Početna  /  Vučurević: Poželjno je da za poslanicima prvog saziva NSRS koji prime 1.200 maraka ide pop!
Hercegovina Trebinje

Vučurević: Poželjno je da za poslanicima prvog saziva NSRS koji prime 1.200 maraka ide pop!

TREBINJE – Prilikom današnje posjete Trebinju, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić prokomentarisao je kratko nacrt zakona po kome bi svi poslanici prvog saziva Narodne skupštine RS dobili pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 1.200 maraka. On smatra da je navedeno pokušaj Milorada Dodika da oslabi Srpsku demokratsku stranku, dok je stav gradonačelnika Slavka Vučurevića da narod sigurno neće ići za onima koji prime ove naknade, ali da je „poželjno da za njima ide pop“.

vucurevic_bosic1_mojahercegovina
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević sa liderom SDS-a Mladenom Bosićem (Foto: Moja Hercegovina)

Prema Bosićevim riječima, motiv okvakvog Dodikovog prijedloga zakona je čisto političke prirode i pokušaj slabljenja SDS-a.

– Mi nismo razmatrali tu situaciju. Jasno je da ćemo osluškivati šta građani u RS misle o toj inicijativi, vidjećemo šta boračke organizacije misle i vidjećemo šta naši članovi misle. Uglavnom, to nije novi način pridobijanja podrške. Na sceni je kupovina raznih političkih faktora, to je svima jasno u RS. Čini mi se da ovo što je uradio Milorad Dodik, na način na koji je uradio, da će mu se vratiti kao bumerang –rekao je Bosić u Trebinju.

Gradonačelnik Vučurević ovo, takođe, vidi kao politički trik Milorada Dodika koji koristi u cilju razbijanja SDS-a i Saveza za promjene.

– Ja bih mogao da dam samo jedan kratak komentar. Svi oni koji će to primiti, što se tiče političke težine, siguran sam da narod za njima ne može ići, a pop mislim da je poželjno – istakao je Vučurević.

BiH i Trebinje spremni za priliv izbjeglica

Na pitanje da li je BiH spremna za priliv izbjeglica, Bosić je u Trebinju rekao da nijedna država nikad u potpunosti nije spremna za takve slučajeve, ali da vjeruje da će nadležne institucije znati šta da rade ukoliko do toga dođe.

mladen_bosic_trebinje_mojahercegovina
Lider SDS-a Mladen Bosić (Foto: Moja Hercegovina)

– Vjerujem da će nadležne institucije obezbijediti ono što bude trebalo. Ovdje ljudi znaju da se nose sa vanrednim situacijama, pokazali su to prilikom posljednjih poplava u Republici Srpskoj. Očekuje se priliv izbjeglica, a siguran sam da će i građani Srpske pokazati potrebni nivo humanosti da se izađe u susret ljudima koji su očigledno u nevolji. Mislim da je ono što radi Srbija neki pokazatelj da bi trebalo razumjeti te ljude koji bježe od rata i pokolja. Talas izbjeglica iz Sirije je još uvijek manji od onog talasa izbjeglica koji je Evropa imala kada je bio rat u bivšoj Jugoslaviji i vjerujem da će vlasti znati odgovoriti na to – smatra Bosić.

Prema Vučurevićem riječima, u slučaju priliva izbjeglica Trebinje će dati svoj maksimum da im pomogne.

– Trebinje kao pogranična opština je najbliže, jer preko njega vodi najbliži put prema prvoj sljedećoj državi koja je članica Evropske unije, a to je Hrvatska. Mi ćemo se ponašati u skladu sa međunarodnim normama i pokazati spremnost i mogućnost da tim nesretnim ljudima pomognemo, jer očito je da ono što se dešava u Srbiji ima pozitivan eho u čitavom svijetu i treba ljudima pomoći. Svako bježi od noža, pokolja, da sačuva živu glavu, svačije dijete ima tu potrebnu ljudsku težinu i mi ćemo se ponašati u skladu sa humanim pravom i pomoći ćemo koliko maksimalno budemo mogli – zaključio je Vučurević.

Nikolija Bjelica

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap