebinje film festivala”. Ovogodišnji program zatvoriće srednjemetražni film ”Čuvari krsta Svetog Jovana Vladimira” u režiji Miljana Gogića.

Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan, a sve projekcije su predviđene na ljetnoj pozornici Doma mladih.

Igor Svrdlin

45 Shares
45 Shares
Copy link