Dodik u Trebinju iznio nova obećanja: Riješićemo problem komunikacijske zatvorenosti Hercegovine

TREBINJE – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas u Trebinju investicije u Hercegovini za naredni period, gdje će prioritetno biti izgradnja puta Trebinje-Ljubinje, rekonstrukcija i izgradnja dijaliznog centra u trebinjskoj bolnici, za šta je planirano da bude uloženo milion maraka, zatim rekonstrukcija fasada srednjoškolskog centra, studentskog i đačkog doma, kao i izgradnja Muzeja ikona na Crkvini.

milorad_dodik_foto_mh_1
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (FOTO: Moja Hercegovina)

Dodik je podsjetio da je Vlada RS kupila tekstilno preduzeće “Novoteks” i da u tom smislu imaju planova za dalja ulaganja, ali u kom pravcu će to ići nije mogao da precizira. Predsjednik je naglasio da će se intenzivno nastaviti radovi na projektu HE “Dabar”, vrijednom 370 miliona maraka.

“Do sada samo uložili 30 miliona maraka za prilazne puteve i objekte koji su pretpostavka za ovu izgradnju. Ovih dana se završava izbor izvođača za izgradnju tunela od Nevesinja do Dabra, ukupne vrijednosti 115 miliona maraka i ove godine počinje izgradnja tog projekta, za koji je obezbijeđen ukupni novac od Elektroprivrede i Vlade RS. U toku ovoga projekta bilo je mnogo problema u vezi sa dobijanjem tzv. ekoloških dozvola i mi smo sada u postupku rješavanja toga”, rekao je predsjednik Dodik.

Planirana su ulaganja u putnu infrastrukturu, budući da je, kako je istakao, komunikacijska zatvorenost, veliki problem Hercegovine, koji je aktuelna vlast naslijedila i djelimično riješila.

“Put koji nije postojao prema Herceg Novom sada je završen, put koji je značio potpuno zatvaranje Hercegovine, Čemerno, sada je završen. Svjesni da je ostao dio puta od Tjentišta prema Foči i to je od posebnog značaja za Hercegovinu. Projektuje se jedan sasvim novi put koji od Foče, dolinom rijeke Sutjeske  dolazi na Tjentište i uključuje se na ovu komunikaciju. Put u budućnosti, preliminarno košta oko 20 miliona maraka i mi ćemo nakon projektovanja pristupiti faznoj izgradnji tog puta. Na taj način ćemo riješiti kompletno povezivanje Hercegovine”, istakao je Dodik.

Republika Srpska se kreće uzlaznom putanjom

Predsjednik se danas pohvalio time da je, kako je rekao, Republika Srpska danas smanjila broj nezaposlenih, te da je u ovom trenutku u RS prosječna plata najveća od kada pamti.

“RS bilježi rast bruto domaćeg proizvoda. Stopa je preliminarna u ovom trenutku, ona prelazi 1,5% rasta, koji govori o tome da se mi krećemo uzlaznom linijom, kao što i drugi makroekonomski pokazatelji govore o svemu tome. U odnosu na 2005. godinu prosječna penzija je porasla skoro duplo. Bruto domaći proizvod je veći za četiri puta nego iz perioda 2000. godine. U tom pogledu RS nije imala dramatični pad.  Oko 4 posto smo smanjili broj nezaposlenih u odnosu na 2014. godinu, što govori da je proces zapošljavanja bio aktivan u RS. Budžet RS je u prošloj godini ostvario povećane prihode iz indirektnih i iz direktnih prihoda. Mi smo u januaru, u odnosu na taj mjesec prošle godine, imali povećanje prihoda u budžetu od 1 %, što znači 2,5 miliona više prihoda”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je za RS odlična vijest da se ukupan konsolidovani deficit javnih finansija za prošlu godinu procijenjuje na 3%, što, kako tvrdi, nema gotovo niko u regionu.

Dodik je podsjetio da je prethodna godina bila vrlo teška, ne samo za Republiku Srpsku, nego za cijeli svijet. Republiku Srpsku je omelo to, kako kaže, što je oporavak od katastrofalnih poplava odnio gotovo cijeli jedan budžet.

Jačaćemo snagu policije Republike Srpske

Predsjednik Srpske danas je najavio i jačanje policijskih struktura u Republici Srpskoj, koje, kako je kazao, međunarodni faktor, prethodnih godina, nastoji da uruši. Bitno je, kazao je on, da policiju Srpske čine mladi ljudi i u tom pravcu radiće se na zapošljavanju novih kadrova. Ove godine, kako je planirano, biće zaposleno 400 – 500 novih policajaca.

“Jedan od prioriteta će biti podizanje akcione sposobnosti policije. U tom pravcu je i nedavno donesen zakon, koji treba da pojača snagu policije, ne u smislu represije, već u smislu preventive. Međunarodni faktor nije došao da provede Dejton, nego da ga promijeni i ojača centralizaciju BiH. Sada se vidi koliko je bilo važno da policija ostane u ingerenciji RS. Policija RS i RS neće oklijevati da se suprotstavi bilo kakvim oblicima bezbjednosnog ugrožavanja. Stranci su nama nametnuli da policija RS može da ima samo jednu dugu cijev na deset policajaca. U ovoj godini svaki policajac će imati dugu cijev”, obećao je Dodik u Trebinju.

Nikolija Bjelica

 

Autor