Početna  /  17.000 policijaca pokušava da spriječi održavanje referenduma u Kataloniji
Svijet

17.000 policijaca pokušava da spriječi održavanje referenduma u Kataloniji

Pristalice nezavisnosti Katalonije pripremaju se da sutra glasaju na referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine, koji Vlada u Madridu smatra nelegalnim i pokušava da spriječi po svaku cijenu.

FOTO: Nezavisne

Hiljade ljudi okupilo se danas u španskoj prestonici u znak podrške jedinstvu Španije, a pojedini demonstranti pozivali su na hapšenje lidera Katalonije Karlesa Pudždemona.

S druge strane, Pudždemon je obećao da će se referendum o nezavisnosti Katalonije, bogate sjeveroistočne pokrajine u kojoj živi 7,5 miliona ljudi, održati iako je španski sud presudio da je on neustavan.

Konzervativna vlada španskog premijera Marijana Rahoja, takođe, smatra referendum nelegalnim i obećala je da će učiniti sve što je u njenoj moći da ga spiječi, prenosi AFP.

Madrid je, naime, aktivirao sva pravna sredstva kojima raspolaže kako bi onemogućio glasanje pri čemu je policija zaplijenila milione glasačkih listića i drugi materijal koji je potreban za glasanje, dok su ključni članovi tima koji organizuje referendum – uhapšeni.

Izborna komisija za nadgledanje glasanja je rasformirana, a hiljade policajaca je raspoređeno kako bi blokirali ulaz na birališta. Katalonski list “Vangardija” javio je danas, pozivajući se na tvrdnje radija “RAD1”, da je španska policija ušla i u telekomunikacioni i tehnološki centar katalonske vlade, ali policija i MUP nisu potvrdili racije, naveo je Rojters.

S druge strane, katalonski zvaničnici poručuju da planiraju da održe referendum bez obzira na sve, a oni koji ih podržavaju “brane” biračka mesta različitim aktivnostima.  Poslije noći provedene u pojedinim školama odabranim za glasačka mesta, stanovnici Barselone, pristalice održavanja referenduma, organizovale su različite aktivnosti u tom cilju.

Tako su seanse joge, prikazivanje filmova i društvena okupljanja organizovani na nekim od 2.315 birališta, na kojima se nalaze i glasači, kako bi spriječili policiju da zatvori birališta, prenosi AP. Pridružili su im se i poljoprivrednici koji su se u kolonama traktora, sa kojih se vijorila katalonska zastava, okupili su katalonskim gradovima u znak podrške referendumu o nezavisnosti španske pokrajine.

Katalonska policija dobila je naređenje da isprazni sve zgrade do nedjelje ujutru, policajcima je savjetovano da se suzdrže od korišćenja nasilja, a kako će oko 17.000 policajaca odgovoriti na tu naredbu vidi se kao ključ uspjeha ili propasti planiranog referenduma.

Prema rezultatima anketa, ogromna većina građana Katalonije je, uprkos dubokoj podijeljenosti oko nezavisnosti, željna da izađe na referendum i konačno riješi to pitanje. Katalonija tvdi da u državni budžet, kao najbogatija provincija, uplaćuje deset milijardi evra više nego što dobija od Madrida, dok Andaluzija, najsiromašnija oblast, dobija osam milijardi evra više nego što uplaćuje.

Prethodni lider te španske provincije Artur Mas organizovao je 2014. godine neobavezujući referendum na kojem je oko 80 odsto izašlih glasalo za otcepljenje od Španije.  Španska vlada je obećala da će zaustaviti referendum.  Ipak, prema zakonu koju je usvojio lokalni parlament, katalonski lideri navode da mogu da proglase nezavisnost od Španije u roku od 48 sati od glasanja.

0 Shares
0 Shares
Copy link