Početna  /  CIK obradio podatke za Nevesinje: Pogledajte ko će u odborničke klupe
Hercegovina nevesinje

CIK obradio podatke za Nevesinje: Pogledajte ko će u odborničke klupe

NEVESINjE – Prema preliminarnim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK), nakon obrađena 33 biračka mjesta novi načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović osvojio je 4.241 (54,55) glasova i sarađivaće sa odbornicima iz osam političkih partija od kojih je najviše glasova (1.995) osvojio SNSD. Donosimo imena odbornika koji bi trebali naredne četiri godine sjediti u nevesinjskoj Skupštini. 

Nevesinje (FOTO: Moja Hercegovina)
Nevesinje (FOTO: Moja Hercegovina)

Budući da još uvijek nisu obrađeni glasovi iz inostranstva, u konačnici su moguća manja odstupanja u sastavu odbornika.

Klub odbornika SNSD, prema trenutnim rezultatima CIK-a, činiće šest odbornika i izvjesno je da će ova stranka biti okosnica skupštinske većine.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Milosav Uljarević je osvojio najviše glasova, 1.024, a osim njega u odborničkom klubu SNSD-a biće i Veroljub Prodanović, Maksim Brenjo, Milutin Samardžić i Bogdan Botić. Na šestom mjestu se trenutno nalazi Dajana Samardžić i to je jedini mandat koji SNSD može da izgubi nakon glasova iz inostranstva, a za to je neophodno da SDS osvoji 69 glasova više od SNSD.

SDS je na lokalnim izborima dobio podršku 1.564 građana, dovoljnu za četiri odbornička mjesta koja će zauzeti Anto Šipovac, Jovan Vasiljević, Nataša Kovač i Vladan Savić. Postoji mogućnost da glasovima iz inostranstva SDS osvoji i peti mandat, koji bi prema trenutnim podacima CIK-a zauzeo Miloš Vuković.

Kao i na prethodnim lokalnim izborima treća po snazi politička opcija u Nevesinju ostala je SRS-Srpska u sigurne ruke, koja je  osvojila 1.053 glasova i tri mandata. Predsjednik stranke i poslanik u Narodnoj skupštini RS Dragan Ristić osvojio je mandat koji će, izvesno je, prepustiti, a osim njega radikale će predstavljati doskorašnji potpredsjednik SO Nevesinje Darko Marić, te  Aleksandar Marić.

Odborničke redove SP koja je osvojila 1.028 glasova, nakon više decenija, napustiće odbornik Slobodan Žerajić, a tri mandata koja su socijalisti osvojili zauzeće Momčilo Vukotić, Ognjen Kuljić i Milan Samardžija.

Za Partiju demokratskog progresa (PDP) je glasalo 586 Nevesinjaca, dovoljno za dva mjesta u SO koja će zauzeti Veso Radić i Siniša Kilibarda.

Jedan mandat u novom skupštinskom sazivu osvojio je Demokratski narodni savez (DNS), a nakon neizvjesne unutarstranačke trke, nakon prebrojanih glasova sa redovnih biračkih mjesta Nebojša Žerajić, sa osvojenih 183 glasa, vodi ispred nosioca liste Miljana Đerića koji ima 179 glasova.

Suzana Kešelj i Neda Đogović značajno će popraviti zastupljenost žena u novom skupštinskom sazivu. Suzana Kešelj je kao nosilac liste SRS RS osvojila jedini mandat za svoju stranku, dok će Neda Đogović, kao i u prošlom sazivu, predstavljati NDP u Skupštini opštine Nevesinje.

Prag koji je omogućavao ulazak u lokalnu skupštinu nisu prešli SNS, SDA, Ujedinjena Srpska, Nezavisna lista mladih, Demokratska stranka invalida BiH i Savez za novu politiku.

Na loklanim izborima u Nevesinju zabilježena je velika izlaznost stanovništva, a registrovano je  7.774 važećih i 184 nevažeća listića.

Ljubiša Bukvić 

2 Shares
2 Shares
Copy link