Djeca iz Niša u gostima kod vršnjaka iz Trebinja

Oko 40 djece iz niške opštine Medijana boraviće do petka u Trebinju, gdje će, družeći se sa svojim vršnjacima, razmijeniti dosadašnja iskustva, te upoznati ovaj grad. Planirano je da mlade Nišlije sjednu i u školske klupe sa drugarima domaćinima.

Učenici iz Niša stigli u Trebinje (Foto: Moja Hercegovina)
Učenici iz Niša stigli u Trebinje (Foto: Moja Hercegovina)

Djeca će narednih dana biti smještena kod svojih vršnjaka u Trebinju.

U Trebinje su sa učenicima danas stigli nastavnici, predsjednik opštine Medijana Zoran Stojanović, kao i predsjednik Skupštine opštine Medijana Momčilo Radojčić.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Djecu i nastavnike u gradskoj administraciji danas su pozdravili gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, te predsjednik trebinjske Skupštine Slobodan Prtilo, poželjevši im prijatan boravak.

Budući da je sin gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića osnovac u svoj dom i gradonačelnik je ugostio jednog dječaka iz Niša.

“Cilj ovakve saradnje jeste gajenje zajedništva, čuvanje dobrih odnosa i kulture, spoznavanje različitih običaja i nastojanje da sve to prenesemo na ove mlade ljude Trebinja i Niša, pred kojima je budućnost srpskog naroda. Mi želimo da na njih prenesemo nešto što je dobro i želimo im da nastave da njeguju dobru saradnju”, rekao je gradonačelnik Vučurević.

Zoran Stojanović i Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)
Zoran Stojanović i Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)

Inače opština Medijana i Grad Trebinje pobratimili su se prije tri godine i ova razmjena učenika je rezultat te saradnje i svjedok dobrih odnosa dvaju mjesta.

Predsjednik opštine Medijana Zoran Stojanović kaže da pored političara, i od danas niške djece, uskoro bi trebalo da bude uspostavljena saradnja između privrednika iz Trebinja i Niša.

“Prije godinu dana smo započeli priču da prilikom naših posjeta povedemo našu djecu i nastavnike. Ovo su ljudi koji tek izlaze na put i ja mislim da će sigurno puna srca nastaviti saradnju koju smo mi započeli, te da će je prenijeti narednim pokoljenjima. Ovo je tek početak. Nadamo se da će i Trebinjci doći kod nas u posjetu”, istakao je Stojanović.

Predsjednik skupštine najveće gradske opštine u Nišu, Medijane, Momčilo Radojčić, kaže da Niš jeste veći grad od Trebinja, ali da je Trebinje ljepši grad, te izrazio zadovoljstvo zbog međusobne saradnje.

Djeca, koja su prevalila dug put do svog odredišta, nasmijana su i zadovoljna. Većinom su prvi put u Republici Srpskoj.

Danica Stepanović, učenica Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” je jedna od njih. Baš danas je proslavila svoj 17. rođendan, koji će joj, sigurna je, ostati u posebnom mjestu u sjećanju.

“Mnogo je lijepo vidjeti kako živi tvoj narod, ali na malo drugačiji način. Ovo je prilika da steknem vječna prijateljstva i ovo je nešto što ću sigurno pamtiti do kraja života. Zahvalna sam cijelom vašem gradu jer mi je uljepšao cijeli ovaj dan”, kazala je Danica.

Danica Stepanović sa predstavnicima opštine Medijana i Grada Trebinja (Foto: Moja Hercegovina)
Danica Stepanović sa predstavnicima opštine Medijana i Grada Trebinja (Foto: Moja Hercegovina)

Ovo je prvi organizovani dolazak djece iz Niša Trebinju, a kako je najavljeno u toku su pregovori kako bi mladi Trebinjci uzvratili posjetu.

Nikolija Bjelica

Autor