Početna  /  Basara: Srbija više nema istoriju
Srbija

Basara: Srbija više nema istoriju

Književnik Svetislav Basara izjavio je sinoć da je knjiga istoričarske Latinke Perović “Dominantna i neželjena elita” svedočanstvo da Srbija ima sjajne istoričare, ali da nema istoriju, i to zahvaljujući upravo dominantnoj eliti koja ne želi istorijsku realnost ukoliko joj ona ne odgovara.

Svetislav Basara (Foto: danilokis.rs)
Svetislav Basara (Foto: danilokis.rs)

“Naša elita ne želi realnost koja je proizašla iz istorije, već iz narodnih pesama i pseudo mitologije. Ono što imamo u udžbenicima po školama i fakultetima je serija nebuloza i mistifikacija koje su proistekle iz slepačkih guslanja. To nije smešno, to je tragično”, rekao je Basara na promociji knjige u Novom Sadu.

Komentarišući deo knjige posvećen jedinom predstavniku “dominantne elite” Dobrici Ćosiću, Basara je rekao da je često pisao oštro protiv njegove ideologije, misleći da je Ćosić taj koji je “prevario ogroman broj Srba”.

“Međutim, Srbi su želeli da budu prevareni i vrlo rado su prihvatili tu njegovu prevaru. Postoji izreka dasvetina voli da bude varana i da će uvek radije čuti priču kako je uzvišena i posebna, nego istinu o samoj sebi, koja je vrlo često neprijatna”, rekao je Basara.

U knjizi je detaljno analizirano 13 istorijskih ličnosti koje su uticale na društvena i politička kretanja, a recezent Milan Subotić objasnio je da su bilo kakve kritike o izboru tih ličnosti deplasirane, jer su to ljudi koje je Perovićeva poznavala, razumela njihov rad, a zajedno sa nekima od njih i pripadala “neželjenoj eliti”.

Novinar Dimitrije Boarov objasnio je da knjiga pokazuje da Srbija nije imala sreće sa “nedodirljivim, vodećim nacionalnim idejama dominantne elite”, te da je zbog njih ostala jedna od najnerazvijenijih i najsiromašnijih zemalja Evrope.

“Uvek u fatalnom istorijskom zakašnjenu i mimo duha tekućeg evropskog vremena, boreći se za razrešenje istočnog pitanja uz istočnu braću, Srbija je sebi stvorila istoriografiju kao pomoćnicu nacionalnim interesima, a najviše kao pomoćnicu praideji o nacionalnom oslobođenju i ujedinjenju”, objasnio je Boarov.

Publicista iz Zagreba Slavko Goldštajn rekao je da je ova knjiga najvrednije suočavanje sa prošlošću u Srbiji, ali i u celom regionu bivše Jugoslavije.

“Mi u Hrvatskoj nemamo ovakvu knjigu, a trebala bi i nama. U njoj se može shvatiti i da nerazumevanje između Srba i Hrvata ne traje 20 ili 70 godina, već mnogo duže, još od Prvog rata”, rekao je Goldštajn.

Autorka knjige Latinka Perović rekla je da je veoma bitno razlikovati istorijsko saznanje i istorijsku svest.

“Saznanje je rezultat proučavanja i iskustava, a ono je po nekom usudu našeg društva često bivalo inferiornije od istorijske svesti koja je sazdana od sećanja legendi i mitova. Bilans na prelazu iz 20. u 21. vek nalaže nam da pokušamo, ne samo da postavljamo pitanja, već i da tražimo odgovore kojima bi pripremali jednu drugačiju elitu da krči put ovom zapuštenom, siromašnom i zaostalom narodu. To su odgovornosti i obaveze istoričara”, rekla je Perović.

Upozorila je i da istorija mora biti odvojena od dnevne politike, propagande i banalizacije, te da mora biti shvaćena kao ozbiljan poziv profesionalaca i intelektualaca koji imaju znanja, ali i morala.

Suizdavači knjige “Dominantna i neželjena elita” su Dan Graf i Radio-televizija Vojvodine.

Moja Hercegovina

3 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
 • Basara je jedan poznati izdajnik i prodana dusa, petokolonas..Sto neki kazu ‘Blesara’.
  Zamislite Srbija “nema istoriju”; Ima izreka “Kad hocete da unistite jedan narod, prvo mu unistite istoriju”. On je jedan od tih koji pokusava Srbina da unisti istoriju – kao i Sonja Biserko i slicni.
  Taman posla da slusam tu bitangu, placenog petokolonasa,

  Sta ce Srbima, posebno Heregovcima, bolja istorija od one koju podrzava Dr Jovan Deretic, koji je prucavao tu istoriju preko 40 ili 50 godina po najboljim istorijskim arhivama i bibliotekama po cijelom svijetu. Srpski kalendar je najstariji na svijetu, stariji 5508 godina od sadasnjeg zvanicnog.
  Niko od tih novih istoricara ne smije da izadje na TV duel Dr Dereticu – zato jer nemaju argumente. I Dr Deretica ne pustaju nigdje na glavne TV stanice u Srbiji, samo na neke lokalne, kao sto ne pustaju ni mnoge vodece srpske intelektualce koji slobodno misle – to je danasnja okupirana Srbija.

  • Je li to onaj Deretic sto kaze da je dioklecijan srbin da je fidel kastro srbin itd itd, samo napred sto se babi snilo to joj se i zbilo.
   Drz se ti cosica i lazi kao sto i sam napisa : ” Laz je glavni srpski interes” .
   Pozdrav i samo napred daleko ces iti i takvi kao ti dogurati sa dereticem : ).

0 Shares
0 Shares
Copy link