Početna  /  Zabrinjavajući podaci u istočnoj Hercegovini: Abortus i dalje sredstvo kontracepcije
Hercegovina

Zabrinjavajući podaci u istočnoj Hercegovini: Abortus i dalje sredstvo kontracepcije

TREBINJE, NEVESINJE – Broj abortusa u istočnoj Hercegovini posljednjih godina je u opadanju, uključujući i maloljetničke trudnoće, ali činjenica da se abortus ovdje još uvijek koristi kao sredstvo kontracepcije nije se promijenila. Posebno zabrinjavaju podaci da se pojedine žene na abortus odlučuju i po nekoliko puta.

Bolnica u Trebinju (Foto: Moja Hercegovina)

U proteklih pet godina, u Bolnici Trebinje najviše prekida neželjene trudnoće urađeno je 2013. godine – 53, da bi u prošloj godini ovaj broj opao za više od polovine –  izvršena su 24 abortusa. Statistika je ohrabrujuća i za ovu godinu, budući da je do sredine ovog mjeseca urađeno osam abortusa. U Bolnici Nevesinje, pak, u 2016. i 2017. godini urađeno je ukupno osam abortusa. U istom periodu, ni u Bolnici Trebinje, ni u Bolnici Nevesinje nije bilo maloljetničkih prekida trudnoće.

No, to ne mijenja činjenicu da je u istočnoj Hercegovini, i pored toga što su danas dostupna brojna sredstva kontracepcije, za pojedine žene i muškarce abortus i dalje jedan od načina da se spriječi neželjena trudnoća. Tako je u proteklih godinu i po dana u trebinjskoj Bolnici, među 32 žene koje su izvršile abortus, bilo 14 onih koje su i ranije posezale za ovakvim sprečavanjem neželjene trudnoće. Od toga je njih 11 ranije imalo jedan prekid trudnoće, a dva prekida ranije su imale tri žene.

Sa druge strane, samo dvije pacijentkinje, od navedenih 32, prethodno nisu imale djece.

– Prije prekida trudnoće djece nisu imale dvije pacijentkinje, jedno dijete imale su dvije pacijentkinje, dvoje djece 12 pacijentkinja, troje djece 12 pacijentkinja, četvero djece jedna pacijentkinja, a petero i više djece tri pacijentkinje – saopšteno je iz Bolnice Trebinje za “Moju Hercegovinu”.

U Bolnici Nevesinje, pak, nisu zabilježeni slučajevi da ista žena abortira više puta.

Bolnica Nevesinje (FOTO: Moja Hercegovina)

Specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici Trebinje, dr Srdan Lugonja, za naš magazin kaže da je pozitivno to što je broj neželjenih prekida trudnoće u ovoj ustanovi u konstantnom opadanju posljednjih godina, ali dodaje da to ne mora da bude pokazatelj stvarnog stanja.

– Pitanje je da li je bolja kontracepcija u smislu da su žene više upoznate sa načinima sprečavanja neželjene trudnoće ili se prekidi rade u nekim drugim zdravstvenim ustanovama izvan područja Bolnice Trebinje. Po privatnim ordinacijama ovdje abortusi se ne rade, pa jedan broj žena, želeći da zaštiti sebe, odlazi u druge gradove, u Podgoricu ili Mostar najčešće. Jedan dio ide u Nevesinje, a iz Nevesinja dođu kod nas – tvrdi dr Lugonja.

Prema njegovim riječima, kao najčešći razlog za abortus žene navode neplaniranu trudnoću, bez obzira na to da li se radi o djevojci ili o bračnom paru koji ima već isplanirani broj djece.

– Drugi razlog je loše materijalno stanje, gdje u porodici ili radi samo jedno ili ne radi nijedno. Treći razlog je kada žena ima djece, razvedena je ili nema muža, živi svoj život, a dogodilo se da ostane trudna – ističe dr Lugonja.

Dr Srdan Lugonja (FOTO: Moja Hercegovina)

Teška materijalna situacija najčešće je navođeni razlog za abortus i u Bolnici Nevesinje.

– Ostala dva najčešća razloga su loše zdravstveno stanje žene i operativni zahvati na materici – saopšteno je iz Bolnice Nevesinje za “Moju Hercegovinu”.

Za dr Srdana Lugonju planiranje trudnoće njenim prekidom najlošiji je vid kontracepcije, posebno zbog toga što, kako kaže, danas postoje brojna druga sredstva kontracepcije.

Puno toga sada je dostupno i na internetu, pa i omladina ima priliku da se bolje upozna sa svime. Moguće da je to jedan od razloga što posljednjih godina nemamo prekide maloljetničkih trudnoća – smatra Lugonja.

Lugonja dodaje da njegove kolege i on uvijek čine sve da do abortusa ne dođe, pa oko 20 posto žena, ipak, promijeni svoju odluku.

– Kažemo im: Pa malo sačekajte, razmislite, pa nekad pozovemo i supruga. Po zakonu je abortus dozvoljen svakoj ženi koja ima preko 16 godina do desete nedjelje trudnoće. Nakon 16. godine, ona može sama da odluči da li će da uradi prekid trudnoće. Međutim, mi nikada nismo uradili prekid trudnoće nekoj djevojci bez prisustva jednog od roditelja. Želimo da budu upoznati, jer možda je ta djevojka na brzaka donijela takvu odluku, možda ima prostora da se uda i tako dalje – kaže dr Lugonja za naš magazin.

Budući da je cijena abortusa u Bolnici Trebinje 100 maraka, dok je u Bolnici Nevesinje za pet maraka skuplja, dr Lugonja smatra da bi njeno povećanje, takođe, bilo jedan od vidova odvraćanja žena od abortusa.

I broj novorođenčadi u opadanju

Sa druge strane, zajedno sa brojem abortusa, u opadanju je i broj rođene djece, što značajno utiče na demografsku sliku istočne Hercegovine. Primjera radi, u prošloj godini u Trebinju je rođeno 328 beba, što je za 27 manje u odnosu na prethodnu. U ovoj godini, do polovine ovog mjeseca, u Trebinju i Nevesinju rođeno je ukupno 153 djece.

Ipak, ohrabruje podatak da je i procenat abortusa u odnosu na broj rođene djece u istočnoj Hercegovini u opadanju.

Jelena Denda Borjan

110 Shares
110 Shares
110 Shares
Copy link