Početna  /  Ban Ki Mun: Dijalog Beograda i Prištine ne napreduje
Srbija Svijet Vijesti

Ban Ki Mun: Dijalog Beograda i Prištine ne napreduje

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine “nije značajno napredovalo”, uz međusobno okrivljavanje dve strane za neispunjavanje obaveza.

ban-ki-mun
Foto: REUTERS/Maja Suslin/TT News Agency

U poslednjem tromesečnom izveštaju o Unmiku, koji će biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN  25. avgusta, Ban Ki Mun je naveo da je i dalje zabrinut zbog neujednačene političke pažnje posvećene najvažnijim pitanjima i što se zbog strančarenja zanemaruju dugoročnih prioritetni ciljevi.

“Napeta politička situacija i opozicioni protesti na Kosovu su uticali na angažovanje Prištine, dok su parlamentarni izbori i proces obrazovanja vlade uticali na pažnju Beograda”, navodi se u izveštaju za period od 16. aprila do 15 jula.

Ban je naveo da su kosovske i srpske vlasti potvrdile posvećenost dijalogu, ali i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da pokažu novu kreativnost, fleksibilnost i spremnost za kompromis kako bi se obezbedio napredak u dijalogu u korist svih zainteresovanih i odlučno postavilo Kosovo i širi region na put stabilnosti i razvoja.

U obuhvaćenom periodu nije bilo sastanaka na visokom nivou, mada su održana četiri na tehničkom, konstatovano je u izveštaju. Praktično sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije “nije značajno napredovalo”, naveo je on i dodao da “Beograd i Priština nastavljaju da se međusobno optužuju za manjak napretka”.

Priština navodi da je Beograd blokirao sprovođenje sporazuma o energetici, telekomunikacijama i otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici, dok Beograd navodi da Priština sprečava osnivanje Zajednice srpskih opština, kao i da napori Kosova da se učlani u međunarodne organizacije negativno utiču na atmosferu dijaloga, piše u izveštaju.

Spor napredak u unapređenju kosovske evropske perspektive, uključujući u dijalogu Beograda i Prištine, kao i nepovoljni ekonomski uslovi doprinose razočaranju građana, navodi se u izveštaju. Ban je naveo da prioritet Unmika ostaju unapređenje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i regionu, uz dodatni cilj da nastavi konstruktivno angažovanje s Prištinom i Beogradom.

Konsolidovanje demokratije i vladavine prava na Kosovu i u regionu ostaje ključno, navodi se u izveštaju i ocenjuje da je za trajno pomirenje potreban bezbedan i održiv povratak izbeglih i raseljenih. Političke okolnosti na Kosovu su se nešto popravile sa “značajnim smanjenjem” protesta, agresivnog delovanja i destruktivne taktike različitih stranaka, mada tenzije i dalje postoje, dodaje se u izveštaju.

Opoziciono Samoopredeljenje prekinulo je bojkot Skupštine koji je počelo u oktobru 2015, mada se i dalje protivi sporazumima o demarkaciji granice s Crnom Gorom i Zajednici srpskih opština, dok su druge opozicione Inicijativa za Kosovo i Alijansa za budućnost Kosova naznačili nastavak bojkota sa zahtevom za prevremene izbore.

U izveštaju se navodi da je uz posredovanje OEBS-a u oblastima sa srpskom većinom bez većih incidenata održani izbori za parlament Srbije uz ocenu da je Kosovo bilo ključna tema u predizbornoj kampanji što je bilo uočljivo zbog povećanog broja poseta viših zvaničnika iz Beograda opštinama na severu Kosova.

Izvor: BETA

0 Shares
0 Shares
Copy link