Početna  /  Vučurević: Eparhija ZHiP je produžena ruka SNSD-a, Dodik želi da raseli Istočnu Hercegovinu
Hercegovina Trebinje

Vučurević: Eparhija ZHiP je produžena ruka SNSD-a, Dodik želi da raseli Istočnu Hercegovinu

„Ja radim u interesu građana Trebinja. SNSD nas može usporiti, ali ne može obustaviti gradnju aerodroma, niti razvoj našeg grada. Imate ljude u Trebinju koji aplaudiraju Miloradu Dodiku kada on kaže da ovdje ne može da se gradi. Svi oni su zaposleni u Elektroprivredi, oni tako čuvaju svoje mjesta, i oni svog šefa, čuvajući svoje privilegije, gledaju kao ikonu“, kazao je potpredsjednik PDP-a i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, gostujući sinoć u emisiji „Puls“ na BN televiziji.

vucurevic_bntv
Potpredsjednik PDP-a i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević (Foto: BNTV)

Vučurević je govorio o stanju u Trebinju, aktuelnim investicijama u ovom gradu, odnosu lokalne sa republičkom vlašću, a ponajviše je kritikovao SNSD i njegovu vladu.

Sa ovom strankom, uvjeren je Vučurević, nikada ne bi sarađivao, jer je ona nanijela, kako tvrdi, mnogo štete Hercegovini.

Ko koči gradnju trebinjskog aerodroma?

Da je ideja o gradnji trebinjskog aerodroma smo bila predizborni trik SNSD-a uvjerava prvi čovjek Trebinja. Pojavljivanje investitora Rodoljuba Draškovića, koji je bio zainteresovan za gradnju aerodroma, izazvalo je veliku buru na političkoj sceni u Trebinju. Vučurević je, kaže, smatrao da će Draškovićeva investicija biti objeručke prihvaćena od državne vlasti. Uprkos, kako kaže, brojnim pritiscima na Draškovića, lokalna vlast će učiniti sve da ovog investitora zadrži u Trebinju.

„Mi smo na skupštini donijeli odluku da se proda zemljište za gradnju aerodroma. Međutim, sve je preko noći stopirano, jer područno odjeljenje Republičke geodetske uprave neće da dodijeli broj parceli koju smo mi pocijepali na terenu, da bismo mogli objaviti tender. Gospodin Drašković je inisistirao da u tenderu treba da stoji to da se zemiljšte prodaje za gradnju aerodroma, te rok kada bi trebalo da bude izgrađen i onda da Grad to proda onome ko ispunjava date uslove. Međutim, tu se ispriječila Vlada RS i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je navikao u prošlosti da maše sa tuđim novcem. On je mogao za osam godina da napravi aerodrom, ali nije to uradio. Sad kad smo mi došli on je ljut što se on nije zagrlio sa Draškovićem“, smatra Vučurević.

Odgovarajući na pitanje zašto veoma žestoko reaguje na predsjednika RS Milorada Dodika i njegove stavove, Vučurević kaže da za to ima dovoljno razloga.

„Ma šta sam ja to trebao. On dođe u moj grad i kaže da se ne može graditi aerodrom. Ma šta je on, kabadahija jedan, koji ne dozvoljava da tu radi jedan broj ljudi. Šta je onda on – on je moj neprijatelj i neprijatelj mog grada i mog naroda. On je kabadahija i ja ga moram tako nazvati“, kazao je Vučurević.

Govoreći o položaju Trebinja u RS, Vučurević je ponovo ocijenio da je od strane republičke vlasti ovaj grad nepravedno zapostavljen, te izrazio mišljenje da predsjednik Srpske Milorad Dodik nikada u Trebinje ne bi došao da ovdje nije sjedište Elektorprivrede.

„Dodik u posjetu Trebinju nikada nije došao kao predsjednik RS, nego kao predsjednik svoje partije. Ja sam im velika smetnja. Nije svratio ni u Ljubinje, kao ni u mnogo drugih opština. On nije predsjednik RS, on je predsjednik partije, i RS je shvatio kao svoj feud. On ide kod onih od kojih ima određenu korist“, ocijenio je Vučurević, te iznio optužbe na račun predsjednika Dodika kako vodi politiku koja „demografski prazni Hercegovinu“.

[mhc_antrfile naslov=”Slobodan Šaraba ne može da me preboli”] Komentarišući stav NDP-ovog odbornika u trebinjskoj Skupštini Slobodana Šarabe da ne podržava gradonačelnika Vučurevića, prvi čovjek Trebinja smatra da to ne treba da predstavlja problem, jer je, po njegovom mišljenju Šaraba politički mrtav.

„Šaraba jedino uspjeva da kroz režimske medije, RTRS i ATV i neke druge, privlači pažnju. Njegova politička nesreća je to što ne može da preboli mene. To je jedna seoska, sićušna duša. Mi smo iz istog sela, ja sam gradonačelnik, a on to nije to mogao. On je diskreditovan i u Trebinju je prepoznat kao glasnogovornik SNSD-a“, kaže Vučurević.
[/mhc_antrfile]

Na pitanje o odnosu Grada prema Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj Vučurević kaže da je Eparhija, izvršavajući naloge SNSD-a, bespotrebno ušla u spor sa Gradom Trebinjem, a sve to, kako tvrdi, u cilju opstruisanja gradnje i prodaje nekretnina.

„Crkva treba da bude centar duhovnosti i sabornosti, i da tu, bez obzira na političke poglede, možemo da pričamo o raznim problemima na jedan razuman način. Međutim, ja, a koliko vidim i naši građani, tu eparhiju i episkopa više ne doživljavaju kao duhovnu instituciju, nego više kao produženu ruku SNSD-a i kao političku figuru. To nije dobro. Eparhija ničim nije zaslužila da se tuži sa Gradom Trebinjem, ali oni su tako morali. Ja sam razgovarao sa episkopom, ali to nije bilo dovoljno, jer su oni posegli za tužbom“, kaže Vučurević, i naglašava da ne odobrava uplitanje crkve u politiku, te da je „prava sreća što u proteklom ratu u Hercegovini nije bilo Dodika i onih koji su danas u eparhiji, jer bi u tom slučaju došlo do bratoubilačkog rata“.

„Ovo zvuči stravično, ali, po mom mišljenju ovo je puka istina i mislim da građani to prepoznaju i sa tim stavom se meni i obraćaju“, rekao  je Vučurević.

Kada su u pitanju predstojeći lokalni izbori u BiH, Vučurević nije želio da precizira da li će biti kandidat za gradonačelnika Trebinja ispred Saveza za promjene, te je naglasio da su koalicioni pregovori još u toku, ali da je izvijesno da će Savez za promjene u ovom hercegovačkom gradu imati jedinstvenog kandidata. Njihov kandidat, uvjeren je Vučurević, biće pobjednik.

On je potvrdio da je skupštinska većina u Trebinju apsolutno stabilna, iako se u prethodnom periodu spekulisalo drugačije.

Vučurević se pohvalio kako je Trebinje najmanje zadužena lokalna zajednica, čije zaduženje iznosi samo šest posto.

„Potpuno smo likvidni. Grad Trebinje nikome ništa ne duguje, sve svoje obaveze izvršavamo na vrijeme, mi smo potpuno stabilna lokalna zajednica. Privukli smo veliki broj investitora i omogućili smo im ulaganja“, kazao je gradonačelnik Trebinja.

SNSD-ova politika vodi ka ekonomskom slomu; građani imaju alternativu

Komentarišući stanje u Republici Srspkoj i novo zaduženje, Vučurević je ocijenio da je politika koju vodi Vlada Srpske i aktuelna vlast dovela do potpunog ekonomskog i privrednog sloma, te da se građani ne trebaju nadati nikakvom poboljšanju u tom smislu.

„Vlada je uspjela da uništi krvotok u jednom organizmu, a to je privreda. Mi smo u RS izgubili taj krvotok i pacijent RS nema odakle da se hrani, pa mora da se hrani iz novih kredita. Vlada nije slušala parametre ekonomskih stručnjaka, nego su radili svojevoljno“, kazao je Vučurević, te dodao da bi alternativu za trenutno stanje mogao da ponudi Savez za promjene (SzP).

Savez za promjene, smatra Vučurević, treba oštrije da definiše svoje stavove i da formuliše svoje zahtjeve po pitanju SNSD-ovog odlaska sa vlasti, jer je, kako je istakao, u pitanje doveden i sam opstanak Republike Srpske.

On, kako je rekao, podržava ideju o protestima koje najavljuje republička opozicija, i smatra da je to dobar potez, te da se u SzP „nemaju čega plašiti“.

Govoreći o eventualnoj privatizaciji Elektroprivrede RS, Vučurević je kazao kako je to opozicija davno predvidjela i da je još na početku njegovog mandata donesena rezolucija u kojoj je iznijet jasan stav da građani Hercegovine, ukoliko do privatizacije dođe, to neće prihvatiti.

„ERS je sistem koji je potpuno urušen. Međunarodne institucije i određeni krugovi će pokušati da iskoriste situaciju i da se domognu tog bogastva, ali mislim da bi bilo pogubno za građane RS i za RS da se odreknu tih resursa. Da bi se održali na vlasti, mislim da je ova vlast spremna na kompromise i na mnoge ustupke“, istakao je Slavko Vučurević za BN televiziju.

On je nedavni susret Mladena Ivanića sa predsjednikom Dodikom ocijenio kao pozitivan i smatra da je Ivanić prihvatio taj poziv uvjeren da će se razgovarati o ozbiljnim tetama, koje su bitne za građane Srpske.

0 Shares
0 Shares
Copy link