Bosiljko Kraljević iz Čapljine uhapšen zbog ratnog zločina

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u Čapljini je uhapsila Bosiljka Kraljevića zbog sumnje da je 1993. godine počinio ratni zločin na području Mostara.

SIPA

Osumnjičeni Kraljević je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je krajem oktobra ili početkom novembra 1993. godine kao pripadnik Prve bojne „Klis“ Treće brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Mostaru počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

„Istovremeno je izvršen pretres porodične kuće, popratnih prostorija i vozila osumnjičenog, te pronađeno naoružanje iz proteklog rata, kao i određena vojna dokumentacija i drugi dokazi vezani za ratni period“, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Pripadnici SIPA-e su danas takođe na području Sarajeva uhapsili nekadašnjeg pripadnika Armije BiH (ABiH) zbog sumnje da je počinio zločin u Sarajevu. Iz Tužilaštva su naveli da u interesu istrage neće objavljivati identitet osumnjičenog.

Prema Tužilaštvu, osumnjičeni je pod istragom zbog ratnih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti 1992. godine na području Sarajeva.

Oba osumnjičena će biti predati tužiocu na dalje postupanje.

Autor