Početna  /  Cipras: Bila bi ludost ne iskoristiti rješenje za ime Makedonije
Svijet Vijesti

Cipras: Bila bi ludost ne iskoristiti rješenje za ime Makedonije

ATINA – Ako postoji mogućnost da se pronađe rješenje za ime Makedonije, bila bi “nacionalna ludost” ne iskoristiti tu mogućnost, izjavio je predsjednik grčke vlade Aleksis Cipras u današnjem intervjuu grčkom listu “Etnos”.

Izvor: Reuters/Michalis Karagiannis

Cipras je istakao da uvažava zabrinutost i osjetljivost svojih sunarodnika na sjeveru Grčke, ukazavši da je i sam porijeklom iz grčkog regiona Makedonije, prenosi ANA.

“Međutim, pozivam da se mirno razmotri šta ide na ruku nacionalnom interesu, a šta taj interes potkopava. Potkopava ga odsustvo rješenja”, rekao je grčki premijer.

On je podsjetio da u proteklih 25 godina mnoge zemlje priznaju grčkog susjeda kao Republiku Makedoniju, dok se Grčka “na sve strane bori za ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija”, kombinovani naziv u kojem riječ ”Makedonija” nije praćena nikakvom oznakom koja isključuje vlasništvo nad geografskim položajem i istorijom”.

“Ako postoji mogućnost za rješenje koje će preinačiti ove negativne činjenice, onda bi bila nacionalna ludost ne iskoristiti je”, istakao je Cipras.

Prema njegovim riječima, u praksi, nije iracionalno da pojam “Makedonija” postoji u kombinovanom nazivu bilo sa geografskim ili vremenskim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da niko ne polaže prava na teritoriju niti istoriju drugog naroda”.

Cipras je rekao i da je lider Nezavisnih Grka (ANEL) Panos Kamenos, koji je dio Sirizine vlade, “svjestan ovog problema”.

“Kamenos je pošten čovjek i patriotski orijentisan političar. On ima određene sumnje, koje je izrazio u vladinom savjetu, ali je rekao da ima povjerenja u napore ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa i njegovu želju za širokim konsenzusom političkih snaga o tom pitanju, ukoliko se postigne zadovoljavajući sporazum”.

U intervjuu za “Etnos”, čiji je jedan deo juče objavljen, Cipras je rekao i da makedonska nacija nikada nije postojala u klasičnom antičkom periodu, kao što je to bio slučaj sa nacijama Atinjana i Spartanaca.

“Nekadašnja Makedonija je bila velika sila drevnog grčkog svijeta koja se, pogotovu u periodu vladavine Aleksandra Velikog, raširila daleko izvan današnjeg geografskog regiona – Makedonije”, rekao je grčki premijer, prenijela je MIA.

On je naveo da su taj region od sedmog vijeka naseljavali, pored Grka, Sloveni, Bugari, Srbi, kao i Jevreji i osmanlijski Turci.

“Danas ova široka geografska regija pripada trima državama. Stoga je protivno istoriji i apsurdno da neki traže eksluzivitet za Makedoniju, takođe što se tiče etničke identifikacije”, rekao je Cipras.

U međuvremenu, u Solunu se danas održavaju demonstracije Grka protiv upotrebe riječi “Makedonija” u bilo kakvom rješenju spora između Atine i Skoplja zbog imena bivše jugoslovenske republike.

Inače, posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije, Metju Nimic, ne želi da otkriva koje je predloge za rješenje tog višegodišnjeg spora ponudio dvema stranama, ali ističe da nijedan ne ugrožava identitet zemlje, naprotiv.

U intervjuu za makedonsku televiziju Sitel, Nimic jedino otkriva da je njegov prijedlog rješenja, dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice