Početna  /  Za investicije u Trebinju 138 miliona maraka
Hercegovina Trebinje

Za investicije u Trebinju 138 miliona maraka

TREBINjE – Trebinjski odbornici usvojili su danas Srednjoročni plan kapitalnih investicija Grada Trebinja za period od 2017. do 2022. godine koji je planiran u iznosu od 138 miliona maraka. Plan obuhvata više od 110 projekata koji su već pokrenuti ili tek treba da budu realizovani.

Kao opcioni u plan su uvršteni i projekti koji nisu finansijski definisani jer za njihovu realizaciju još ne postoje uslovi, a čija se vrijednost procjenjuje na dodatanih 157 miliona KM.

Prema riječima gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića, plan podrazumijeva tri izvora finansiranja. Za kapitalne investicije tokom narednih šest godina iz budžeta Grada planirano je da bude utrošeno oko 40 miliona maraka, dok će ostatak biti finansiran kreditima, te sredstvima preduzeća kojima upravlja Vlada Srpske.

„Dinamika koju smo usvojili će biti takva da će u Trebinju nedostajati građevinske radne struke i radne snage, zato što ćemo sada imati najveće budžete za investicije u istoriji grada Trebinja“, rekao je Petrović.

Lokalna opozicija smatra da je ovaj dokument potreban Gradu Trebinju, ali da je ovakav plan kapitalnih investicija nerealan i previše ambiciozan. Odbornici SDS-a predložili su tri amandmana, ali nijedan od njih skupštinska većina nije podržala.

„Ovo je obiman dokument koji će sigurno odrediti sudbinu grada tokom narednih deset godina, ali mislim da je trebalo mnogo više raščlanjivanja, a pogotovo raščlanjivanja i unošenja realnosti i za izvore finansiranja za ovaj naredni period. Naš prvi amandman je bio da se prioritetno presvuku putni pravci Trebinje-Ljubinje, Trebinje-Bileća, Trebinje-Lastva. Drugi amandman je bio da se taksativno navedu svi nekategorisani putevi za koje je planirano da se uloži oko dva miliona i osamsto hiljada maraka. Treći amandman je bio da Grad pomogne sva udruženja za vodosnabdijevanje na području Trebinja“, pojasnio je Begenišić.

Odbornici Skupštine grada Trebinja usvojili su i izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci, prema kome je ostvaren suficit od 5.207.171 KM.

U tom periodu ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu grada Trebinja iznose 14.688.217 KM, dok su ukupni budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu 9.481.046 KM.

U ovaj suficit su uračunata i kreditna sredstva od oko tri miliona KM.

Takođe, usvojen je i nacrt strategije razvoja grada Trebinja 2018 – 2027. godine, kao i izvještaj o radu Agrarnog fonda.

U skupštini je u toku pauza, a poslijepodnevnom nastavku sjednice odbornici bi trebalo da donesu i odluke o osnivanju nove gradske ustanove „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje, izmjeni i dopuni odluke o komunalnim taksama, o načinu, organizaciji i uslovima obavljanja taksi prevoza na području grada, te izmjeni regulacionog plana „Bregovi 2“.

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link