Početna  /  Zvaničnicima i radnicima u institucijama BiH za kafu i sokove 315.000 KM
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Zvaničnicima i radnicima u institucijama BiH za kafu i sokove 315.000 KM

SARAJEVO – Služba za zajedničke poslove institucija BiH naručila je nove količine ugostiteljskih proizvoda i robe za dvogodišnje potrebe za zvaničnike, državne službenike i uposlenike u institucijama BiH, koji će, prema prvim ulaznim podacima, ove i naredne godine popiti velike količine kafe.

Ilustracija
Ilustracija

Prema podacima iz javnog konkursa, Služba je naručila espreso i mljevenu kafu za 140.000 KM, što, ako ovaj novac podijelimo sa prosječnom cijenom jedne kafe (0,80 KM), ispada 175.000 doza ovog napitka. Sve ovo će biti raspoređeno na oko 36 šankova kojima gazduje Služba u zgradama zajedničkih institucija, Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova, SIPA, itd.

Na pitanje ima li narudžba kafe za 140.000 KM svoju ekonomsku i opravdanost u potrošnji, Siniša Perković, direktor Službe, odgovara kako postoji “realna potreba za ovim proizvodom, naročito zbog povećanog broja objekata institucija i bifea unutar tih objekata”. Istovremeno, kroz više pojedinačnih lotova naručene su i druge potrepštine, ali još ne i alkohol, čija je nabavka zbog samih količina u proteklim godinama izazivala dosta polemika i kontroverzi.

Služba je zato već sklopila ugovor za svježe voće i povrće, koje će u periodu 24 mjeseca iz budžeta biti plaćeno 146.000 KM. Također, sušeno i konzervirano voće i povrće naći će se na svakodnevnom meniju u institucijama BiH, a za njega će biti izdvojeno nešto više od 80.000 KM.

Sokovi će (nakon mesa i još nekih artikala) pojedinačno biti među najskuplje plaćenim proizvodima. Tako je za nabavku prirodnih (82.000 KM) i gaziranih sokova (93.000) planiran utrošak 175.000 KM.

Raspisani su lotovi i za šećer u kesicama (35.000 KM), čajeve u filter vrećicama (14.000 KM)…

Još se, kako smo to već naveli, očekuje narudžba alkohola, mesa i mesnih prerađevina, konzervi, kolača, sladoleda, itd.

Naprosto, našim zvaničnicima i državnim službenicima ničega ne smije nedostajati u njihovoj misiji obnašanja odgovornih dužnosti i funkcija. Na pitanje koliko je ukupno planirano sredstava za ovu dvogodišnju nabavku, iz Službe nisu mogli da odgovore, navodeći da spisak još nije konačan, te da su svi podaci dostupni, transparentni i javni na portalu javnih nabavki BiH.

“Što se tiče alkoholnih pića, postupak je u toku, nije još objavljen, te stoga ne možemo znati unaprijed kada i po kojoj cijeni će ona biti naručena”, rekao je Perković.

Brojka

kafa – 140.000 KM

sušeno i konzervirano voće i povrće – 80.000 KM

prirodni sokovi – 82.000 KM

gazirani sokovi – 93.000 KM

šećer u kesicama – 35.000 KM

čajevi u filter vrećicama – 14.000 KM

0 Shares
0 Shares
Copy link