Andrej Fajgelj uhapšen zbog snimka na Jutjubu?

Pripadnici SBPOK uhapsili su u Novom Sadu Andreja Fajgelja, profesora na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu, navodno zbog snimka na Jutjubu.

Ander Fejgelj(Foto: YouTube screenshot)
Ander Fejgelj(Foto: YouTube screenshot)

Kako se navodi, Fajgelj je uhapšen pod sumnjom da je prekršio član 309. Krivičnog zakona Srbije, koji se odnosi na nasilnu promenu ustavnog poretka.

Ističe se da je razlog snimak koji je objavio na Jutjubu nazvan “Vučić i NATO: Poslužio hleb i so ubicama Srbije”.

Aleksandar Vučić u kontinuitetu Srbiji i srpskom narodu tokom briselskih pregovora priređivao poniženje, zaključno sa posetom generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, kojeg je premijer Srbije dočekao hlebom, solju i počasnom gardom.

Fajgelj smatra da je to najveće poniženje koje je Srbija doživela u vremenu sveopšteg rušenja vrednosnog sistema.

Osim toga, Fajgelj na kraju obraćanja kaže da se ovo nepodnošljivo stanje u Srbiji može rešiti samo na jedan način i navodi da je taj način opisan u udžbenicima istorije za osnovnu školu.

Prema rečima advokata Marka Pekića, pravnog zastupnika Andreja Fajgelja, njegovom branjeniku je određen pritvor u trajanju od 48 sati.

Pekić je, posredstvom portala IN4S, preneo poruku Fajgelja da ovo hapšenje neće promeniti njegovo mišljenje, pišu “Večernje novosti”.

“Ne pristajem na stanje gde ja, kao slobodan građanin ove zemlje i univerzitetski profesor, ne mogu iznositi stav o dobrobiti moje države i mog naroda”, naveo je Fajgelj u izjavi koju je preneo njegov advokat Pekić.

Andrej Fajgelj je bivši visoki funkcioner Treće Srbije i koji je vršio funkciju direktora Kulturnog centra Novog Sada.

Na tom mestu je bio izložen raznim kritikama novosadske javnosti, a sve u smislu njegovog političkog angažmana i odabira ko sme, a ko ne, da izlaže u Kulturnom centru.

Prema poslednjim informacijama, Fajgelj je uhapšen zbog snimka na “Jutjubu” koji je nazvao: Vučić i NATO: Poslužio hleb i so ubicama Srbije.

Autor