Početna  /  Ambasada SAD-a o obilježavanju Dana RS
Federacija BiH Republika Srpska

Ambasada SAD-a o obilježavanju Dana RS

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini apelovala je na vlasti u RS-u da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave Dana RS bile u skladu sa zahtjevom Ustavnog suda BiH koji je ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entitet da izmijeni sporne odredbe.

Ambasada-SAD
Ambasada SAD u BiH

“Tokom 2015. godine premijer Aleksandar Vučić je ukazivao na ulogu Srbije koja kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje suverenitet i teritorijani integritet Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da premijer Vučić shvata osjetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH”, kazali su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Kako su naveli, Ustavni sud BiH dao je rok vlastima Republike Srpske da u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja odluke usklade ovaj praznik sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

“Apelujemo na vlasti u Republici Srpskoj da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave navedenog praznika bile u skladu sa tim zahtjevom. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i svi ih moraju poštovati i provoditi. Svi učesnici obilježavanja praznika treba da izbjegavaju podsticanje nacionalističkih osjećaja”, saopštili su iz Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Moja Hercegovina

3 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Opet stranci pripremaju neku corbu na nasim terenima.Bolje bi im bilo da pravosudje ociste od korupcije kriminala i nepotizma jer nista ne funkcionise zbog tog.Ustavni sud BiH donio je odluku da se ukine DATUM Dana Republike, a NE Dan Republike; Preciznije, odlučeno je da se 9. januar ukine kao Dan Republike. Može se iščitati izmedju redova da je takva odluka donesena ne zato što je 9. januara Sveti Stefan, već što je na taj dan 1992. godine donesena odluka o osnivanju Srpske Republike BiH, koja je kasnije postala Republika Srpska. Da podvucem da nisam Dodikovac ali ovo nije dobro.Među nekim od najpoznatijih odluka Ustavnog suda BiH koje cekaju na provodjenje svakako je i odluka o dijelu Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar. Zbog neprovođenja ove odluke Mostar već godinama nema gradsku vlast, što direktno utječe na život Mostaraca.Njihova prijetnja da se odluke Ustavnog suda moraju postovati a pritom 91 odluka istog tog suda nije provedena i niko nikada nije odgovarao govori da Stranci neku corbu pripremaju.

0 Shares
0 Shares
Copy link