Početna  /  Akcija “Kurir”: Kinezi iznijeli 15 miliona eura iz BiH
Bosna i Hercegovina

Akcija “Kurir”: Kinezi iznijeli 15 miliona eura iz BiH

Po nalogu tužilaca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA i UIO BiH, proveli su akciju kodnog naziva „Kurir“.

Akcija “Kurir” (Foto: sipa.gov.ba )
Akcija “Kurir” (Foto: sipa.gov.ba )

U ovom predmetu, detaljnom istragom, utvrđeno je da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezana poduzeća i pravne osobe, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH, velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 miliona eura), koji nije transferiran platnim prometom i bankovnim transakcijama, već je fizički krijumčaren iz BiH, na područje Republike Hrvatske te dalje u inostranstvo.

S obzirom da novac nije prijavljivan niti legalno transferiran iz BiH, na ovaj način počinjeno je krivično djelo pranja novca u vezi sa krivičnim djelom poreske utaje ili prevare.

Ovo je prva veća akcija u borbi protiv ove vrste nezakonitosti u BiH, te će Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama, u narednom periodu nastaviti borbu protiv ovog oblika nezakonitosti i nanošenja štete budžetu i platnom sistemu BiH.

Istraga koja se vodi duži vremenski period, rađena je u suradnji sa istražiteljima USKOK-a iz Republike Hrvatske, a pod istragom u BiH je najmanje 10 fizičkih i pravnih osoba, od čega su dio državljani BiH, a dio državljani NR Kine, te sa njima povezana poduzeća i pravne osobe.

U okviru istrage istražioci i tužioci Tužilaštva BiH održali su sastanke sa kolegama iz USKOK-a, gdje su detaljno planirane aktivnosti akcije.

Tokom akcije vrše se pretresi na više lokacija u sjevernom dijelu BiH, a privedeno je više osoba, koje će biti operativno tretirane od strane SIPA i UIO BiH, te Tužilaštva BiH, nakon čega će biti donesena odluka o daljim aktivnostima.

0 Shares
0 Shares
Copy link