Početna  /  Bileća: Ko će u novu skupštinsku većinu, a kome prijeti raskol?
bileća Hercegovina Vijesti

Bileća: Ko će u novu skupštinsku većinu, a kome prijeti raskol?

BILEĆA – Iako je prošlo tačno mjesec dana od lokalnih izbora, u Bileći još nije poznato ko će činiti skupštinsku većinu. Dok SNSD očekuje podršku svih stranaka koje su podržale njihovog kandidata za načelnika, iz drugih partija najavljuju drugačiji ishod, te predviđaju raskol unutar odborničkih redova SNSD-a.

Sjednica bilećke Skupštine (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)
Sjednica bilećke Skupštine (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Da bi formirao skupštinsku većinu, bilećki SNSD trenutno pregovara sa svim partijama koje su dobile svoje predstavnike u novom sazivu, što uključuje čak i stranke koje su na proteklim izborima bile okupljene oko Saveza za promjene. U opoziciji, za sada, sigurno ostaju jedino DNS i SRS RS.

Među strankama koje je SNSD već uračunao u svoju skupštinsku većinu nalazi se i SRS „Dr Vojislav Šešelj“. No, predsjednik ove stranke Dražen Dunđer tvrdi da konačni dogovor još nije postignut.

„Još nije vođen razgovor u vezi formiranja većine, a SNSD proizvoljno iznosi takve procjene iz razloga što je moja stranka podržala jedino Miljana Aleksića kao kandidata za načelnika. Ali mi nismo podržali njegovu stranku kad se govori o formiranju skupštinske većine. Što se tiče načelnika, mi sa njim nemamo nikakav problem i učestvovali smo u toj pobjedi, ali imamo problem sa njihovim odbornicima koji ne žele da sarađuju u donošenju odluka koje su u interesu građana. Ti ljudi gledaju svoj lični interes“, izjavio je Dunđer za naš magazin.

Dražen Dunđer (FOTO: Moja Hercegovina)
Dražen Dunđer (FOTO: Moja Hercegovina)

Međutim, Dunđer priznaje da je, ipak, održan sastanak kome su prisustvovali predstavnici partija koje SNSD „vrbuje“ za skupštinsku većinu, ali dodaje da je to više izgledalo kao „kafanska priča“.

„Na tom sastanku su prisustvovali i Saša Radan iz Ujedinjene Srpske i Srđan Rogan iz PDP-a. Tako da je na tom sastanku, koje je ličilo na jedno kafansko druženje, bilo prisutno ukupno 12 odbornika. A uz to je Branka Radmilović iz NDP-a u telefonskom razgovoru potvrdila da se pridružuje toj skupštinskoj većini.”

Sa druge strane, Branka Radmilović, buduća odbornica NDP-a koja je u izbornoj kampanji bila u koaliciji Saveza za promjene, negirala je navode da je već odlučila da pristupi skupštinskoj većini koju gradi SNSD.  Međutim, ona nije odbacila mogućnost koaliranja sa ovom strankom, već je istakla da će „zajedno sa opštinskim odborom svoje stanke uzeti u obzir ponude svih strana“.

„Ja dok ne dođem u Bileću i ne sjednem sa ljudima iz NDP-a ne mogu vam ništa reći”, kazala je Radmilović za „Moju Hercegovinu“ koja je trenutno na odmoru u Srbiji.

Branka Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina)
Branka Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina)

Osim sa opozicionim NDP-om, SNSD vodi pregovore i sa PDP-om, te sa SDS-om čijeg je kandidata na proteklim izborima pobijedio Miljan Aleksić.

Milorad Uljarević, budući odbornik SDS-a, kaže da bi bilo „nelogično“ da njegova stranka podrži SNSD, ali je i on završnu riječ prepustio odboru svoje partije.

„Pa to su dvije partije koje su u potpunosti različite. Nećemo donositi nikakve odluke bez glavnog odbora SDS-a i to je ono što ćemo ispoštovati” , kratko nam je odgovorio Uljarević.

Miodrag Uljarević (FOTO: Moja Hercegovina)
Miodrag Uljarević (FOTO: Moja Hercegovina)

Dunđer: Cilj SNSD-a je da izazove sukob među svojim odbornicima

Nastojanje SNSD-a da okupi 13 odbornika u svojoj većini nije slučnost, smatra radikal Dražen Dunđer. On tvrdi da na ovaj način SNSD želi da osigura „više nego dovoljnu većinu“ kako bi diskreditovao dio sopstvenih odbornika „čije je prevelike apetite postalo nemoguće zadovoljiti“.

„SNSD-u treba velika većina, jer mu je cilj da izazove unutrašnji sukob između svojih odbornika zbog toga što ne može da im podijeli tražene funkcije. Oni hoće da diskredituju te odbornike sa kojima je nemoguće sarađivati i koji predstavljaju problem i samom SNSD-u“, tvrdi Dunđer, ali nije želio da otkrije o kojim odbornicima se radi.

U SNSD-u takve navode kategorično odbacuju. Stari-novi načelnik Opštine Bileća, SNSD-ovac Miljan Aleksić, negira ovakav scenario i dodaje da mu nije jasno zbog čega je to Dunđer rekao.

„Do sada smo bili zajedno sa njim i nadam se da će tako i dalje biti. Ja ću se truditi da ispoštujem svakoga ko je mene ispoštovao. Mogu Vam potvrditi da imamo 12 odbornika i da idemo dalje“, zaključio je Aleksić za „Moju Hercegovinu“.

Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)
Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)

Naredna sedmica, po svemu sudeći, trebala bi biti ključna za formiranje skupštinske većine, kada bi namjere svih stranaka i njihovih predstavnika trebale izaći na vidjelo.

Miloš Bajović

7 Shares
7 Shares
Copy link