Ambasada SAD-a o obilježavanju Dana RS

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini apelovala je na vlasti u RS-u da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave Dana RS bile u skladu sa zahtjevom Ustavnog suda BiH koji je ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entitet da izmijeni sporne odredbe.

Ambasada-SAD
Ambasada SAD u BiH

“Tokom 2015. godine premijer Aleksandar Vučić je ukazivao na ulogu Srbije koja kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje suverenitet i teritorijani integritet Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da premijer Vučić shvata osjetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH”, kazali su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Kako su naveli, Ustavni sud BiH dao je rok vlastima Republike Srpske da u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja odluke usklade ovaj praznik sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

“Apelujemo na vlasti u Republici Srpskoj da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave navedenog praznika bile u skladu sa tim zahtjevom. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i svi ih moraju poštovati i provoditi. Svi učesnici obilježavanja praznika treba da izbjegavaju podsticanje nacionalističkih osjećaja”, saopštili su iz Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Autor