Početna  /  6.Trebinje film festival: Jedna zvijezda zasijala je za Nebojšu Glogovca
Hercegovina Kultura

6.Trebinje film festival: Jedna zvijezda zasijala je za Nebojšu Glogovca

Treća noć šestog Trebinje film festivala bila je u znaku Nebojše Glogovca kojem je sinoć posthumno dodijeljen specijalni Zlatni platan. Nagradu je primila Glogovčeva supruga Milica, a prethodno je u Muzeju Hercegovine otvorena izložba Nebojšinih nagrada nazvana ”Vječni Nebojša”. Noć nabijena snažnim emocijama, koju je na najljepši način čarobnom simbolikom ukrasila jedna zvijezda. Nakon komemoracije Nebojši Glogovcu, koja je održana neposredno po  Glogovčevoj preranoj smrti koja je obilježena propustima organizatora, oličenim u nemogućnosti projekcije filma Nebojši u čast, sinoć je na pravi način odata počast ovom velikom umjetniku i čovjeku.

U Muzeju Hercegovine, sinoć u 19:00 časova, otvorena je izložba nagrada Nebojše Glogovca, prigodno nazvana ”Vječni Nebojša”. U pitanju je postavka koja je premijerno izložena, a organizatori su izrazili veliku zahvalnost Nebojšinom ocu Milovanu koji je teška srca pristao, bar na kratko, da se odrekne uspomena na Nebojšu. Prostor Muzeja Hercegovine odisao je snažnom emocijom i poštovanjem prema Hercegovcu Nebojši Glogovcu. Otvaranju izložbe prisustvovala je Glogovčeva supruga Milica i dvogodišnja kćerka Sunčica, te brojni posjetioci koji su željeli odati počast i uroniti u dio onoga što je Glogovac za života bio, a oličeno je u brojnim nagradama, kako glumačkim, tako i onim neglumačkim. Noć omaža velikom umjetniku počela je sjajno, a treba reći da je ova noć, nakon, ruku na srce, prilično traljave komemoracije Glogovcu, putokaz koji treba pratiti u ispunjenju misije čuvanja sjećanja na Nebojšu. Trebinje mora naći način da oda poštu koju je ovaj veliki čovjek sigurno zaslužio. Iako nikad nije zagazio na trebinjske pozorišne daske, Glogovac sigurno zaslužuje da pozorišna sala u Kulturnom centru Trebinje ponese njegovo ime, čime bi Glogovac, bar metafizički, gazio trebinjskim daskama koracima glumaca koje bi bez sumnje Nebojša nadahnjivao. Scena ”Nebojša Glogovac”, nešto o čemu svakako treba razmisliti.

Nakon izložbe, na ljetnoj pozornici Doma mladih u 20:30 dodijeljen je specijalni Zlatni platan Glogovcu, koji je uručen Milici Glogovac.

Prethodno su prikazani inserti iz Glogovčevih filmova, a u momentu pojavljivanja Nebojšinog lika na velikom platnu, dogodila se čudesna simbolika. Naime, u tom momentu na nebu bez ijedne zvijezde pojavila se samo jedna zvijezda, koja je zasijala iznad ljetne scene trebinjskog Doma mladih. Zvijezda je bila prisutna dok su se filmskim platnom mijenjali kadrovi iz filmova ”Bumerang”, ”Hadersfild”, ”Nebeska udica” i ”Krugovi”, te za vrijeme dodjele Zlatnog platana. Potom je prikazan kratki dokumentarno-igrani film ”Tihi kutak Hristov” u kojem se Glogovac pojavljuje u prvom kadru. Fascinantno je da je zvijezda ispratila kadar u kojem Nebojša igra sveštenika Žiku, a onog momenta kada je Nebojšina scena završila, ona je jednostavno iščezla. Jaka simbolika koja je ostavila snažan utisak na sve one koji su ovo malo čudo primijetili, kao da je htjela reći da Nebojši čak ni nebo nije bilo granica. Sinoć nas je, nema sumnje, s neba posmatrao Glogi, želim da vjerujem u to, jer ne mogu drugačije, ne želim. Vječnog Nebojšu treba vječno pamtiti, a Nebojšina zvijezda iznad ljetne pozornice Doma mladih je jedan od trenutaka koji ti se dogodi u životu, stvarajući nevjerovatan osjećaj, katarzu i ljepotu života zbog koje i vrijedi živjeti

Nebojšina zvijezda na nebu iznad ljetne pozornice Doma mladih

Film ”Tihi kutak Hristov”, u režiji Radisava Jevrića, koji pripovijeda o životu svetitelja Mardarija Uskokovića, jedan je od posljednjih filmova Nebojše Glogovca kojeg ćemo u narednom periodu imati priliku vidjeti u nekoliko dugometražnih filmskih ostvarenja. U tekućem mjesecu, dakle avgustu 2018. godine, očekuje se premijera filma ”Apsurdni eksperiment”, reditelja Petra Ilića, ostvarenja o kojem se već dugo govori, a ovaj film  je već prikazan na američkom tlu, gdje je dobio odlične kritike. Pored Glogovca, ovaj film okuplja”all star” ekipu, a tu su Miki Manojlović, Srđan Todorović, Branka Katić, Lazar Ristovski, Nikola Đuričko, Nataša Ninković, Mirjana Karanović, Branislav Lečić, Vuk Kostić i ostali. S obzirom da je premijera ovog dugoočekivanog filma jako blizu, ostaje žal što organizatori festivala nisu uspjeli uvrstiti ”Apsurdni eksperiment” u program ”6. Trebinje film festivala”. Nakon dodjele Zlatnog platana Nebojši Glogovcu za životno djelo, poželih pogledati neki od Glogovčevih filmova poput ”Ubistvo s predumišljajem”, ”Hadersfild” ili ”Bure baruta”. Smatram da bi dosta veći efekat i pečat na cijelu noć koja je odisala prisustvom Nebojšinog duha, bio prikazivanje nekog filma iz Nebojšinog opusa, čime bi omaž velikom glumci i čovjeku bio potpun.

Foto: Scena iz filma ”Apsurdni eksperiment”

Glogovca ćemo gledati u još tri filmska ostvarenja koja su najavljena. U oktobru i novembru tekuće godine zakazane su dvije filmske premijere. U oktobru će publika moći pogledati još jedan iščekivan film, u pitanju je ”Zaspanka za vojnika” Predraga Antonijevića, u kojem Glogovac tumači jednu od glavnih uloga. U novembru će se desiti premijera filma ”Južni vetar” reditelja Miloša Avramovića, u kojem Glogovac takođe tumači jednu od nosećih uloga, a sljedeće godine očekuje se premijera filma ”U vreme kada tuga izlazi iz žbunja” Marka Đorđevića, u kojem će lik Miloša tumačiti Nebojša Glogovac. Vjerujem da će, na zadovoljstvo mnogih ljubitelja sedme umjetnosti, na sljedećem festivalu biti prikazan neki od pomenutih filmova u kojima će Glogovac zasigurno zasijati onako kako je samo on umio. Ona zvijezda će sigurno biti gošća svih tih filmova u kojima ćemo gledati Glogu, kako su ga mnogi zvali.

Sinoć je održana i bosanskohercegovačka premijera makedonskog cjelovečernjeg filma ”Godina majmuna” u režiji Vladimira Blaževskog. Reditelj filmova ”Bulevar revolucije”, ”Hi-Fi” i ”Punk's not dead”, ovoga puta se predstavio crnohumornom političkom satirom koja govori o nesvakidašnjem prijateljstvu majmuna Koka i Cobeta, radnika u ZOO vrtu. Film kroz prizmu ovog prijateljstva prikazuje društvo u tranziciji, a sve dobija gotovo urnebesni tok kada šimpanza uspjeva pobjeći iz zoološkog vrta. Trebinjskoj publici poklonila se ekipa ovog filma predvođena rediteljem Blaževskim i glavnim protagonistom Igorom Angelovom. U dobroj glumačkoj ekipi izdvojili su se pomenuti Angelov i Mata Kohn, koja tumači Cobetovu tetku, a odličan utisak ostavlja i Piter Eliot koji je fenomenalno kostimiran na sjajan način interpretirao lik majmuna Koka.

Vladimir Blaževski, reditelj filma ”Godina majmuna”

Nakon filma ”Godina majmuna” prikazana su dva kratka filma, ostvarenje ”Nevidljiva ruka Adama Smita”, Slobodana Maksimovića i francuski srednjemetražni film ”Upomoć” reditelja Benedikta Brunea.

U prijatnom ambijentu ljetne pozornice Doma mladih, publika će do 12. avgusta moći pogledati još 14 filmova kratkog, srednjeg i dugog metra, a posebnu pažnju privlače ostvarenja ”Muškarci ne plaču” Alena Drljevića, ”Slepi putnik na brodu ludaka” Gorana Markovića i ”Meso” u režiji Saše Hajdukovića.

Podsjetimo da je ulaz na sve sadržaje ”6.Trebinje film festivala” besplatan.

Igor Svrdlin

309 Shares
309 Shares
309 Shares
Copy link