Početna  /  Završne riječi na suđenju Bilećaninu Jugoslavu Tabakoviću
bileća Hercegovina Trebinje

Završne riječi na suđenju Bilećaninu Jugoslavu Tabakoviću

TREBINjE – U nastavku suđenja Jugoslavu Tabakoviću tužilac Okružnog tužilaštva u Trebinju Bojana Marković zatražila je da se otpuženi Jugoslav Tabaković proglasi krivim, te da mu se propiše odgovarajuća kazna, kao i da mu se izreknu mjere zabrane. Optužba smatra da postoji dovoljno validnih dokaza za takvu presudu, te vjeruje da odbrana nije ponudila dovoljno dokaza.

Okružni sud u Trebinju Foto: Moja Hercegovina
Okružni sud u Trebinju Foto: Moja Hercegovina

Jugoslav Tabaković se optužnicom Okružnog tužilaštva u Trebinju tereti da je kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske 26. jula 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba i kršeći pravila međunarodnog prava, zajedno sa Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem lišio života civilno lice bošnjačke nacionalnosti Miralema Dizdarevića.

Optužba ubistvo Miralema Dizdarevića dovodi u vezu sa ratnim sukobom, koji je u tom period bio aktivan u BiH.

U završnoj riječi optužbe izneseno je kako odbrana nije imala dovoljno dokaza kojima bi potkrijepila tvrdnju kako su policajci, među kojima je bio i optuženi Tabaković, tog 26. jula 1992. godine otišli na ratište u Popovo Polje, kako su kazali svjedoci. Odbrana, prema navodima optužbe, nije dokazala ni da se uopšte desio proboj u Popovom Polju.

Tužiteljka je kazala kako je Jugoslav Tabaković bio suizvršilac u ubistvu, te da je smrt Miralema Dizdarevića nastupila nakon nedozvoljenih radnji optuženog i njegovih saučesnika.

Tužiteljka trebinjskog Okružnog tužilaštva osporila je izjave svjedoka odbrane, uz obrazloženje da su svjedoci bili radne kolege Jugoslava Tabakovića, te da su njihova svjedočenja pristrasna. Prigovor je uložen i na svjedočenje pojedinih svjedoka odbrane, zbog, navodnog vođenja sudskih postupaka protiv tih lica.

Prigovore opštužbe odbrana je odbacila kao neosnovane i neprofesionalne, te navela da bi one bile ekvivalent tome kao kada bi odbrana zamjerila tužiteljki to što je svjedočila porodica ubijenog Miralema.

Odbrana optuženog Jugoslava Tabakovića zatražila je oslobađajuću presudu, a mjere zabrane koje je predložila tužiteljka, odbacila kao neosnovane.

Tabakovićevi branioci Nina Kisić i Jovan Čokorilo pojasnili su da odbrana ne spori to da je Jugoslav Tabaković vozio Miralema Dizdarevića, kao ni to da su sa njim bili Dalibor Đurović i Nikola Ćeranić.

Odbrana je navela da je oštećeni Dizdarević sjeo u vozilo koje se odvezlo u pravcu policijske stanice, te da Tužilaštvo poslije tog događaja nije iznijelo niti jedan dokaz, kao niti jednu kažnjivu radnju Jugoslava Tabakovića.

Prema riječima advokatice Nine Kisić Okružno tužilaštvo nije dokazalo da je Tabaković, kao pripadnik MUP -a bio jedna od strana u sukobu.

Tužilaštvo nije dokazalo vezu između oružanog sukoba i ubistva Miralema Dizdarevića. Takođe, Tuilaštvo nema dokaza o prethodno postignutom dogovoru između Tabakovića, Đurovića i Ćeranića. Svjedoci optužbe su izjavili kako ih niko nije ometao tokom vršenja uviđaja i istrage, a da je bilo prethodnog dogovora tadašnja tri policajca da nekoga ubiju, nesumnjivo bi pokušavala ometati istragu”, navela je Kisić.

Prema navodima iznesenim u završnim riječima odbrane, Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je optuženi Tabaković bio naoružan automatskom puškom.

Govoreći o motivima ubistva, odbrana je saglasna da motiv nije mogao biti zastrašivanje nesrpskog stanovništva u Trebinju, budući da je sin ubijenog Alen Dizdarević jedno vrijeme bio mobilisan u Vojsci Republike Srpske kao medicinski tehničar.

Optuženi Jugoslav Tabaković kazao je da je saglasan sa svim onim što su izrekli njegovi advokati.

Supruga i sin ubijenog Miralema Dizdarevića Muberiza i Alen Dizdarević zatražili su naknadu nematerijalne štete za pretrpljene duševne boli u iznosu od po 30 hiljada maraka.

Alen je kazao da su svjedoci odbrane “smišljeni”, te da “svi u gradu znaju da su išli po gradu i tražili svjedoke koji su na kraju isto pričali”.

Presuda Jugoslavu Tabakoviću biće izrečena sutra u trebinjskom Okružnom sudu.

Nikolija Bjelica

8 Shares
8 Shares
Copy link