Početna  /  Bred Dekster – Hercegovac koji je spasio Frenka Sinatru
Svijet

Bred Dekster – Hercegovac koji je spasio Frenka Sinatru

Prijatelji su mu bili i političari i mafijaši, žene su ga obožavale i često ih je mijenjao. Jedan Oskar, 13 Gremija, 58 filmova, 250 miliona prodatih ploča, četiri supruge, troje priznate i jedno nepriznato dijete, pregršt prijatelja s jedne i s druge strane zakona učinili su život muzičara i glumca Frenka Sinatre legendarnim. Rođen je 1915. godine, a umro 1998, od srčanog udara, bio je superzvijezda prije Bitlsa i Elvis Prislija, i zasigurno jedan od najvećih svjetskih šoumena svih vremena. Njegove veze sa mafijom su bile poznate i postale su dio popularne kulture. Nikada nije opovrgnuo glasine da je lik pjevača Džonija Fontejna iz „Kuma“ baziran na njemu. Njegovo mjesto u svijetu šoubiznisa još uvijek je upražnjeno i ko zna hoće li ikada biti popunjeno. A najbolji prijatelj, barem u jednom dijelu života, bio mu je Bred Dekster, ili pravim imenom Veljko Šošo, dijete hercegovačkih emigranata, rođen u Nevadi a odrastao u siromašnom predgrađu Los Anđelesa.

Bred Dekster (lijevo) i Frenk Sinatra (u sredini) na snimanju filma
Bred Dekster (lijevo) i Frenk Sinatra (u sredini) na snimanju filma

Bred Dekster nije bio ni blizu popularan kao Sinatra, ali ni njegov život nije bio lišen glamura. Glumio je i drugovao sa najvećim zvijezdama poslijeratnog Holivuda. Sjećate li se one kultne scene iz filma „Sedam godina vjeronosti“ kada vazduh iz podzemne željeznice podiže suknju Merlin Monro? Upravo je ta scena uzrokovala svađu između Merlin Monro i njenog tadašnjeg supruga Džo Dimađa, najboljeg američkog bejzbol igrača možda i svih vremena. Njihov zajednički prijatelj Bred Dekster, pokušao je, bezuspješno, da ih pomiri.

Bredov olujni brak sa popularnom pjevačicom Pegi Li nije silazio sa naslovnica bulevarske štampe, a svoju najpoznatiju filmsku rolu ostvario je u legendarnom vesternu “Sedmorica veličanstvenih“, u društvu prve glumačke postave tadašnjeg Holivuda.

I pored svojih glamuroznih prijatelja, hedonističkih navika i vrlo uspješne glumačke i producentske karijere, Bred je ostao u duši ono siromašno emigrantsko dijete u potpunosti svjesno svojih korijena i tradicije.

Korektno je govorio srpski jezik. Kada su ga prilikom posjete Jugoslaviji predstavili predsjedniku Josipu Brozu Titu, inače velikom ljubitelju vestern filmova, Bred je rekao: “Izvinite, moji su otišli u Ameriku kao seljaci, pa i ja tako govorim. Od njih sam naučio naš jezik.“

U kući njegovog oca Marka Šoše, koji je u Ameriku stigao iz sela Dračeva u Popovu Polju, stanovo je jedno vrijeme i sveštenik Vojislav Gaćinović, brat legendarnog revolucionara Vladimira Gaćinovića, sa suprugom Milenom Šotra-Gaćinović, potonjom uspješnom slikarkom, pa je Bred kao mali vjerovatno slušao priče o Mladoj Bosni, revolucionarnoj organizaciji koja je obilježila jednu istorijsku epohu.

Iz takvog, pomalo na margine američkog društva skrajnutog emigrantskog okruženja, Bred se vinuo do holivudskih zvjezdanih visina. Pored uloga u filmovima njegov život je značajno obilježilo prijateljstvo sa Frenkom Sinatrom.

Frank (u sredini) i Bred (desno) u filmu “Von Rajan Ekspres”
Frank (u sredini) i Bred (desno) u filmu “Von Rajan Ekspres”

Upoznali su se pedesetih godina i postali nerazdvojni prijatelji. Svi Sinatrini biografi ukazuju na veliki značaj njihovog prijateljstva koje je, činilo se, 1964. godine doživotno učvršćeno događajem koji se desio na Havajima.

Naime, tada je prilikom snimanja filma “Ništa osim hrabrosti“ Bred Dekster od sigurne smrti spasio Frenka Sinatru.

Tek 15 godina posle ovoga događaja, 1979, i skoro toliko od prekida prijateljstva sa Sinatrom, Bred Dekster je prekinuo ćutanje o ovom događaju i to u interviju sa srpskim novinarom Dušanom Krajčinovićem za nekadašnje popularno novinsko izdanje RTV reviju:

U pauzi snimanja na Havajima, Frenk je stajao u vodi sa suprugom Hauarda Koča, more im je bilo do kolena! Ali Pacifik je opasan, talasi mogu da povuku čoveka. Opomenuo sam ih. Nisu me poslušali. Dogodilo se najgore! Za tren oka, more ih je povuklo ka pučini.

Naravno nastala je panika, niko nije hteo da uđe u vodu, strahujući za svoj život. Kao za pakost, nigde nije bilo profesionalnih spasilaca, koji su inače dužni da dežuraju. Šta sam mogao, zagazio sam u vodu.

„Moje je prošlo, umreću“ – rekao je Sinatra kad je Dekster doplivao do njega!

„Nećeš“- dobacio mu je Bred i dodao mu ruku, pomogavši mu da dođe do vazduha i predahne.

Čim se Frenk malo povratio, otišao sam da pomognem Hauardovoj ženi. Tako sam dvadesetak minuta plivao između njih dvoje. Treba li da vam kažem kako mi se činilo da sve to traje dvadesetak godina.

Konačno, stigli su profesionalni spasioci sa dve daske za jahanje na talasima. Sinatru su stavili na jednu, a nju na drugu.

Mene su ostavili.

Tad mi se učinilo da neću doplivati do obale. Zaželeo sam da se prepustim talasima. I znao sam da je to najopasnije.

Pobesneo sam. Strašno sam se naljutio na spasioce koji su me ostavili. To mi je pomoglo, do obale sam stigao pre njih.

Dok su nekih 45 minuta Frenku davali vještačko disanje, popio sam flašu rakije kao da je čaša vode.

Onda je stigao Frenk i rekao:

„Bred, moja ti deca zahvaljuju što si mi spasio život“. 

Posle tog događaja, Frenk je želio da Bred uvijek bude sa njim. Bio mu je jako zahvalan. Dekster je stalno ponavljao novinarima da bi to učinio za svakoga.

Međutim, prijateljstvo je puklo, po Holivudu se pričalo da je Bred jedini koji je nekažnjen napustio “Klan“.

O raskidu prijateljstva sa Sinatrom, Bred je ćutao još duže. Tek je novinarki Kiti Keli, osamdesetih godina ispričao pojedinosti o razlazu sa Frenkom Sinatrom.

„Tada nisam vidio, ali kasnije jesam, naše prijateljstvo je puklo onda kada sam spasio Frenka na Havajima. Frenk jednostavno nije podnosio da nekom nešto duguje. On se zaista trudio posle toga da uvijek budem sa njim, proglasio me potpredsjednikom njegove kompanije, radio sam produkciju njegovih filmova, ali nisam mogao više da podnesem te njegove česte promjene raspoloženja, taj odnos ljubavi i mržnje koji je za Frenka bio jako karakterističan. Znao sam da je Frenk pomalo bolestan u nekim stvarima, ali tada je njegova bolest počela da bitno utiče na okolinu. Posvađali smo se u Londonu 1966, kada mi je Frenk rekao da će se vjenčati sa Miom Farou, koja je imala tek 20 godina, bila je mlađa od Sinatrine ćerke Nensi. Ja sam mu rekao da to ne čini. Frenk je strašno poludio, razbio je hotelsku sobu i napustio snimanje filma na kome smo tada radili. To je bio kraj, više nikada nismo progovorili ni riječi“.

Bred Dekster
Bred Dekster

Posle raskida prijateljstva Bred je nastavio da se bavi filmskim poslovima, njegov život ušao je u mirnije vode. Iako se posle braka sa Pegi Li zarekao da se više neće ženiti, ponovo se oženio sa Meri Bogdanović, djevojkom porijeklom iz Dalmacije.

Mnogo je volio otadžbinu svojih roditelja, često rašmišljao o njoj. Jugoslovenskim novinarima 1979. je govorio:

Moj otac Marko Šošo došao je u Ameriku 1908. godine iz sela Dračeva, sa Popova Polja. Majka Ljubica Samardžić rodila se u Nevesinju, a odrasla je u Mostaru. Došla je ovamo 1913. godine

Često sam mislio o Jugoslaviji, o zemlji iz koje su došli moji roditelji. Često sam planirao da odem u Hercegovinu. Ali uvek se nešto isprečilo. Konačno, pre nepune tri godine, seo sam u avion sa suprugom Meri i krenuo. Meri kaže da sam zaplakao kad su objavili da samo preleteli granicu.

Bred Dekster je ponovo posjetio zemlju svojih predaka kada je 1988. u okolini Trebinja Slobodan Šijan snimao film “Tajna manastirske rakije“ u kome je Bred glumio.

Umro je 2002. godine u Los Anđelesu. Ostao je upamćen kao glumac koji do kraja nije iskoristio svoj potencijal, ali ipak napravio karijeru vrjednu divljenja i prije svega bio čovjek koji je činio herojska djela.

Bredov veliki prijatelj i zemljak, oskarovac Karl Malden ili Mladen Sekulović, o njemu je rekao:

Pitate me kakav je Bred? Jednostavno, on je brutalno iskren!

4 Shares

Rade Likić

Od prvog dana publicista i saradnik internet magazina "Moja Hercegovina". Prepoznatljiv po serijalu tekstova o migracijama Hercegovaca u SAD i njihovoj ulozi u tamošnjem društvu.

Copy link
Powered by Social Snap