Početna  /  Za pravdu i red: Pozivamo gradonačelnika Ćurića da sa Dnevnog reda sutrašnje sjednice povuče netransparentnu i štetnu odluku o načinu finansiranja nabavke reflektora!
Izdvajamo Trebinje

Za pravdu i red: Pozivamo gradonačelnika Ćurića da sa Dnevnog reda sutrašnje sjednice povuče netransparentnu i štetnu odluku o načinu finansiranja nabavke reflektora!

U neposrednoj blizini Gradske uprave aktivisti liste ”Za pravdu i red” predvođeni Nebojšom Vukanovićem održali su konferenciju za medije na kojoj se govorilo o odluci o nabavci reflektora na stadionu Police, a koja bi trebala biti usvojena na sutrašnjoj Sjednici Skupštine Grada Trebinja. Đorđe Vučinić, šef odborničkog kluba ”Za pravdu i red” iznio je podatke vezane za postavljanje reflektora na stadionu sličnih dimenzija u Posušju, a gdje je gradska vlast učestvovala sa gotovo deset puta manje novca nego što će Grad Trebinje učestvovati kada se podvuče konačna crta. Pozvali su Mirka Ćurića, gradonačelnika Trebinja da na sutrašnjoj sjednici povuče tačku Dnevnog reda koja se odnosi na usvajanje ove odluke. Prema Odluci o izmjeni Odluke o načinu finansiranja nabavke reflektora za potrebe stadiona Police u Trebinju, Grad Trebinje će odvojiti ukupno 2 miliona i 255 hiljada KM, računajući 300.000 KM izdvojenih iz prošlogodišnjeg budžeta, dok bi se iz ovogodišnjeg budžeta trebalo odvojiti 1.140.000 KM, a iz budžeta za narednu godinu 815.000 konvertibilnih maraka.

Grad Trebinje će za nabavku i postavljanje reflektora na stadionu Police u Trebinje platiti ukupno 2.255.000 KM, stoji u Odluci o izmjeni Odluke o načinu finansiranja nabavke refkektora na stadionu Police u Trebinju, a koja će se naći pred odbornicima na sutrašnjem zasijedanju lokalnog parlamenta. Iz pokreta ”Za pravdu i red” poručuju da je ovo apsolutno neprihvatljiva cifra, a kao dokaz svojih tvrdnji iznose troškove postavke reflektora na stadionu gotovo istih dimenzija, a koji se nalazi u Posušju. Rekao je ovo okupljenim novinarima Đorđe Vučinić, šef odborničkog kluba ”Za pravdu i red” u Skupštini Grada Trebinja.

”Okupili smo se da skrenemo pažnju javnosti na odluku koja će sutra biti pred odbornicima Skupštine Grada Trebinja. Naime, Odluka o izmjeni Odluke o načinu finansiranju nabavke reflektora za potrebe stadiona Police u Trebinju, a mi smo već u prošloj godini dali 300 hiljada maraka i umjesto 550.000 KM ove godine da se završi ta javna nabavka, mi ove godine imamo milion i 140 hiljada, a dogodine još 815 hiljada konvertibilnih maraka, što je u zbiru 2 miliona i 255 hiljada KM. Postavlja se pitanje koliko će novca otići u vjetar s obzirom da imam podatke da se u isto vrijeme, samo u zapadnoj Hercegovini, u Posušju, stadion Mokri dolac rade reflektori koji će iznositi svega milion i po konvertibilnih maraka, pa se postavlja pitanje kako su naši reflektori toliko skuplji?! S druge strane, Opština Posušje daje svega 212 hiljada KM, a naša Gradska uprava će izgleda dati preko 2 miliona ukoliko odbornici sutra izglasaju ovu odluku. Postavlja se pitanje i zašto se ne isplaćuju igrači FK Leotar i koliko će to novca otići za reflektore, a zapravo neće za reflektore već negdje drugo, a neće otići za plate igrača. Znamo da su u prošloj sezoni ostali dužni igračima dvije plate i dvije premije i jednostavno, ovo je jedno netransparentno trošenje novca. Sačekaćemo sutra da vidimo kako će obrazložiti ovu Odluku, kažu da se digla cijena materijala, samo me interesuje kako se te cijene nisu digle u Posušju gdje će za dosta manje novca završiti gotovo identičnu stvar jer stadion Mokri dolac, kao i stadion Police, prima oko 4-5 hiljada ljudi. Sramotno je ako se ova Odluka usvoji i ukoliko ovoliko novca nestane iz budžeta svih nas, iz budžeta Grada Trebinja.” – rekao je Đorđe Vučinić na današnjoj konferenciji za novinare.

Nebojša Vukanović, lider liste ”Za pravdu i red” pozvao je Mirka Ćurića, gradonačelnika Trebinja, da sa Dnevnog reda sutrašnje sjednice povuče ovu odluku najavivši radikalnije mjere protesta i aktivizma.

”Jasno je da se zločinci uvijek vraćaju na mjesto zločina, treba podsjetiti da iza svega ovoga stoji Luka Petrović koji je prvo uništio klub, spustio ga u najniži rang takmičenja, on je odgovoran što je gradski stadion Police stavljen pod hipoteku, a zbog njegovih strašnih i kriminalnih ugovora sa propalom Bobar bankom, Trebinje umalo nije ostalo bez stadiona. Takođe treba reći da je izgradnja atletske staze u Trebinju košta tri puta skuplje od atletske staze na stadionu Koševo koji je mnogo veći stadion. Zanimljivo je da su radovi na atletskoj stazi povjereni frimi Integral inženjering koja radi puteve i nema nikakve veze atletske staze. Atletska staza urađena za Evropsko prvenstvo u Crnoj Gori, sa svim onim dodacima za atletske discipline, koštala je oko 180 hiljada evra, dok je za atletsku stazu u Trebinju izdvojeno skoro milion KM?! Jasno je da se ovdje radi o nevjerovatnoj pljački, činjenica je da Grad Trebinje za istu rasvjetu izdvaja deset puta više nego Opština Posušje koja se nalazi odavde 100 kilometara govori da ovaj režim na ovaj način planira izvući ogroman novac kako bi finansirali izbornu kampanju. Mirko Ćurić je najodgovorniji za donošenje ovakve odluke i mi ga upozoravamo da sutra povuče ovu Odluku sa Dnevnog reda jer je jasno da ovdje radi o beskrupuloznoj pljački, a mi ćemo, koliko iduće sedmice, krenuti sa radikalnijim mjerama i protestima, pa neka oni vide šta će.” – rekao je Nebojpa Vukanović.

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine Grada Trebinja naći će se 18 tačaka Dnevnog reda, a nema sumnje da je današnja konferencija za novinare liste ”Za pravdu i red” samo uvertira u burnu raspravu koja će uslijediti kada se bude raspravljalo o usvajanju ove Odluke čiji je predlagač Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Igor Svrdlin 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap