Početna  /  CIK cak pao je mrak!
Izdvajamo Teme i komentari

CIK cak pao je mrak!

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine današnjom konferencijom za medije koja je održana u 11 časova ”pere ruke” i prebacuje odgovornost na Biračke odbore ističući kako je veliki posao ”pao” na Gradske izborne komisije. CIK cak pao je mrak – dok god vreće sa glasačkim listićima ”leže” u prostorijama Gradskih izbornih komisija koje su u velikoj mjeri stoprocentno ispunjene članovima i predsjednicima koji su u direktnoj vezi sa vladajućomm partijom, pa čak i aktivisiti, članovi, funkcioneri i kandidati na prethodnim izborima…

Štaviše, na današnjoj konferenciji za novinare članovi CIK-a poručili da će zbog raznih povreda na biračkim mjestima od strane Biračkih odbora, (ne)rad određenih Biračkih odbora biti predmet tužilaštva. Uz to, CIK na današnjoj konferenciji ne spori da je bilo mnogo sumnjivih situacija apostrofirajući da je vrlo sumnjivo kada se vodi ”mrtva trka” između dva kandidata a jedan od kandidata na više biračkih mjesta nema nijedan osvojen glas. Ukazujući na problem u radu Biračkih odbora Centralna izborna komisija ”skače sama sebi u stomak” jer je štošta upućivalo na baš ovakav razvoj situacije… Na sljedećem linku možete pogledati kompletnu konferenciju za novinare koju je CIK održao danas.

Da se CIK u velikoj mjeri odredio za postizbornu cik-cak putanju upućuje i predizborna konferencija za medije Centralne izborne komisije, održane 29.9. tekuće godine, na kojoj su oštro demantovani medijski napisi koji su osporavali legalnost i zakonitost izbora članova i predsjednika Biračkih odbora, pa i sastav Gradskih izbornih komisija, a koji su upućivali na to da se putem sastava Biračkih odbora i Gradskih izbornih komisija ”kontaminiranih” od strane vladajuće partije i njenih koalicionih partnera priprema izborna krađa.

“Odustajanje članova biračkih odbora imenovanih po prijedlozima političkih subjekata nije aktivnost tijela za provedbu izbora, ali je naša obaveza popuniti te biračke odbore kada oni ostanu upražnjeni. Ta aktivnost izbornih komisija ne znači ‘pripremu za izbornu krađu’. To je dezinformiranje i neosnovano uznemiravanje javnosti i takve navode odlučno odbacujemo.” -saopštio je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a na konferenciji održanoj 3 dana uoči Izbora.

Preko 60 političkih subjekata bilo je prijavljeno za učešće na Izborima u Republici Srpskoj, od čega je najviše bilo nezavisnih kandidata za predsjednika i potpredsjesnika Republike Srpske. Mirne savjesti i pod punom odgovornošću može se tvrditi da je od njih 60 bar 40 političkih subjekata fiktivno i u izborni proces su ušli ne da se takmiče nego da ”kontaminiraju” regularnost Izbora. Trgovina Biračkim odborima je javna tajna već godinama, ali se po tom pitanju ništa ne rješava. I nakon ovih Izbora jasno je da tzv. fantomi ulaze u izborni proces kako bi prodajom svojih mjesta u Biračkim odborima omogućili najvećim strankama da kompletna biračka mjesta ”drže pod kontrolom”. Gro tih subjekata u svakom izbornom ciklusu osvoji svega nekoliko ili čak nula glasova. Ni ova činjenica nije alarmirala nadležne da nešto preduzmu po ovom pitanju…

Iako se tih dana, kako u javnosti, tako i u medijima, mnogo pričalo o spornim sastavima GIK-ova i jednako spornim članovima i predsjednicima Biračkih odbora, CIK se nije ozbiljnije posvetio ovom problemu koji je, bar je nakon Izbora jasno, ključan u sprječavanju izbornih malverzacija. Štaviše, izborne krađe se u najvećoj mjeri upravo dešavaju saradnjom Biračkih odbora koji su potpuno obojeni jednom stranačkom bojom i GIK-ovima obojenim identičnom bojom… Dakle, ne može se reći da CIK nije na vrijeme upozoren odakle se može očekivati najveći broj izbornih prevara…

Naprotiv, na pomenutoj konferenciji za medije predsjednik i članovi Centralne izborne komisije nisu vidjeli ništa sporno u Biračkim odborima u kojima tzv. fantomske partije predstavljaju aktivisti, članovi, bivši kandidati na izborima i funkcioneri SNSD-a?! A danas (valjda metodom cik – cak?!) CIK izjavljuje da je tražio da se izmijeni način imenovanja Biračkih odbora, ali da njihova inicijativa nije ni razmatrana. Ostaje otvoreno pitanje zašto je Centralna izborna komisija verifikovala Odluke o imenovanju članova Biračkih odbora pa i Gradskih izbornih komisija kad im je već ukazano da su u mnogim BO svoje mjesto našli istaknuti aktivisti SNSD-a, a svoje mjesto su našli i u GIK-ovima širom Srpske, što je protivzakonito tj. u sukobu sa Članom 2.1. Izbornog zakona?!

CIK prebacuje lopticu na Biračke odbore, a nerijetko i na GIK-ove, a vreće se ”kisele” u prostorijama Gradskih izbornih komisija koje su u velikom broju slučajeva pod potpunom kontrolom SNSD-a. Šta to u prevodu znači?

To znači da pet dana nakon zatvaranja biračkih mjesta širom BiH vreće sa glasačkim listićima i dalje stoje u prostorijama Gradskih izbornih komisija jer Birački odbori nisu radili savjesno (što je danas potvrđeno i od strane CIK-a) te su probijanjem svih rokova doveli u pitanje regularnost izbornog procesa. Ko i čime garantuje da Birački odbori i Gradske izborne komisije obojene u SNSD boje svu ovu ”furtutmu” nisu napravili svjesno kako bi kupili vrijeme za ”peglanje” zapisnika i prikrivanje izborne krađe?!

Kako da građani koji opravdano sumnjaju u regularnost izbornog procesa mogu vjerovati u eventualno ponovno brojanje glasova kada postoji opravdana bojazan da ”mašinerija” već danima radi na eventualnom prekrajanu izborne volje građana. Naravno, teško je tvrditi da je do izborne krađe došlo, ali mnoge zabilježene situacije i slijedovi događaja ukazuju na to, ali sasvim se sigurno može tvrditi da je, ukoliko je do izbornih malverzacija, to urađeno u najvećoj mjeri preko Biračkih odbora i GIK-ova!

Lokalne Skupštine predlažu članove i predsjednika Gradske izborne komisije, prijedlog se daje odbornicima na usvajanje, a nakon usvajanja, izglasani sastav GIK-a odobrava CIK. Dakle, CIK je, uprkos brojnim medijskim napisima i dokazima, potvrdio sastave Gradskih izbornih komisija u kojima se, bez sumnje, nalaze brojne stranačke ličnosti, što je grubi prekršaj Izbornog zakona, preciznije Člana 2.1.

Čini se da lokalna Skupština – GIK – CIK – Birački odbori čine (ne)savršeni začarani krug kojim se, od strane CIK-a, svjesno ili nesvjesno, omogućava grubo kršenje izbornog procesa i prekrajanje izborne volje građana.

Kako drugačije objasniti da npr. Skupština Grada gdje je na vlasti SNSD predlaže članove i predsjednika Gradske izborne komisije u čijem se sastavu većinski nalaze aktivisti, funkcioneri pa i kandidati SNSD-a na prethodnim izborima, pa vladajuća skupštinska većina to naravno izglasa čime se izglasana odluka šalje CIK-u koji sve to odobri?! Na kraju krajeva, veliki broj tzv. fantomskih političkih subjekata u Biračkim odborima predstavljaju aktivisti, funkcioneri i članovi SNSD-a i, u manjem broju, članovi, aktivisti i funkcioneri nekih od koalicionih partnera SNSD-a, što predstavlja ključ izborne prevare. CIK smatra da ključ izborne prevare nije u njihovim rukama, odgovornost prebacuju na članove Biračkih odbora, pa i na GIK-ove kada je u pitanju reakcija na sve nepravilnosti prijavljenje od strane posmatrača na sam dan Izbora. A nepravilnosti je bilo i to žestokih, pa i krivičnih djela. Izbacivanje preostalih posmatrača iz reda opozicije sa biračkim mjesta, masovno ubacivanje ispunjenih glasačkih listića, verbalni i fizički sukobi, pa sve do trenutka kada je noć pala i kada je, po svemu sudeći, ”upaljena mašina”. A ono što najviše brine je to što se malverzacijama ne vidi kraja jer su vreće sa glasačkim listićima još uvijek u prostorijama GIK-ova…

Mnogo je zašto, a vrlo malo zato… Mnoge stvari bi bile jasnije da je internet magazin ”Moja Hercegovina” dobio odgovore na brojne upite koje smo slali CIK-u u protekle dvije godine. Posljednji upit poslali smo 19.9. tekuće godine, u kojem smo naveli brojne nepravilnosti i nelogičnosti kod satava Biračkih odbora i Gradske izborne komisije, u konkretnom slučaju Trebinja, ali do danas nismo dobili odgovor.

Desetak dana prije održavanja Izbora pisali smo CIK-u i tražili odgovore na pitanja na koja do danas nismo dobili odgovor, a koja su se ispostaviće se, bila ključna za sprječavanje izborne krađe

Po pitanju sastava Biračkih odbora pisali smo CIK-u i neposredno uoči i nakon posljednjih lokalnih izbora koji su održani 2020. godine, a odgovore takođe još uvijek nismo dobili. Nismo dobili odgovore na još 3 mejla koja se takođe tiču kršenja izbornog procesa i nepravilnosti koje smo uočili i o čemu smo CIK obavijestili, pa i iste dokumentovali. Podsjećamo da smo nakon lokalnih izbora 2020. godine pisali seriju tekstova u kojima smo navodili i dokumentovali brojna kršenja Izbornog zakona, počevši od grubog kršenja predizborne tišine od strane trebinjskog SNSD-a, pa do saznanja vezanih za neregularnosti kod glasanja u odsustvu i poštom, pa do konkretnih slučajeva kojima smo dokumentovali izborne prevare, ali ni na jedan od pomenutih dopisa nismo dobili odgovor.

Dan uoči lokalnih izbora 2020. godine ukazali smo CIK-u na grubo kršenje predizborne tišine i tražili komentar – odgovor do danas nismo dobili!

Dok god značajna institucija kao što je Centralna izborna komisija ne sarađuje sa medijima, postojaće osnovana sumnja u regularnost ne samo CIK-a već i svih institucija, a samim tim će rasti i apatija građana…

Još jedan mejl upućen CIK-u na koji nismo dobili odgovor ni nakon dvije godine?!

Kome je u interesu da se proces brojanja glasova maksimalno razvuče i zašto nadležne institucije to tolerišu, pitanje je za milion dolara, a možda i više… CIK cak pao je mrak!

Sve što je navedeno u tekstu jasno ukazuje na samo jedno – hitnost izmjene Izbornog zakona, pa i ponavljanje Izbora održanih 2. oktobra zbog brojnih spornih situacija koje su potpuno obesmislile izborni proces te procesuiranje svih odgovornih!

Igor Svrdlin

 

4 Shares
Copy link
Powered by Social Snap