Početna  /  Zatvoreni olimpijski bazen u Trebinju zvanično otvoren, a nezvanično i dalje zatvoren?!
Izdvajamo Trebinje

Zatvoreni olimpijski bazen u Trebinju zvanično otvoren, a nezvanično i dalje zatvoren?!

Danas je u Trebinju, nakon 6 godina od početka izgradnje, svečanom ceremonijom otvoren olimpijski bazen na zatvorenom. Ostaće zapisano da je prijateljska utakmica vaterpolo reprezentacija Crne Gore i Srbije prvi događaj koji je održan na zatvorenom olimpijskom bazenu u Trebinju. Ostaće zapamćen i po Mirku Ćuriću, gradonačelniku Trebinja, tačnije po njegovom obraćanju ‘’satkanom’’ od lapsusa. Na svečanom otvaranju ovog dugoočekivanog zdanja govorili su Gordan Mišeljić, Radovan Višković, Milorad Dodik i gorepomenuti Mirko Ćurić. Oni su istakli da se radi o jednom velelepnom objektu na čiju su gradnju čekale brojne generacije Trebinjaca. U izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena uloženo je oko 14 miliona KM, sa uračunatm PDV-om. Podsjetimo da je 2016. godine, kada je najavljena izgradnja bazena, rečeno da će objekat koštati 10 miliona KM, za šta je novac obezbijedio HET. Iako je zatvoreni olimpijski bazen zvanično otvoren još uvijek nije poznato kada će ovaj objekat biti otvoren za posjetioce, kako sportiste, tako i za sve zainteresovane rekreativce.

Presijecanjem vrpce danas je u Trebinju svečano otvoren zatvoreni olimpijski bazen koji će, po svemu sudeći, još neko vrijeme biti zatvoren za kupače. Svečanosti su prisustvovali Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Radovan Višković, premijer Republike Srpske, a ispred domaćina prisutnima su se obratili Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja i Gordan Mišeljić, direktor Hidroelektrana na Trebišnjici.

Mišeljić: Izgradnja ovog objekta je bila moralna obaveza HET-a, ali i obaveza propisana vodoprivrednim aktima!

Mišeljić je podsjetio prisutne da je izgradnja ovog objekta višedecenijski san Trebinjaca i moralna, ali i obaveza Hidroelektrana na Trebišnjici iz vodoprivrednih akata.

‘’Sada kada se nalazimo u ovom grandioznom kompleksu moram vam reći da je protekao dugi niz godina da bi Hidroelektrane na Trebišnjici ispunile neku svoju, što moralnu, što obavezu iz vodoprivrednih akata, pri osnivanju preduzeća, da zatvorimo jednu cjelinu otvorenih i zatvorenih plivačkih kompleksa na uštrb toga što je rijeka Trebišnjica promijenjena u odnosu na njeno prirodno stanje. Cjelokupna vrijednost ovog kompleksa, sa okolnim uređenjem, sa najsavremenijom opremom koštala je otprilike 13 miliona i 300 hiljada konvertibilnih maraka bez PDV-a. Objekat je površine 9400 kvadratnih metara, u njemu, kao što  vidite, imamo olimpijski bazen i mali bazen za rasplivavanje. Ovom prilikom želim da se zahvalim izvođaču radova i projektantu, a naravno i nadzornom organu, a to je tim Hidroelektrana na Trebišnjici, a naši izvođači bili su konzorcijum domaćih firmi Integral inženjering iz Laktaša i Herc gradnje iz Bileće. Ponosan sam što sam bio dio ovog uspješnog tima koji je uspio da ostvari jedan san ovog grada.’’ – rekao je, između ostalog, Gordan Mišeljić, direktor Hidroelektrana na Trebišnjici.

Gradonačelnik o ”vatropolu” u ”slow motion” režimu (?!)

Nakon njega se obratio Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja. Zbog specifičnosti lapsusa i generalno konfuznog obraćanja prvog čovjeka grada na Trebišnjici, prenosimo govor Mirka Ćurića u cjelosti i bez korekcija.

‘’Poštovani srpski članu Predsjedništva, uvaženi predsjedniče Vlade Republike Srpske, preosvešteni vladiko, poštovane dame i gospodo, uvaženi gosti, svi koji pratite uživo prenos, čast mi je i neizmjerno zadovoljstvo da vas pozdravim u ovom impozantnom zdanju koje danas svečano otvaramo na radost svih sportista, a na ponos grada Trebinja i cijele Republike Srpske. Poslije 50 godina ostvario se san o kome generacije Trebinjaca govorile i tražile najoptimalnije rješenje da ga pretvore u stvarnost. Bila je to i želja i htijenje i obaveza da zatvoreni olimpijski bazen postave ne stvar izbora već odgovorna i promišljena odluka da Trebinje, a samim tim i cijela Hercegovina i Republika Srpska dobiju sportsko – rekreativni objekat kakav zaslužuju. Dame i gospvodo, čast da uvelučaju ovo svečano otvaranje zatvorenog olimpijskog bazena imaju rebrprezentacije Srbije i Crne Gore koje će odigrati vatrepolo utakmicu. Iskreno, želim da im se od srca zahvali, koji su pored svih svojih obaveza od same ideje dali svoju punu podršku i obećali da će doći i evo došli su i ispunili  nam jedan od do juče veliki san. Hvala gospodinu Dejanu Saviću, selektoru reprezentacije Srbije. Hvala gospodinu Đuru Mariću, predsjedniku vatropolo saveza Crne Gore sa svim njihovim saradnicima, hvala igračima i molim vas da ih podavite još jačim aplauzom. Neka ovaj objekat bude rasadnik sportskih talenata čija će imena biti upisana u istoriju grada Trebinja i koji će sportskim umjećem i talentom pronositi njegovo ime širom svijeta. Za naše Trebinje, za našu Republiku Srpsku, živjeli, hvala!’’ – rekao je gradonačelnik Trebinja u nevjerovatno sporom ritmu koji nećemo ovoga puta komentarisati jer ne znamo šta ili ko je uzrok toga.

Višković: Ovo je obaveza koja je bila još od sedamdesetih godina prošlog vijeka!

Prisutnima se obratio i Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

‘’Danas je posebno zadovoljstvo boraviti u Trebinju. Čestitamo Trebinju, čestitamo Republici Srpskoj, jer ovo je jedan ovako veličanstven objekat. Ovo je obaveza koja je bila još od sedamdesetih godina prošlog vijeka, gradnjom Hidroelektrane na Trebišnjici preuzeta je obaveza da se sagradi ovaj bazen. Nije rađeno 50 i više godina, ali danas smo u poziciji da ispunimo to obećanje. Poslije Banjaluke, evo i Trebinje ima priliku da dobije jedan od najvećih sportskih infrastrukturnih objekata za plivačke sportove. Tradicija plivačkih sportova u Hercegovini stara je preko 70 godina – Hercegovino dočekala si da imaš jedan ovakav objekat! Neka vam je sa srećom i živi i zdravi bili!’’ – rekao je, između ostalog, Radovan Višković.

Nakon toga, čast da zvanično otvori ovaj objekat, pripala je Miloradu Dodiku. Iskoristio je priliku da još jednom obeća da će se u Trebinju uskoro graditi aerodrom, bolnica, ali i autoput do Beograda preko Višegrada ”ili lijevo prema Banjaluci”.

Dodik: Neka to sve skupa bude dobra sinergija svih nas i jedan dobar osjećaj da je Republika Srpska sposobna i moćna!

‘’Preosvešteni vladiko, uvažene zvanice, ali prije svega građani ovog divnog grada, želim da vam čestitam jedan ovakav objekat. Ovo je zaista divno, ovo mijenja kvalitet života u ovom gradu, ovo doprinosi našem uvjerenju da možemo da uradimo važne stvari i da nastavimo. Ovaj grad će ubrzo početi da gradi aerodrom, ovaj grad u našim planovima treba da bude povezan sa brzom cestom ili autoputem sve do Višegrada, dalje tamo prema Beogradu ili lijevo prema Banjaluci. U svakom slučaju, ovdje smo da nastavimo kontinuitet naših napora da učinimo građanima Trebinja ono što oni zaslužuju. Gradićemo i bolnicu ubrzo, rješavamo procedure, gradićemo novu bolnicu ovdje u Trebinju. Radićemo to zajedno sve sa vama zato što ovaj grad, ovi ljudi, ova istorija ovog grada i ovog podneblja to zaslužuje. Želim da se ovdje razviju najbolji mogući talenti i vrhunski sportisti. Ovo će biti podsticaj i biću sretan u nekim svojim kasnijim godinama, da se sjetim ovog dana kada budem prepoznao neko ime uspješno odavde. Neka je svima sretno, prije svega ovim mladim koji ovdje vide šansu za sportsku afirmaciju, ali ovo će biti mjesto i za rekreativce i za one koji hoće da uživaju. Neka to sve skupa bude dobra sinergija svih nas i jedan dobar osjećaj da je Republika Srpska sposobna i moćna i da ima u sebi volje i želje da planira, izvede i da na upotrebu jedan ovakav objekat. Ovog trenutka želim da kažem da je ovo svečano otvoren objekat i pušten u rad!’’ – završio je Dodik svoje obraćanje otvorivši zatvoreni olimpijski bazen.

Međutim, ostalo je potpuno nejasno, tačnije prećutano, kada će bazen zaista otvoriti svoja vrata svim posjetiocima, budući da se, kako sada stvari stoje, to još uvijek neće dogoditi. Stoga nije zgoreg obavijestiti građane koji su možda već sutra planirali da posjete zatvoreni bazen, da će ovaj objekat sutra još uvijek biti zatvoren, iako je danas zvanično otvoren.

Iako je utakmica između vaterpolo reprezentacija Crne Gore i Srbije bila revijalnog karaktera, na kraju vrijedi naglasiti da je viđen dobar vaterpolo i da su reprezentativci Srbije predvođeni kapitenom Mitrovićem bili uspješniji od Crnogoraca pobjedivši 11:10.

Trenutak postizanja prvog gola na zatvorenom olimpijskom bazenu

Ovakav objekat zaista jeste ostvarenje višedecenijskog sna mnogih Trebinjaca i baš zato mnogi s nestrpljenjem očekuju da im se san i zvanično ostvari, a današnje zvanično otvaranje bazena još uvijek nije ostvarenje sna već uvertira, a kako novinarima nije dozvoljeno postavljanje pitanje, javnost nije uspjela saznati kada će ovaj kapitalni objekat zaista biti otvoren za posjetioce.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap