Početna  /  Devet zainteresovanih za kupovinu propale “Bobar banke”
Republika Srpska

Devet zainteresovanih za kupovinu propale “Bobar banke”

BIJELJINA – Za potraživanja propale bijeljinske Bobar banke zainteresovano je deset kupaca, ali je jedan eliminisan iz trke i prodavci konkretne ponude očekuju sa devet adresa, piše “Glas Srpske”

rs-bobar-banka

Bobar banka u likvidaciji je nedavno objavila oglas za prodaju cjelokupnog kreditnog portfolija. Rok do kojeg je zainteresovani kupci trebalo da dostave prijave kojima potvrđuju interesovanje za kupovinu potraživanja istekao je 30. oktobra.

“Od deset prijava prihvatili smo devet koje idu u dalji proces. Potencijalni kupci čije su prijave prihvaćene imaju rok do 15. decembra da dostave konkretne ponude. Među potencijalnim kupcima je pet banaka iz BiH, dvije firme iz Hrvatske koje su zainteresovane za otkup dijela potraživanja banke u toj zemlji, dvije firme iz RS i jedna iz Austrije”,  rekao je “Glasu Srpske” likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović.

Zainteresovani za kupovinu potraživanja sada će morati da potpišu sa likvidacionim upravnikom ugovor o zaštiti i neotkrivanju povjerljivih informacija.

”Poslije toga će moći izvršiti uvid u dokumentaciju o kreditima. Nakon što analiziraju kako su obezbijeđeni krediti do 15. decembra će imati rok da dostave ponudu za kupovinu potraživanja. Potencijalni kupci su zainteresovani za konkretne kredite i ako postignemo pravu cijenu, nema razloga da ih ne prodamo. Oni neće ni gledati svu dokumentaciju, a neki su već dali ponude i prije uvida u dokumentaciju”, rekao je Maksimović.

Potraživanja Bobar banke koja su ponuđena na prodaju iznose 239 miliona KM, od čega se 215 miliona odnosi na kredite odobrene pravnim licima i preduzetnicima, a 24 miliona fizičkim licima. Maksimović je pojasnio da kredite građana mogu otkupljivati isključivo subjekti koji imaju dozvolu Agencije za bankarstvo RS, odnosno banke i mikrokreditne organizacije.

Govoreći o naplati dugovanja, Maksimović je rekao da je blokada računa najvećih dužnika dala rezultate, ali da problem predstavlja zakonsko ograničenje da mogu biti blokirani računi dužnika samo u bankama u RS.

“Problem je što nisu blokirani računi u FBiH, pa su neke firme otvorile račune u tom entitetu. Ali, mi svakako idemo sa tužbama i u idućoj godini očekujemo značajniju naplatu po tom osnovu “, rekao je Maksimović i dodao da putem suda pokušavaju da naplate više od 200 miliona KM potraživanja.

Agencija za bankarstvo RS blokirala je krajem prošle godine sve račune najvećih dužnika Bobar banke koji su tada dugovali 39,4 miliona KM. Ta odluka je uslijedila nakon što je Agencija za bankarstvo krajem novembra 2014. uvela prinudnu upravu u Bobar banku, jer nije radila u skladu sa zakonom. Nepun mjesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut postupak njene likvidacije.

Licitacija

Mile Maksimović je istakao da veliki interes vlada i za kupovinu zgrade u Bijeljini, u kojoj je sjedište banke. Ona će sa ostalom pokretnom i nepokretnom imovinom biti ponuđena na prodaju na licitaciji 17. novembra.

”Imamo već jedan uplaćen depozit za zgradu i očekujem da će ona sigurno biti prodata. Za ostalu ponuđenu imovinu ima interesa, ali kako će se stvari odvijati na dan prodaje, ne mogu da kažem “,  rekao je Maksimović.

Početna cijena imovine koja će biti ponuđena na licitaciji iznosi 3,7 miliona KM.

0 Shares
0 Shares
Copy link