Početna  /  Češka dobila prvih pet seksualnih asistentkinja za osobe s invaliditetom
Svijet

Češka dobila prvih pet seksualnih asistentkinja za osobe s invaliditetom

PRAG – U Češkoj je sa radom započelo prvih pet seksualnih asistentkinja za osobe s invaliditetom, potvrdila je juče za lokalne medije direktorka organizacije “Rozkos bez rizika” (R + R) Lucie Sidova.

seksualne_asistentkinje

“Seksualne asistentkinje su pažljivo odabrane. One su same donijele odluku o poslu. One imaju dugotrajno iskustvo s muškarcima i radu s ljudskim tijelom,” rekla je Sidova na međunarodnoj konferenciji o seksualnoj pomoći u Pragu.

R + R je fokusiran na pomaganje seksualnim radnicama i prevenciju polnih bolesti. Organizacija je kampanju za uvođenje seksualne asistencije povela prije dvije godine zajedno sa stranim aktivistima. Projekat “Pravo na seks” je dobio podršku češkog ministarstva finansija u sklopu švicarsko-češke saradnje, piše Češka izvještajna agencija.

Osim Švajcarske i Češke, uslugu seksualne asistentkinje za ljude s tjelesnim poteškoćama usvojile su Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka i Holandija. Radnice i radnici moraju osigurati posebne dozvole i završiti posebne kurseve.

Seksualne radnice u Češkoj su po završetku treninga morale potpisati etički zakonik. One uz pružanje seksualnih usluga osobe s invaliditetom uče kako se afirmativno ponašati i pričati o svojim potrebama, kako koristiti seksualna pomagala, stupiti u partnerstvo i koristiti kontracepciju. Radnice će takođe pružati konsultacije za članove porodica hendikepiranih.

Advokat u ministarstvu unutrašnjih poslova Michal Smid kaže da prostitucija nije zločin u Češkoj, ali da se seksualne asistentkinje moraju držati određenih pravila jer država ne dozvoljava podvođenje. R + R zbog toga ne može učestvovati kao posrednik ili profitirati od pružanja usluga.

Izvor: Index.hr

0 Shares
0 Shares
Copy link