Početna  /  Zašto je FZO Foča dopisao dijagnozu Željku Vukoviću?
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Zašto je FZO Foča dopisao dijagnozu Željku Vukoviću?

FOČA – Kada je Željko Vuković, uposlenik Univerzitetske bolnice Foča, za „Moju Hercegovinu“ ispričao kako godinama trpi mobing na radnom mjestu, u priči se, osim ljudi zaposlenih u ovoj ustanovi, našla i fočanska filijala Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO RS). U njoj su mu pripisali zdravstvenu dijagnozu i stručnu spremu – koje nema. Naš magazin otkriva zašto.

Željko Vuković i Jelena Denda Borjan, novinarka MH (FOTO: Moja Hercegovina)
Željko Vuković i Jelena Denda Borjan, novinarka MH (FOTO: Moja Hercegovina)

Kao što smo ranije pisali, Željko je bio na bolovanju od 1. decembra 2015. do 1. avgusta 2016. godine. Psihijatar je ustanovio da je stres na radu kod njega rezultovao mentalnom i psihičkom iscrpljenošću, a sve zbog neetičnog postupanja poslodavca prema njemu. Međutim, prvostepena komisija za ocjenu privremene nesposobnosti za rad FZO-a Foča, u sastavu Miljana Denić Subotić, Ljubo Veljović i Zorica Koprivica, dopisala mu je dijagnozu koju nema.

– Ta komisija mi je propisala da krenem na posao, pa sam, tri dana prije povratka na posao, otišao u FZO po papire. Međutim, oni su meni, pored dijagnoze stresa, dopisali dijagnozu ‘F78.1 retardio mentalis alia’ (druga duševna zaostalost – značajan poremećaj ponašanja koji zahtjeva pažnju i tretman). Vjerovatno su namjeravali da me penzionišu sa tom dijagnozom, da se više nikad ne vratim na posao, ali ja tu dijagnozu nemam – rekao je Željko za „Moju Hercegovinu“.

On je ustvrdio da je ovakvo djelovanje Fonda rezultat činjenice da je njegova direktorica Draženka Đurić u isto vrijeme predsjednica Upravnog odbora Bolnice Foča. Međutim, kako su za naš magazin naveli iz Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS, Đurić nije u sukobu.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 73/08, 52/14), a priori nije zabranio angažman funkcionera u bilo kojem svojstvu u javnim ustanovama, kao ni članstva u organima javnih ustanova – naveli su iz ove komisije.

Ipak, Draženka Đurić javnosti je dužna odgovore na pitanja u vezi sa propustima u radu Komisije njenog Fonda. Stoga smo je pitali kako je navedena Komisija dopisala dijagnozu Vukoviću kada to nije njena ingerencija i kada mu ista nije konstatovana u ljekarskoj dokumentaciji koju je prethodno priložio ovoj Komisiji. No, u odgovoru za „Moju Hercegovinu“ Đurić je ovako ozbiljan propust filijale na čijem je čelu svela na nivo „slovne greške“.

– Naša Komisija je radila u skladu sa važećim Pravilnikom koji reguliše ovu oblast, te nije učinila bilo kakav propust, ni povredu prava osiguranika Željka Vukovića koji bi uticali na nalaz, ocjenu i mišljenje u vezi sa spriječenošću za rad imenovanog – navela je Đurić u svom odgovoru.

U istom ona tvrdi da primjerci dokumenta sa Željkovom dijagnozom, koji se nalaze u njegovom zdravstvenom kartonu, te kod poslodavca i u kancelariji Fonda u Foči, ne sadrže dopisanu dijanozu, ali ne spori “da je Fond prilikom unosa podataka u elektronski poslovni sistem u prvi mah načinio slovnu grešku pri prepisu sa uputnice dodatne dijagnoze bolesti, a ne glavne“.

– Ali smo je odmah po saznanju ispravili i izdali novi dokument – tvrdi Đurić za naš magazin.

No, o njenom osjećaju odgovornosti za ovako veliku grešku najbolje govori činjenica da se zbog dopisane dijagnoze Željku nije čak ni izvinila kada je uložio žalbu.

Osim dijagnoze i drugo radno mjesto

Osim dopisane dijagnoze, Komisija je u svom nalazu, ocjeni i mišljenju napravila još jednu grešku – upisala je da je Željko zaposlen kao medicinski, umjesto laboratorijski tehničar. Ovo je posebno zanimljivo zbog toga što je Željko nakon povratka sa bolovanja nezakonito prebačen baš na ovo radno mjesto, skoro mjesec dana nakon zasjedanja Komisije.

Međutim, Đurić je za naš magazin negirala da je Željku upisano da je medicinski tehničar i dodala da je „njegovo zanimanje sa stanovišta dužine bolovanja, odnosno ocjene privremene nesposobnosti za rad, u konkretnom slučaju, irelevantno“.

Nova radna mjesta za srodnike uposlenika Fonda

Željko je ranije za „Moju Hercegovinu“ ustvrdio da treći član Komisije Fonda Ljubo Veljović, od decembra do avgusta, nije bio prisutan na zasjedanjima Komisije, ali da je redovno potpisivao sve, uključujući i njegovu dijagnozu.

– Zanimljivo je da je nekoliko dana nakon njegovog potpisa direktor Veljko Marić primio njegovog sina Dragana Veljovića na mjesto medicinskog tehničara na hirurgiji u Bolnici Foča – naveo je tada Željko.

Međutim, Đurić negira i tvrdnje da Veljović nije bio prisutan na zasjedanjima Komisije.

– Ljubo Veljović, dipl. pravnik, zaposlen je u kancelariji Foča na puno radno vrijeme, a navedenog dana, kada je Komisija zasjedala, bio je prisutan na poslu i konsultovan je prilikom donošenja nalaza, mišljenja i ocjene za sve osiguranike, pa i za Željka Vukovića – tvrdi Đurić za naš magazin.

No, Dragan Veljović nije jedini u fočanskom Fondu čiji je srodnik u prošloj godini dobio novo radno mjesto u Bolnici Foča. Slučajno ili ne, sestra Draženke Đurić, Vesna Perović, prošle godine imenovana je za načelnicu RTG službe, dok je njen brat Slobodan Perović početkom ove godine imenovan za šefa tehničke službe u ovoj Bolnici.

Na koji način su dodjeljivana ova radna mjesta ostaje nepoznato, jer direktor Bolnice Foča Veljko Marić nije želio da daje izjave za naš medij.

137 Shares

Jelena Denda Borjan

Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Od januara 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina"

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
137 Shares
137 Shares
Copy link