Vučurević: 24. Rođendan Republike Srpske – Srpska ugrožena našim nemarom i ekonomskim kolapsom

“Republika Srpska ne može nestati ničijim zlim namjerama. Ona može nestati samo voljom naroda koji je stvorio, a taj narod se ne misli pomjerati sa svojih vjekovnih skloništa i on će uvijek ovdje postojati. Treba reći danas da Republika Srpska jeste ugrožena, ali ugrožena je našim nemarom i ekonomskim kolapsom u koji je dovedena. Građani su dovedeni do ruba ekonomskog sloma, a zato su krivi oni koji ovu državu vode, pogotovo posljednjih sedam-osam godina”, rekao je ovo danas gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, čestitajući krsnu slavu Svetog Stefana i Dan Republike Srpske okupljenim u gradskoj upravi u Trebinju.

trebinje-dan-rs-mojahercegovina-2
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević: Srpska ugrožena našim nemarom i ekonomskim kolapsom (Foto: Moja Hercegovina)

Dan Republike Srpske 9. januar obilježen je brojnim svečanostima širom Srpske, a svečano je bilo i u gradskoj upravi u Trebinju, gdje je gradonačelnik Slavko Vučurević ugostio brojne zvanice. Obilježavanju Dana Republike u Trebinju su prisustvovali predstavnici i pozicije i opozicije, jer je bez obzira na oprečna politička mišljenja, stav po pitanju obilježavanja rođendana Srpske jedinstven. Da se Dan Republike treba proslavljati smatraju i građani, koji su kačenjem zastava na svoje domove poručili da im niko ne može to pravo uskratiti.

U svom govoru gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je s ponosom naglasio da su stavovi, kako ih je nazvao – antisrpskih snaga, kojima se želi zabraniti obilježavanje rođendana Srpske, samo kontraproduktivni, jer se Srpska danas ujedinila. Jednistvo su, kaže Vučurević, pokazale i političke partije i sve institucije, a garant opstanka RS je srpski narod.

trebinje-dan-rs-mojahercegovina
Foto: Moja Hercegovina

“U vremenu kada smo mislili da su sve dileme oko konstituisanja i postojanja RS otklonjene, nažalost pojavile su se nove želje onih koji nikada nisu ni željeli da postane niti opstane RS. Mi smo se ovdje okupili da iskažemo svoje nepodijeljeno mišljenje da RS jeste, da će biti i uvijek postojati dok je srpskog naroda u BiH, dok je nas u Trebinju i Hercegovini. Republika Srpska ne može nestati niti joj se može uskratiti pravo da slavi jednim parčetom papira, ma čiji potpis tu stajao. RS nije nastala ničijom dobrom voljom, već je nastala borbom naroda na ovom prostoru. Za RS su ginuli najbolji sinovi po hercegovačkim vrletima, preko Romanije, Majevice, Posavine, Kozare i visoke Krajine. Ona je nastala kao plod vjekovne borbe ovog naroda za slobodu i kao takva mora  uvijek  postojati”, kazao je Vučurević.

trebinje-dan-rs-mojahercegovina-3
Proslava rođendana Republike Srpske u Trebinju (Foto: Moja Hercegovina)

Iako je pozivao na jedinstvo Vučurević je i danas, ipak, izrazio svoje nezadovoljstvo sistemom i “vođama” Republike Srpske, koji su, mišljenja je gradonačelnik Vučurević, zemlju doveli do ekonomskog kolapsa.

“Zaduženje od sedam milijardi, zatim uništenih 220 hiljada radnih mjesta, upitne isplate penzija i plata rezultat su kriminala pojedinaca. Organizovani kriminal najbolje smo osjetili mi u Trebinju. Za tri godine postojanja ove vlasti, morali smo da saniramo tri miliona nasljeđenih deficita i pet i po miliona maraka koji su ostali u Bobar banci, zbog organizovanog kriminala u RS. Svi oni koji su svoje živote dali za RS ne mogu i ne smiju da budu plijen jednog čovjeka ili par porodica koje su se obogatile na račun stradanja srpskog naroda. Ko to danas u ime RS traži državljanstva širom EU? Od čega bježi i za šta se zalaže? Za šta se bori? Da li je to neko od boraca ko se borio na prvoj liniji ili neko od članova porodica poginulih boraca? Pa nije. Prepoznali su se i bježe pred sopstvenim narodom, jer sa tim narodom nikada nisu ni imali ništa”, smatra Vučurević.

Ekonomski jačati Srpsku

Obilježavanju Dana Republike Spske u Trebinju prisustvovali su brojni privrednici sa područja Hercegovine. Jedan od njih je i direktor “Put Inžinjeringa” Dragan Vučurević, koji smatra da je za opstanak Srpske ključan ekonomski razvoj, a problem na tom putu je nedostatak domaćih stručnih kadrova, koji, kako smatra, nisu dovoljno uključeni u privredni razvoj svoje zemlje.

dragan_vucurevic_mojahercegovina
Direktor “Put Inžinjeringa” Dragan Vučurević (FOTO: Moja Hercegovina)

“Nemam nešto novo da kažem. Ovo je pokušaj da se ukine nešto što je krvlju i teškom mukom stvoreno. Mi se prvenstveno moramo boriti za ekonomski opstanak naše Republike, jer ukoliko budemo ekonomski jaki, neći ni biti prilike da nas neke veće sile ugase. Treba da budemo svjesni da mi samo svojim žestokim radom možemo ići naprijed i stabilizovati državu”, smatra Dragan Vučurević.

Obilježavanje Dana Republike Srpske biće nastavljeno danas u 15 časova u bivšoj kasarni „Vojvoda Luka Vukalović“, odakle će u organizaciji Gradske boračke organizacije Trebinje biti upriličen svečani obilazak grada kolonom vozila. Za 20 časova planiran je vatromet.

Nikolija Bjelica

Tagovi:
Autor