Albanski službeni jezik u Makedoniji, sukobi u Sobranju

Makedonski parlament izglasao je u srijedu veče ključni zakon kojim se omogućuje veća zastupljenost albanskog jezika u toj zemlji, uprkos pokušajima oporbenih nacionalista da spriječe glasanje, no zakon je po drugi put naišao na veto predsjednika države Gjorgea Ivanova.

FOTO: Nezavisne

Zakon je ključan dio koalicijskog sporazuma vladajućih socijaldemokrata i njihovih manjih koalicionih partnera, stranaka koje predstavljaju etničke Albance u toj zemlji.

Već je jednom izglasan u parlamentu ali ga je Ivanov, blizak nacionalističkoj stranci VMRO-DPMNE, odbio potpisati uz obrazloženje kako je protivustavan, zbog čega je upućen na ponovljeno glasanje.

No, u snimljenom televizijskom obraćanju medijima Ivanov je u srijedu veče poručio da neće potpisati odredbu koja bi omogućila implementaciju toga zakona.

“Zakon o jezicima je nepravedan i represivan i favorizira samo jedan jezik. Takva vrsta zakona produbiće međuetničke napetosti i predstavlja prijetnju unutrašnjem etničkom životu”, ustvrdio je makedonski predsjednik.

Autor