Početna  /  Završeno obilježavanje mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti u Trebinju
Hercegovina Trebinje

Završeno obilježavanje mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti u Trebinju

Završna manifestacija obilježavanja mjeseca borbe protiv bolesti zvisnosti, koji se obilježava od 15. novembra do 15. decembra, održana je danas u Trebinju, uz prisustvo direktora policije Republike Srpske Gojka Vasića i članova Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Vlade Republike Srpske.

FOTO: Moja Hercegovina
FOTO: Moja Hercegovina

Na konferenciji za novinare povodom centralne manifestacije u Osnovnoj školi “Jova Jovanović Zmaj” u Trebinju Vasić je istakao da je borba protiv narkomanije prioritetno pitanje kojim treba da se pozabave svi segmenti društva. On je podsjetio da je Trebinje jedno od glavnih puteva krijumčarenja droge, te da je na procesu suzbijanja ove problematike bitno povezati MUP RS sa Graničnom policijom i policijom Federacije.

„Policija značajnu ulogu ima u provođenju akcija prevencije.  Jedini smo nosioci borbe protiv narkomanije kroz represivne radnje, hvatanje izvršilaca, onemogućavanje njihove aktivnosti, procesuiranje takvih lica sudovima, zatim asistiranje nevladinom sektoru i drugim službama. Najznačajniji doprinos smo dali kroz saradnju sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom prosvjete i kulture. Ta saradnja je rezultirala time da je interes za drogu znatno smanjen. Jedan od bitnih strateških pravaca u našem djelovanju je pomoć onima koji su već ušli u problem sa narkoticima“, istakao je Vasić, te dodao da su posljednje ankete međunarodnih organizacija na području Republike Srpske pokazale da je interes mladih za drogu znatno manji nego ranije.

Gojko Vasić, direktor policije RS (Foto: Moja Hercegovina)
Gojko Vasić, direktor policije RS (Foto: Moja Hercegovina)

Predsjednik komisije za suzbijanje opojnih narkotika doktor Milan Latinović naglasio je da je posebno bitno raditi sa djecom školskog uzrasta  i njihovim roditeljima.

„Prevencija je najbitija. U toku ovoga mjeseca mi smo usvojili nacrt Strategije za suzbijanje opojnih droga u RS i sinoć je NSRS razmatrala i prihvatila taj nacrt, te ga uputila u dalju proceduru. U svakoj sredini postoji prisustvo određenih opojnih droga koje se na neki način još uvijek manjim količinama zloupotrebljavaju. To nas upozorava na mjere i aktivnosti, kako bismo spriječili širenje te navike. Kada je u pitanju Trebinje, to je sredina koja zaslužuje posebnu pažnju. Komisija je izradila priručnik za roditelje kroz koji želi podstaknuti roditelje da pokrenu svoje aktivnosti unutar razrednih zajednica, kako bi  se oduprli ovoj negativnoj pojavi“, rekao je Latinović.

Milan Latinović (Foto: Moja Hercegovina)
Milan Latinović (Foto: Moja Hercegovina)

U okviru centralne manifestacije obilježavanja mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti u OŠ „Jova Jovanović Zmaj“ održan je igrokaz učenika Gimnazije „Jovan Dučić“, otvorena je i izložba likovnih radova učenika škole „Jova Jovanović Zmaj“, a pripadnici policije su u školskom dvorištu izveli pokazne vježbe.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link