Početna  /  „Ćirilica“ izložbom slika započela proslavu krsne slave: „Noćni vukovi“ specijalni gosti
Hercegovina Trebinje

„Ćirilica“ izložbom slika započela proslavu krsne slave: „Noćni vukovi“ specijalni gosti

TREBINjE – Izložbom radova članova Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine (ULUIH)„Milorad Ćorović“ Udruženje „Ćirilica“ večeras je u Trebinju počelo obilježavanje Svetog Ćirila i Metodija, svoje krsne slave.

Vesna Andrić, Dragoslav Banjak, Nina Milinić Lojović (Foto: Moja Hercegovina)

U Galeriji Kulturnog centra predstavljena su 33 rada deset umjetnika ULUIH „Milorad Ćorović“ koja su rađena različitim tehnikama, a koje je povezala ista tema – ćirilica.

Nina Milinić Lojović, predsjednica Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“, kazala je da je večerašnja izložba znak podrške Udruženju „Ćirilica“.

„Željeli smo da uveličamo dane Udruženja „Ćirilica“ i pokažemo da nam je drago što urduženje postoji. Svi umjetnici su radili u skladu sa svojim senzibilitetom i likovnom unutrašnjom poetikom. Radovi su rađeni u tehnici ulje na platnu, akril na platnu, crtež, kolaž“, kazala je Milinić Lojović.

Otvarajući izložbu Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja rekao je da je ćirilica nezamjenljivi dio identiteta srpskog naroda i srpske kulture, zbog čega očuvanju ovoga pisma „treba da bude prioritetno nacionalno pitanje i ozbiljan razlog da se uspostavi čvrsta jezička politika“.

„U stvarnosti, događa se suprotno. Pod udarom globalizacije ćirilica se potiskuje, a u srpski jezik prodiru strani termini koji ga ponekad čine nerazumljivim i obrazovanim ljudima. Ćirilicu je stoga neophodno promovisati na svakom mjestu i u svako vrijeme, kako kroz stvaranje i dopunjavanje određenog zakonskog okvira tako i inicijativom pojedinaca“, poručio je Banjak.

Predsjednica Udruženja „Ćirilica“ Vesna Andrić istakla je da ovo udruženje, za razliku od ostalih u okruženju, skromno obilježava sutrašnji praznik Ćirila i Metodija.

„Mi se na ovaj način sjećamo onih koji su nam podarili prvo pismo. Drago mi je da večeras imamo podršku ULUIH „Milorad Ćorović“. Mi smo u prethodnom periodu radili na promociji Savinskog bukvara i na to smo zaista posebno ponosni. To je nešto što je prihvaćeno u svim sredinama u kojima smo ga promovisali. Moram da kažem da imamo u pripremi još jednu knjigu koju planiramo izdati u saradnji sa Muzejom Hercegovine“, rekla je Andrić.

Proslava Svetog Ćirila i Metodija biće nastavljena sutra – u 9 časova biće služena liturgija, a zatim i siječenje slavskog kolača, dok će učenici Centra srednjih škola dijeliti promotivne afiše Udruženja koje su pripremali sa svojom profesorkom, Vesnom Ninković.

„Noćni vukovi“ na proslavi krsne slave

Tridesetak članova svjetski poznatog ruskog moto kluba „Noćni vukovi“, odjeljenja iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, stigli su večeras u Trebinje, u okviru svoje simboličke vožnje „Put ćirilice“, na kojoj obilaze prostore ovih zemalja dijeleći flajere sa oštampanim Zavještanjem Stefana Nemanje o jeziku.

„Vukovi“ su večeras bili na večernjem bogosluženju u sabornom hramu u Trebinju, gdje ih je dočekao starješina hrama Mladen Žulović, a bili su i gosti večerašnje izložbe.

Foto: Moja Hercegovina

Nikolija Bjelica

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap