Početna  /  Željko Kuzman iz Nevesinja: Fotografija kao druga porodica
Hercegovina Kultura nevesinje Vijesti

Željko Kuzman iz Nevesinja: Fotografija kao druga porodica

NEVESINjE – Posmatrati svijet iz druge perspektive, odabrati trenutak, zamrznuti ga i sačuvati za vječnost, već decenijama je strast Željka Kuzmana, amaterskog fotografa koji, u nama svakodnevnim stvarima, otkriva i prikazuje svijet iz ljepšeg ugla.

Željko Kuzman
Željko Kuzman

Kuzman je rođen 1969. godine u Mostaru, ponosno ističe podatak da je otac četvero djece i da mu samo porodica znači više od fotografije. Kaže da ga je fotografija privlačila još u djetinjstvu, ali da mu je tek kasnije postala dio svakodnevice.

Još u djetinjstvu zanimala me fotografija. Tada sam imao fotoaparat “Smena 8”, a mnogo godina kasnije, 2006. godine, nabavio sam svoj prvi polu-profesionalni aparat i foto štampač i tada sam počeo ozbiljnije da se bavim fotografijom”, kaže Kuzman.

Za fotografiju kaže da je lijepa i interesantna umjetnost koja navodi na razmišljanje, kretanje i stalno učenje. Smatra da fotograf treba da gleda drugačije od ostalih, da vidi što drugi ne vide i da bude kreativan i maštovit.

Fotografijom se trenutno ne bavi kako bi zarađivao, iako ne bi imao ništa protiv da se profesionalno angažuje u budućnosti, ali smatra da je za to potrebna svakodnevna edukaciju.

Sve sto znam o fotografiji naučio sam sam i još uvijek učim, iz knjiga, časopisa, a najviše sa interneta. Motiviše me ljubav prema fotografiji i svakodnevno otkrivanje novih stvari”, kaže Kuzman i ističe da je jedan život nedovoljan da bi se otkrile sve tajne fotografije.

(FOTO: Željko Kuzman)
(FOTO: Željko Kuzman)

Kaže da najviše voli da fotografiše pejzaže, ponajviše raznoliku prirodu Hercegovine uz koju se relaksira.

Svaki motiv u fotografiji zahtijeva drugačiji pristup, tehniku, znanje, viziju i kreativnost. Najviše volim da fotografišem pejzaže, tu se najbolje osjećam i relaksiram. Takođe volim da fotografišem makro arhitekturu, detalje i portrete”, rekao je Kuzman i istakao da su, iako ne uzima učešća na takmičenjima za najbolju fotografiju neke od njegovih fotografija na internetu proglašavane za fotografije mjeseca, po izboru kolega iz Beograda i Novog Sada.

Kuzman kaže da ne poznaje nikoga ko se, osim njega, u Nevesinju bavi amaterskom fotografijom, te ističe da je jedan od razloga za takvu situaciju odsustvo radionica gdje bi fotografi uz druženje edukovali mlađe naraštaje o značaju fotografije.

Osim toga, kaže da je amatersko bavljenje fotografijom skup hobi i da je neophodno izdvojiti mnogo novca za opremu, mnogo kreativnosti, vremena i pređenih kilometara, kako bi se zabilježio trenutak.

Uz konstataciju da ga fotografija opušta, Kuzman kaže da mu ona pruža mir i na trenutke mu skreće misli sa teških životnih momenata koji su iza njega.

Meni lično fotografija predstavlja drugu porodicu. Ona me relaksira i daje mi mir. Moja porodica je imala veliku tragediju u ratu, ta tuga me sve više sustiže, pa mi fotografija sve više znači i koristi. Ona mi je nakon porodice najvažnija stvar u životu”, kaže Kuzman koji nastavlja da nam na fotografijama, koje možete pogledati ovde, prikazuje sve lijepe stvari našeg okruženja, pokraj kojih svakodnevno prolazimo i opterećeni životnim problemima zaboravljamo da zastanemo, pogledamo u njih i divimo im se. 

550 Shares

Ljubiša Bukvić

Diplomirao novinarstvo Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Od oktobra 2013. godine novinar/saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

550 Shares
550 Shares
Copy link